Jak wybrać odpowiedni filtr do wody?
Wszyscy lubimy korzystać z produktów najwyższej jakości. Ta zasada dotyczy równie ż wody. Jeśli ciecz płynąca z naszego kranu jest zanieczyszczona, odbije się to negatywne na skórze, włosach, sprzęcie AGD, pranych tkaninach czy smaku kawy, herbaty oraz potraw. Remedium na złą wodę może stanowić wysokiej klasy filtr.
Wybierając metodę uzdatniania wody, należy najpierw ocenić, jaki tak naprawdę mamy problem. Innych produktów będziemy potrzebować, jeśli woda jest tylko zbyt twarda, innych, jeśli mieszkamy w starym budownictwie i do rur doprowadzających wodę do naszych kranów dostają się zanieczyszczenia mechaniczne. Poniżej wyjaśniamy, jakie grupy filtrów są dostępne na rynku i kiedy powinniśmy rozważyć ich instalację.
Filtry kuchenne i łazienkowe
Woda wodociągowa musi spełniać wszystkie standardy dotyczące m.in. twardości czy zawartości żelaza. Nie oznacza to jednak, że jest ona zawsze smaczna i neutralna dla naszej skóry, pralki czy zmywarki. Podstawowe problemy, jakie możemy mieć z wodą wodociągową, to nadmierna twardość, wysoka zawartość chloru i zanieczyszczenia.
Zbyt twarda woda przesusza skórę i włosy, niszczy sprzęt AGD, pozostawia osad na naczyniach. Chlor psuje smak wody i również źle wpływa na skórę i włosy. Zanieczyszczenia mechaniczne tworzą z kolei nieprzyjemne osady.
Wodę do picia i przyrządzania potraw możemy uzdatnić filtrem podzlewozmywakowym. Najczęściej wybierane są zestawy podwójne albo potrójne. Pozwalają one tak konfigurować wkłady filtrujące, aby trafiały w sedno problemu. Jeśli zauważamy, że woda jest zanieczyszczona mechanicznie, powinniśmy zastosować przynajmniej jeden wkład sedymentacyjny, działający na zasadzie dokładnego sita, np. sznurkowy lub siatkowy. W przypadku twardej wody rozwiązaniem będzie dodatkowy wkład zmiękczający z żywicą jonowymienną. Chloru pozbędziemy się przy pomocy wkładu z węgla aktywowanego. Duży sprzęt AGD przed twardą wodą ochroni prosty filtr do pralek i zmywarek. Na straży naszej skóry i włosów może z kolei stanąć filtr prysznicowy, który wyeliminuje z wody związki chloru.
Czytaj dalej o: Jak wybrać odpowiedni filtr do wody?
*Stacje uzdatniania wody *
W przypadku sporych problemów z jakością wody, takich jak twardość czy zażelazienie przekraczające polskie normy, rekomendowany jest wybór stacji uzdatniających. Problem ten dotyczy głównie właścicieli domów jednorodzinnych, którzy korzystają z wody z tzw. ujęć własnych. Wybór stacji uzdatniającej podyktowany powinien być przede wszystkim dokładnymi parametrami wody i powinna się nim zająć firma, od której zamierzamy zakupić sprzęt.
Podstawowe stacje uzdatniające to przede wszystkim odżelaziacze i odmanganiacze. Pomogą one wyeliminować z wody związki żelaza i manganu, które są odpowiedzialne za jej nieprzyjemny smak i zapach, brązowy kolor, ciężkie do usunięcia zacieki na armaturze czy brzydkie plamy na pranych tkaninach.
Innym rodzajem stacji uzdatniania są zmiękczacze, które rozwiązują problem nadmiernej twardości wody w całym budynku. Wszystkie wymienione urządzenia instaluje się w kotłowni, garażu lub piwnicy –. tam, gdzie znajduje się główny zawór wody. Jeśli w naszym domu potrzebne są oba urządzenia, musimy pamiętać, że bliżej zaworu umieszczamy odżelaziacz. Uzdatniana woda powinna zostać wstępnie oczyszczona z zanieczyszczeń mechanicznych, dlatego zaleca się zainstalowanie przed urządzeniem korpusu narurowego z wkładem sedymentacyjnym. Montażem urządzeń uzdatniających powinien zająć się wykwalifikowany instalator.
Filtry z odwróconą osmozą
Odwrócona osmoza to najdokładniejsza metoda oczyszczania wody na użytek domowy. Eliminuje z wody zanieczyszczenia mechaniczne, związki metali ciężkich czy bakterie i wirusy. Głównym elementem takiego filtra jest półprzepuszczalna błona osmotyczna, która wykorzystuje naturalny proces osmozy, eliminując z wody nawet 96 proc. wszystkich zanieczyszczeń. Filtry wykorzystujące metodę odwróconej osmozy są szczególnie dedykowane osobom cierpiącym na wszelkiego rodzaju alergie skórne, a także rodzicom małych dzieci. Membrana osmotyczna zatrzymuje występujące w wodzie składniki drażniące skórę oraz alergeny. Tak oczyszczona woda doskonale nadaje się także do mycia warzyw i owoców, gotowania zupy czy herbaty. Wbrew obiegowym opiniom, woda poddana procesowi odwróconej osmozy nie jest tym samym, co woda destylowana. Jeśli chcemy tę krystaliczną wodę wykorzystywać do picia, powinniśmy wybrać zestaw wyposażony w mineralizator, który uzupełni skład wody o cenne elementy.