Jak wybrać i kupić elektryczną płytę ceramiczną?
Urządzając mieszkanie, pragniesz nadać mu niepowtarzalny charakter, odzwierciedlający Twoją osobowość. Tym bardziej nie możesz potraktować po macoszemu kuchni, która jest sercem domu. Dobrze dobrana elektryczna płyta ceramiczna sprawi, że miejsce to nie tylko tętnić będzie życiem, ale i wydatnie ozdobi całe Twoje mieszkanie.
09.07.2012 08:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krok pierwszy
Wybór płyty ceramicznej powinniśmy zacząć od podstawowej kwestii, jaką jest ilość miejsca, którą możemy pod jej zabudowę przeznaczyć. Przestronne wnętrza kuchni otwartych na salon pozwalają na swobodny wybór między modelami o standardowych lub powiększonych rozmiarach (od 6. do nawet 100 cm), natomiast w niewielkich kuchniach (np. aneksach kuchennych, w przedpokoju kawalerki) doskonale sprawdzą się płyty typu domino o mniejszych rozmiarach (30–40 cm). Oprócz niewielkich wymiarów płyty domino oferują jeszcze ciekawą opcję – można je dowolnie łączyć w różnego typu moduły (np. płytkę elektryczną z płytką gazową). Współczesne płyty elektryczne ceramicznie to nowoczesne urządzenia naszpikowane elektroniką. Dzięki temu w Twojej kuchni zagości inteligentne i bezpieczne, a przy tym dziecinnie proste w obsłudze urządzenie, ułatwiające codzienne czynności.
Pole grzewcze – na co zwrócić uwagę?
W zależności od jej wielkości na płycie znajdują się zazwyczaj co najmniej dwa (płyty domino) lub cztery pola grzejne (płyty o standardowych wymiarach). Zwykle też białymi liniami na czarnym tle zaznaczony jest obszar działania każdego z nich, choć bywają modele, na których powierzchnia pola zaznaczana jest subtelniej lub przyozdobiona efektownym motywem plastycznym. Kształt pól może być różny –. od okrągłych przez owalne po zbliżone do prostokąta czy kwadratu, a nawet dostosowane do kształtu brytfanny. Co więcej, w niektórych modelach producenci oferują tzw. pola poszerzane, które pozwalają na optymalne dostosowanie do wielkości naczynia przez wybór właściwej średnicy grzejnej. I tak podwójne pola dają możliwość wyboru spośród dwóch średnic, a potrójne, analogicznie, spośród trzech. Poszczególne modele płyt różnią się między sobą nie tylko liczbą, kształtem i wielkością pól grzejnych, ale także ich rozmieszczeniem.
Płyta dostosowana do tempa życia
Jeśli stale brak Ci czasu, płyta z funkcją szybkiego nagrzewania (tzw. booster) to doskonały i praktyczny pomysł. Zależnie od modelu w opcję, która pozwala szybko zwiększyć moc grzania, a która może przyjąć różne nazwy, wyposaża się jedno (zazwyczaj największe) lub wszystkie pola. Jeśli zdarzają Ci się sytuacje, w których musisz przerwać gotowanie na krótką chwilę, by np. odebrać telefon, doskonałym wyborem będzie urządzenie z funkcją Stop&Go –. jednym ruchem wyłączysz wszystkie pola grzewcze lub zminimalizujesz ich moc do poziomu 1. i po chwili jednym ruchem przywrócisz poprzednie ustawienia.
Kolejną praktyczną funkcją jest system automatycznego zagotowania. Doskonale sprawdzi się do dań wymagających najpierw szybkiego zagotowania, a następnie podgrzewania. Jest to odpowiednik gotowania na „wolnym ogniu”. Jego zasada działania opiera się na tym, że pole grzejne automatycznie zmniejsza temperaturę po określonym czasie. Także timer to standardowa już dziś opcja stosowana w płytach ceramicznych. Dzięki niemu ustawisz czas gotowania dla każdej strefy grzewczej. Dzięki specjalnej funkcji płyta zapamięta dla Ciebie ustawiony czas i temperaturę gotowania i odtworzy te ustawienia w razie potrzeby. Taką opcję warto wykorzystać w przypadku często przygotowywanych dań. Równie użytecznych rozwiązań znajdziesz w płycie indukcyjnej wiele, dlatego podczas wyboru urządzenia szczególnie warto się z nimi wnikliwie zapoznać.
Zabezpieczenia – tak! Ale jakie?
Płyty ceramiczne to urządzenia zapewniające wysoki poziom bezpieczeństwa podczas użytkowania. Różne modele wyposażone są w inne typy zabezpieczeń. Najpopularniejszym jest blokada, która pozwala zablokować możliwość uruchomienia. Jest to opcja, którą docenisz, jeśli w Twojej kuchni grasuje nadaktywny mały człowiek. W niektórych modelach trzeba użyć specjalnej kombinacji przycisków, w innych służy do tego jeden guzik czy miejsce na panelu sterowania. Inną, równie przydatną funkcją jest blokada zmiany ustawień –. dzięki temu dziecko nie zmieni ich podczas pracy urządzenia. Kolejnym rozwiązaniem jest wyłącznik bezpieczeństwa. Jeśli maksymalny poziom mocy zaprogramowany dla danego pola zostanie przekroczony, automatycznie wyłączana jest cała płyta. Kontrola obsługi błędów połączona z czujkami stref to rozwiązanie idealne dla roztargnionych. Urządzenie wyłączy się automatycznie, jeśli na płycie pozostanie ściereczka lub np. wykipi mleko. W przypadku płyty ceramicznej jest to ważne, bowiem wchodzące w reakcję z jej
powierzchnią cukry są dość trudne w czyszczeniu.
Gładka i lśniąca
Skoro o czyszczeniu mowa, to aspekt ten powinien być w wypadku tego rodzaju płyty potraktowany szczególnie poważnie. Wszelkie zanieczyszczenia należy usuwać natychmiast i przy użyciu specjalistycznych preparatów. Dzięki temu płyta nie tylko świetnie będzie się prezentować, ale i bardzo łatwo można będzie utrzymać jej nienaganny wygląd przez długi czas. Warto pamiętać, że do gładkiej powierzchni, na której pozostaje chemiczna warstwa detergentu, zabrudzenia łatwo nie przywierają, a jeśli już się pojawią, wystarczy, że przetrzesz płytę, by zniknęły.
Zasilanie
To niezmiernie ważny i całkowicie niezrozumiany aspekt w przypadku domowych urządzeń AGD. Skala niewiedzy i niedoinformowania (i to często na tzw. „fachowych”. forach!) jest porażająca. Być może bardzo to Państwa zaskoczy, ale powszechnie wyrażana opinia, iż płyty ceramiczne (czy elektryczne w ogóle) zasilane są tzw. siłą, jest absolutnie nieprawdziwa! Otóż wszystkie płyty i piekarniki zasilane są napięciem 230 V. Problem w tym, że moc, jakiej potrzebują tego typu urządzenia podłączone razem do jednej fazy, przewyższa fizyczne możliwości układów jednofazowych spotykanych w naszych blokach (licznik jednofazowy). Dlatego płyty i piekarniki, których łączna moc przekracza ok. 6 kW, powinny wykorzystywać niezależne fazy. I choć mówi się o nich potocznie „siła” i faktycznie „suma” woltażu wynosi 400 V (kiedyś 380), to w praktyce zawsze jest to zasilanie 230 V. W schemacie podłączeń wygląda to tak, że lewa strona płyty zasilana jest jedną fazą (L1), prawa strona płyty – drugą fazą (L2), a trzecią fazę (L3)
pozostawia się zwykle dla piekarnika.
W wielu wypadkach z powodzeniem można zainstalować w bloku płytę zasilaną tzw. siłą dzięki różnego typu technikom (np. mostkowaniu). Wcześniej jednak należy sprawdzić stan instalacji oraz przekrój i rodzaj przewodu (aluminium, niestety, wyklucza zazwyczaj taką możliwość). Co ciekawe, można –. i to przy liczniku jednofazowym – wystąpić do elektrowni o większy przydział mocy. Jeśli to się nie uda, trzeba wybierać płyty i piekarniki o małej mocy (np. tylko z jednym polem booster).
Jak sterować płytą?
Najnowsze płyty sterowane są sensorowo. Taka metoda sterowania zapewni Ci łatwość i komfort obsługi. Jednakże producenci nie przestają udoskonalać swoich urządzeń i tworzą coraz nowocześniejsze rozwiązania. Jednym z nich jest sterowanie sensorowe, w którym wystarczy, że przesuniesz palcem po skali, by uzyskać żądane ustawienia (tzw. slider). Na tym jednak nie koniec. Jeśli marzysz o inteligentnych urządzeniach, które potrafią się ze sobą łączyć, wybierz zestaw płyty skomunikowanej z okapem, który załącza się automatycznie, gdy płyta rozpocznie pracę. Dzięki temu powietrze w kuchni będzie zawsze wolne od nieprzyjemnych oparów.
Zanim wybierzesz, pamiętaj!
- Zwróć uwagę na możliwości podłączenia i wydolność dostępnej instalacji elektrycznej. Pamiętaj, że potrzebna moc musi uwzględniać nie tylko płytę, ale i piekarnik, który z racji odległości będzie działał prawdopodobnie na tym samym obwodzie (dotyczy licznika jednofazowego).
- W przypadku płyt elektrycznych potwierdza się reguła, że jakość produktu zależy od jego ceny. Dlatego warto stawiać na modele renomowanych producentów i wyższą półkę cenową. W ich produkcji stosuje się najwyższej jakości materiały i nowoczesne technologie produkcji.
- Zwróć uwagę na stosowane rozwiązania energooszczędne i proekologiczne. W długiej perspektywie będą one przyjazne dla środowiska naturalnego i Twojego portfela.
- Zaleca się zabudowywanie płyt w meblach, które są odporne na wysoką temperaturę (powyżej 100 °C). Dotyczy to oklein, krawędzi oraz powierzchni wykonanych z tworzyw sztucznych, klejów i lakierów. Instalacja urządzenia w pobliżu sprzętu chłodniczego powoduje wzrost zużycia energii elektrycznej.
- Wskazane jest używanie naczyń, które mają płaskie dno, bez krawędzi i ostrych zakończeń, które mogą powodować trwałe zadrapania i rysy na płycie. Nie należy pozostawiać mokrych garnków na gorących polach ceramicznych.