Jak przechowywać owoce, aby zatrzymać smak lata jak najdłużej?
Maliny, truskawki, czereśnie, brzoskwinie – lato częstuje nas obficie soczystymi owocami. Świetnie smakują na surowo, jako dodatek do koktajli, pierogów czy ciast. Przechowywane w nieodpowiednich warunkach łatwo się psują. W jaki sposób można przedłużyć ich świeżość?
05.07.2012 13:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najszybciej psują się owoce uszkodzone –. nawet drobne pęknięcie czy zgniecenie może być furtką do wnikania i rozwoju drobnoustrojów. Zwracajmy zatem uwagę na ich jakość przy zakupie. Nie warto także pozostawiać na kuchennym blacie wszystkich przyniesionych z targu owoców, a jedynie te, które planujemy od razu zjeść. Zbyt wysoka temperatura przyspiesza ich dojrzewanie. Kilka soczystych brzoskwiń czy śliwek pozostawionych przez kilka dni będzie także zachętą do pojawienia się muszek owocówek. Gdzie zatem umieścić owoce?
Optymalna temperatura do przechowywania większości owoców i warzyw to ok. 1. stopni Celsjusza. Jeśli nie dysponujemy piwniczką, owoce trzymajmy w lodówce. – Chłodziarki wyposażone są w specjalne, dedykowane szuflady na owoce. Znajdują się one w miejscu, gdzie temperatura wnętrza jest najbardziej odpowiednia do tego celu. Owoców nie należy myć przed włożeniem do lodówki, gdyż wilgoć sprzyja tworzeniu się pleśni. Wyjmijmy je także z opakowań foliowych, aby zapewnić właściwy dopływ powietrza. Szufladę warto wyłożyć ręcznikami papierowymi, które będą chłonąć nadmiar wilgoci.” – radzi Paweł Pierściński, przedstawiciel Candy Hoover Polska, producenta sprzętu AGD. Jednak nie dla wszystkich owoców lodówka będzie odpowiednia. Nie należy tam trzymać bananów – z nich możemy więc stworzyć kompozycję na kuchennym blacie.
Owoce jagodowe (truskawki, jagody, maliny, jeżyny, poziomki) należą do najbardziej nietrwałych. Można je przechowywać w lodówce najwyżej 1-2dni. Jest jednak sposób, by cieszyć się smakiem tych letnich owoców także jesienią i zimą. Wystarczy je zamrozić. W niskiej temperaturze zachowane zostają składniki odżywcze i walory smakowe. Przed zamrożeniem owoce należy dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić z szypułek. Aby zachować kształt delikatnych owoców malin, można je najpierw włożyć do zamrażarki luzem na tacy, a gdy już się zamrożą, przełożyć do właściwego pojemnika.
-/PS