Całe życie nalewałeś tak piwo? To nie jest właściwy sposób
Nic już nie będzie takie samo. Według najnowszych doniesień, przez całe życie źle nalewaliśmy piwo.
oprac. Arkadiusz Stando
Według standardowych procedur, piwo nalewa się po ściance, aby powstało w nim jak najmniej, lub niewielka ilość piany. Większość piwoszy za nią nie przepada. Ekspert z Nowego Jorku uznał to jednak za błąd.
Nalany w ten sposób napój powoduje kłopoty żołądkowe. Dzieje się tak z powodu dwutlenku węgla, który nie jest w stanie się uwolnić i trafia do żołądka. Wchodząc w reakcję z jedzeniem, wywołuje wzdęcia.
Żeby dwutlenek węgla mógł się odpowiednio uwolnić, należy nie popełnić błędu podczas nalewania. Powinniśmy przechylić szklankę i wlać do niej napój bardzo szybko, nawet jeśli wiąże się to z powstawaniem piany.