Sprzęty AGD, które pomogą utrzymać zgrabną sylwetkę
Zdrowa dieta połączona z aktywnością fizyczną może przynieść efekty i wcale nie musi oznaczać głodówki. Dietetycy podkreślają, że kluczem do zgrabnej sylwetki są zbilansowane posiłki w odpowiednich odstępach czasu. Zatem jak schudnąć i jednocześnie nie rezygnować z kulinarnych przyjemności? Najlepiej, jeśli sami będziemy przygotowywać posiłki oraz napoje, wtedy będziemy mieć pewność, że nie zawierają chemii, ogromnej ilości soli czy ulepszaczy smaku. Dzięki zaprezentowanym poniżej sprzętom, możemy przygotować zdrowe i jednocześnie smaczne potrawy.
Parowar
Zamiast przygotowywać potrawy tradycyjnie, lepiej ugotować je na parze, dzięki temu jedzenie będzie zdrowsze i bogatsze w wartości odżywcze. Zwykle parowar jest wyposażony w kilka pojemników, stawianych jeden na drugim, dzięki czemu urządzenie zajmuje mniej miejsca na blacie i w szafce. Zasada jego działania jest bardzo prosta. U dołu urządzenia znajduje się pojemnik na wodę, który przed włączeniem sprzętu należy napełnić. Woda nagrzewa się, a tworząca się para wodna unosi się do góry, ogrzewając zgromadzone w przezroczystych pojemnikach produkty żywnościowe.
Dlaczego warto przygotowywać posiłki na parze, zamiast gotować je w wodzie? Według wielu badań, ponad połowa witamin i składników mineralnych wygotowuje się w wysokiej temperaturze. Dzięki gotowaniu na parze, większość ważnych minerałów pozostaje w pożywieniu. Ponadto gotując na parze, nie stosujemy tłuszczu. Osoby, które nigdy nie używały tego urządzenia, nie powinny się obawiać, że potrawy będą mdłe i bezsmakowe - dzięki parowaniu mięso lub ryba są bardziej soczyste niż smażone na patelni, zaś warzywa nie tracą smaku. Ceny sprzętu wahają się od 60 zł do 550 zł.
Waga kuchenna
Waga kuchenna przydaje się, gdy często gotujemy lub pieczemy. Poza tym zwykle korzystamy z niej, gdy jesteśmy na diecie i musimy skrupulatnie przestrzegać odpowiednich wielkości porcji jedzenia. Dlatego niektóre modele potrafią dodatkowo pokazać zawartość tłuszczu, wody czy węglowodanów w danym produkcie. Zwykle w sklepach znajdziemy wagi płaskie, które zajmują mało miejsca lub dodatkowo posiadają w zestawie miskę. Niezależnie od modelu, wagi elektroniczne posiadają bardzo przydatną funkcję tary, co oznacza, że możemy na nich postawić dowolne puste naczynie, wyzerować wagę, następnie wrzucać do niego kolejne składniki, za każdym razem tarując. Cena wagi kuchennej waha się od 30 zł do nawet 1500 zł.
Blender ręczny i kielichowy
Za pomocą blendera możemy bardzo szybko zrobić zdrowe i pełne witamin przeciery z gotowanych lub pieczonych warzyw i owoców, będące podstawą zup kremów lub domowych sosów. Ważną cechą urządzenia jest to, że nie produkuje żadnych odpadów, co zostanie wrzucone do miski, zostanie przerobione na aksamitny krem. Kupując blender ręczny, warto zwrócić uwagę na jego moc. Im będzie wyższa, tym twardsze produkty zmiksuje, np. orzechy, kostki lodu, czy ziarna. Często urządzenie jest kompatybilne z dodatkowymi akcesoriami, które można kupić w komplecie lub osobno, takimi jak nakładka do ubijania, tarcza do przecierania czy pojemnik do kruszenia lodu. Dzięki takiemu zestawowi nakładek możemy zaoszczędzić wiele miejsca, rezygnując z innych sprzętów kuchennych.
Drugi typ blendera posiada wysoki zamykany kielich o pojemności do 2 litrów, na dnie którego znajdują się ostrza. Wystarczy wrzucić składniki, wybrać odpowiednią moc z kilku dostępnych opcji, a urządzenie samo wszystko zmiksuje. Sprzęt świetnie nadaje się do przyrządzania zdrowych koktajli mleczno-owocowych i owocowych. Tego typu napoje są świetnymi posiłkami dla osób, które akurat są na diecie oczyszczającej. Cena blendera wynosi od 30 zł do 800 zł.
Moździerz kuchenny
Moździerz to naczynie z tłuczkiem do ręcznego rozdrabniania i ucierania przypraw, zarówno świeżych, jak i suszonych. Do wyboru mamy moździerze płytkie i szerokie oraz głębokie i dość wąskie. Pierwszy model najczęściej wykonany jest z kamienia i służy do rozdrabniania substancji w niewielkich ilościach. Praca z tym moździerzem polega jedynie na rozgniataniu i ucieraniu, natomiast uderzanie jest niewskazane z powodu kruchości kamiennego trzonka. Jeśli chodzi o drugi model naczynia, to jest on dostosowany do rozdrabniania mniej precyzyjnego, za to przeznaczony dla większej ilości przypraw. Poza tym służy do energicznego ich ucierania, łącznie z silnym uderzaniem tłuczkiem. Zwykle są wykonane z metalu, najczęściej brązu lub mosiądzu. Tego typu naczynie służy przede wszystkim do rozbijania bardzo twardych produktów np. gałka muszkatołowa. Dobry moździerz kuchenny możemy kupić już za około 50 zł.
Sokowirówki i wyciskarki do owoców
Na rynku pojawiło się wiele soków jednodniowych oraz zdrowe soki tłoczone na zimno. Będąc na diecie, warto jednak kupić sprzęt, dzięki któremu można samemu przygotować świeże soki. Taka inwestycja szybko nam się zwróci. Na rynku znajdziemy dwa rodzaje maszyn służących do pozyskiwania soku z owoców - sokowirówki i wyciskarki. Oba sprzęty działają na podobnej zasadzie - przecierają owoce i warzywa, wyciskając z nich sok. Jednak w sokowirówce ostrza szybciej się obracają, wytwarzając wyższą temperaturę, przez co ginie wiele witamin. Wiele modeli sokowirówek posiada odpowiednio duże otwory, do których możemy włożyć całe jabłko lub marchewkę, bez konieczności krojenia ich na kawałki. Jeśli chodzi o wyciskarki, tutaj ślimaki pracują wolniej, przez co nie niszczą ważnych składników warzyw i owoców. Poza tym skuteczniej pozyskują sok, pozostawiając przy tym mniej odpadów. Ceny obu urządzeń zaczynają się od około 50 złotych.