Nie musisz mieć drogiego ekspresu, żeby zrobić dobrą kawę - przedstawiamy przydatne akcesoria

Nie musisz mieć drogiego ekspresu, żeby zrobić dobrą kawę - przedstawiamy przydatne akcesoria
Źródło zdjęć: © Africa Studio - Fotolia.com

11.10.2013 11:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niewiele jest osób, które potrafią się obejść bez chociażby jednej filiżanki kawy w ciągu dnia. I nie chodzi tylko o energetyzującą dawkę kofeiny, ale o smak, aromat, słowem - przyjemność picia kawy. Na ulubiony napój w kawiarniach można wydać majątek, a domowa kawa „plujka” czy granulowany napój to zdecydowanie nie to samo. Jest jednak kilka sposobów na przygotowanie dobrej kawy bez konieczności zakupu drogiego ekspresu ciśnieniowego. Pomogą w tym coraz liczniejsze na naszym rynku kawowe akcesoria. Warto rozważyć ich zakup jako alternatywę dla ekspresu przede wszystkim jeśli pijemy kawę stosunkowo rzadko albo zazwyczaj przygotowujemy ją dla nie więcej niż dwóch osób.

Kawiarka

Kawiarka to kuchenny niezbędnik w wielu krajach Europy oraz USA. Pozwala łatwo przygotować przede wszystkim espresso, ale coraz więcej modeli umożliwia także zaparzenie pysznego latte czy cappuccino z puszystą pianką. Typowa kawiarka przypomina mały czajnik i składa się z dolnego zbiorniczka na wodę oraz lejka z sitkiem, na które wsypujemy kawę. Na górze znajduje się dzbanek na gotową kawę (w niektórych modelach wlewa się tu najpierw mleko) z zaworem bezpieczeństwa, aby pod wpływem ciśnienia urządzenie nie wybuchło. Powstające w kawiarce ciśnienie wypycha podgrzewaną wodę z niższego zbiornika w górę, która następnie przechodzi przez sitko oraz lejek z kawą, a gotowy napój gromadzi się w dzbanku.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Za pomocą kawiarki można zazwyczaj przygotować od dwóch do czterech filiżanek kawy. Urządzenia te mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze i najtańsze są te z aluminium. Trzeba jednak pamiętać, że nie wolno używać ich na kuchenkach indukcyjnych oraz trzeba je czyścić delikatnie, bez użycia detergentów. Droższe, ale zwykle lepszej jakości, są kawiarki wykonane ze stali nierdzewnej, rzadziej spotyka się urządzenia ceramiczne. Można również kupić kawiarkę elektryczną.

Ceny kawiarek zależą od jakości użytych materiałów i marki. Najtańsze urządzenia można kupić już za około 3. złotych, najdroższe urządzenie to wydatek rzędu 800 złotych.

Spieniacz do mleka

Coś dla amatorów kawy z pianką. Spieniacze dzielą się na manualne i elektryczne. Te pierwsze są oczywiście tańsze, ale zrobienie w nich mlecznej pianki wymaga więcej pracy. Zanim wlejemy mleko do spieniacza, należy je podgrzać, a następnie, za pomocą energicznych ruchów, ubić pianę.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Wybierając elektryczny spieniacz do mleka, warto zwrócić uwagę, czy umożliwia on jedynie zrobienie pianki, czy także podgrzewa mleko –. a jeśli tak, czy umożliwia regulację temperatury napoju. Im większa moc urządzenia, tym szybciej mleko zostanie spienione lub podgrzane – zwykle trwa to około minuty. Elektryczne spieniacze do mleka mogą być przewodowe lub bezprzewodowe.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Spieniacz ręczny można kupić już za kilkanaście złotych, za elektryczny trzeba zapłacić nawet do 50. zł.

Młynek do kawy

Żadna kupiona w sklepie kawa nie może konkurować ze świeżo zmielonymi ziarnami. Dlatego jeśli nie mamy ekspresu z młynkiem, warto rozważyć zakup samego urządzenia. Do wyboru mamy młynki ręczne oraz elektryczne. Zaletą tych pierwszych jest stylowy wygląd i możliwość uzyskania za ich pomocą wspaniałego aromatu kawy. Dobre zmielenie ziaren w młynku ręcznym wymaga jednak sporo czasu i siły. Młynki ręczne różnią się między sobą materiałem, z jakiego są wykonane –. mogą być drewniane, ceramiczne lub metalowe. Należy pamiętać, że ziarna zmielone za pomocą takiego młynka są zbyt grube, aby użyć ich w ekspresie ciśnieniowym.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

W młynku elektrycznym kawa zostanie zmielona w zaledwie kilkanaście sekund. Im wyższa moc urządzenia (zazwyczaj waha się ona między 15. a 300 W), tym szybciej, dokładniej i więcej ziaren będziemy mogli zmielić.

Przy wyborze zarówno młynka ręcznego, jak i elektrycznego, ważne jest, by miał on regulację grubości mielonych ziaren. Kawa o różnej grubości ma bowiem inny aromat.

Jeśli potrzebujemy tylko od czasu do czasu zmielić niewielkie ilości kawy, wystarczy kupić młynek ręczny. Takie urządzenie można nabyć już za kilkanaście złotych, jednak solidne, ręcznie zdobione młynki mogą kosztować nawet kilkaset złotych. Młynek elektryczny to wydatek od 4. do nawet 800 zł.

Ekspres przelewowy

Stosunkowo niedrogie urządzenie, które pozwala przygotować duże ilości kawy jednocześnie. Ekspresy przelewowe mają zazwyczaj pojemność 0,3-2 l, więc są funkcjonalne w pracy lub gdy mamy gości, natomiast dla singla nie zawsze jest to dobry wybór. Kawa przygotowana za pomocą tego urządzenia zawiera około dwa razy więcej kofeiny niż ta z ekspresu ciśnieniowego –. napój ten pozwoli nam więc szybko stanąć na nogi. Na dodatek kawa pozostaje w dzbanku ciepła nawet przez kilka godzin (w zależności od modelu).

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Niestety, ten typ ekspresu ma też wady –. kawa jest zdecydowanie mniej aromatyczna niż ta z ekspresu ciśnieniowego czy choćby kawiarki (w smaku niewiele różni się od tej parzonej „po turecku”), nie przygotujemy tu ani latte, ani cappuccino, a parzenie kawy trwa nawet kilkanaście minut.

Proste ekspresy przelewowe kupimy już za mniej niż 10. złotych.

Anna Paczuska

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)