Naukowcy znaleźli sposób na marnowanie pieczywa. Rozwiązaniem jest aplikacja

W polskich piekarniach każdego tygodnia powstaje nawet kilka ton odpadów piekarniczych. To nie tylko ogromne marnotrawstwo żywności, ale też bardzo duże zużycie energii. Aplikacja, którą współtworzą naukowcy z PAN, ma rozwiązać te problemy i usprawnić planowanie produkcji.

ChlepPolskie piekarnie każdego tygodnia tworzą nawet kilka ton odpadów piekarniczych
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Modzelewska

Projekt PrO4Bake rozpoczął się w tym roku i potrwa dwa lata. Jego koordynacją zajmuje się Uniwersytet w Hohenheim w Niemczech, a uczestniczą w nim Polska, Dania, Szwecja, Hiszpania, Włochy oraz Niemcy.

Duże marnotrawstwo żywności

Do udziału w projekcie mogą zgłaszać się wszystkie piekarnie w Polsce. Zainteresowane podmioty razem z naukowcami z PAN będą tworzyć aplikację, która ograniczy marnowanie pieczywa. Problem jest naprawdę duży, ponieważ każdego tygodnia w Polsce powstaje zbyt dużo odpadów piekarniczych, czyli niesprzedanego pieczywa.

Aplikacja zostanie tak zaprojektowana, aby usprawnić pracę małych i średnich piekarni. Dzięki niej będą w stanie dostosować produkcję do występującego zapotrzebowania na pieczywo. Jak można przeczytać na stronie PAP "aplikacja pozwoli na produkcję optymalną w czasie i energooszczędną, dzięki efektywnemu wykorzystaniu surowców i maszyn. To z kolei pozwoli piekarniom zmniejszyć ilość generowanych odpadów, zużycie energii oraz emisję dwutlenku węgla".

Aplikacja dla piekarni

Piekarnie, które zdecydują się na współpracę będą przekazywały niezbędne dane do Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Projekt zakłada również realizację badań konsumenckich we wszystkich zaangażowanych w niego państwach. Uwzględnione zostaną informacje dotyczące preferencji zakupowych klientów. Zgromadzone dane będą przetworzone przez ekspertów z firmy Siemens. Ich zadaniem będzie opracowanie prototypu algorytmu dla aplikacji.

- Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana, a tym samym utrzymanie na jak najniższym poziomie zarówno ilości odpadów, jak i zużycia energii – powiedziała dr hab. Małgorzata Wronkowska z IRZiBŻ PAN.

Wielkie wichury. Czy staną się naszą codziennością?

Źródło artykułu: WP Tech

Wybrane dla Ciebie

Chiny testują tajemniczą rakietę. Ma nietypową trajektorię
Chiny testują tajemniczą rakietę. Ma nietypową trajektorię
Służy Polsce od 6 lat. Jest do naprawy
Służy Polsce od 6 lat. Jest do naprawy
Co oznacza litera "H" w imieniu Jezusa? Nie każdy o tym wie
Co oznacza litera "H" w imieniu Jezusa? Nie każdy o tym wie
Polska wstrzymuje zakup rakiet. Zabrakło na nie pieniędzy?
Polska wstrzymuje zakup rakiet. Zabrakło na nie pieniędzy?
60-letnia zagadka może mieć rozwiązanie. Wszystko przez czarne dziury
60-letnia zagadka może mieć rozwiązanie. Wszystko przez czarne dziury
Zbłąkana planeta. Zorze podgrzewają jej atmosferę
Zbłąkana planeta. Zorze podgrzewają jej atmosferę
Wiedziałeś, że dinozaury wciąż istnieją? Nawet robimy z nich rosół
Wiedziałeś, że dinozaury wciąż istnieją? Nawet robimy z nich rosół
Rozważają przekazanie Tomahawków Ukrainie. Jest reakcja Kremla
Rozważają przekazanie Tomahawków Ukrainie. Jest reakcja Kremla
Rosyjski okręt na Morzu Śródziemnym. Doznał bardzo poważnej awarii
Rosyjski okręt na Morzu Śródziemnym. Doznał bardzo poważnej awarii
Wysycha w rekordowym tempie. Będzie mieć opłakane skutki dla świata
Wysycha w rekordowym tempie. Będzie mieć opłakane skutki dla świata
Bezsenność i demencja. Brak snu przyspiesza zmiany w mózgu
Bezsenność i demencja. Brak snu przyspiesza zmiany w mózgu
Newa SC na straży polskiego nieba. Wojsko pokazało zdjęcia
Newa SC na straży polskiego nieba. Wojsko pokazało zdjęcia