Naukowcy znaleźli sposób na marnowanie pieczywa. Rozwiązaniem jest aplikacja

W polskich piekarniach każdego tygodnia powstaje nawet kilka ton odpadów piekarniczych. To nie tylko ogromne marnotrawstwo żywności, ale też bardzo duże zużycie energii. Aplikacja, którą współtworzą naukowcy z PAN, ma rozwiązać te problemy i usprawnić planowanie produkcji.

ChlepPolskie piekarnie każdego tygodnia tworzą nawet kilka ton odpadów piekarniczych
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Modzelewska

Projekt PrO4Bake rozpoczął się w tym roku i potrwa dwa lata. Jego koordynacją zajmuje się Uniwersytet w Hohenheim w Niemczech, a uczestniczą w nim Polska, Dania, Szwecja, Hiszpania, Włochy oraz Niemcy.

Duże marnotrawstwo żywności

Do udziału w projekcie mogą zgłaszać się wszystkie piekarnie w Polsce. Zainteresowane podmioty razem z naukowcami z PAN będą tworzyć aplikację, która ograniczy marnowanie pieczywa. Problem jest naprawdę duży, ponieważ każdego tygodnia w Polsce powstaje zbyt dużo odpadów piekarniczych, czyli niesprzedanego pieczywa.

Aplikacja zostanie tak zaprojektowana, aby usprawnić pracę małych i średnich piekarni. Dzięki niej będą w stanie dostosować produkcję do występującego zapotrzebowania na pieczywo. Jak można przeczytać na stronie PAP "aplikacja pozwoli na produkcję optymalną w czasie i energooszczędną, dzięki efektywnemu wykorzystaniu surowców i maszyn. To z kolei pozwoli piekarniom zmniejszyć ilość generowanych odpadów, zużycie energii oraz emisję dwutlenku węgla".

Aplikacja dla piekarni

Piekarnie, które zdecydują się na współpracę będą przekazywały niezbędne dane do Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Projekt zakłada również realizację badań konsumenckich we wszystkich zaangażowanych w niego państwach. Uwzględnione zostaną informacje dotyczące preferencji zakupowych klientów. Zgromadzone dane będą przetworzone przez ekspertów z firmy Siemens. Ich zadaniem będzie opracowanie prototypu algorytmu dla aplikacji.

- Opracowana aplikacja zostanie skomercjalizowana poprzez szereg szkoleń, tak aby umożliwić europejskim piekarniom dostosowanie asortymentu produktów do oczekiwanego zapotrzebowania konsumentów i wyprodukowanie w piekarni tylko takiej ilości, która będzie sprzedawana, a tym samym utrzymanie na jak najniższym poziomie zarówno ilości odpadów, jak i zużycia energii – powiedziała dr hab. Małgorzata Wronkowska z IRZiBŻ PAN.

Wielkie wichury. Czy staną się naszą codziennością?

Źródło artykułu: WP Tech
To czytają wszyscy
Znaleźli nieznaną linię genetyczną. Ma ok. 8500 lat
Znaleźli nieznaną linię genetyczną. Ma ok. 8500 lat
TECH
Historyczna próba. Bezzałogowy myśliwiec trafił F-16
Historyczna próba. Bezzałogowy myśliwiec trafił F-16
TECH
"Niezwykły sukces". Ukraińcy trafili w Kalibra
"Niezwykły sukces". Ukraińcy trafili w Kalibra
TECH
Ultraprzetworzona żywność zalewa rynek. To wpływa na zdrowie
Ultraprzetworzona żywność zalewa rynek. To wpływa na zdrowie
TECH
Promy Balearii zasilane bioLNG. Emisje spadną o ponad 80 tys. ton
Promy Balearii zasilane bioLNG. Emisje spadną o ponad 80 tys. ton
TECH
Wysłali go w kosmos. Jest niezniszczalny i przeżył
Wysłali go w kosmos. Jest niezniszczalny i przeżył
TECH
Odkryj
Ludzkość w tym miejscu ewoluuje. Przez warunki do życia
Ludzkość w tym miejscu ewoluuje. Przez warunki do życia
TECH
Chemiczna zagadka sprzed lat. Wreszcie została rozwiązana
Chemiczna zagadka sprzed lat. Wreszcie została rozwiązana
TECH
Pomogą Ukrainie. Ale oczekują czegoś w zamian
Pomogą Ukrainie. Ale oczekują czegoś w zamian
TECH
F-35 spotkał się z Su-57. Zwycięzcy nie wyłoniono
F-35 spotkał się z Su-57. Zwycięzcy nie wyłoniono
TECH
Kontynenty wciąż się oddzielają. Naukowcy myśleli, że przestały
Kontynenty wciąż się oddzielają. Naukowcy myśleli, że przestały
TECH
Ostatnia prosta. Program Orka na finiszu
Ostatnia prosta. Program Orka na finiszu
TECH
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟