Jesz "śmieciowe jedzenie"? Naukowcy mają dla ciebie złą wiadomość na temat nowotworów

Jesz przemysłowo produkowane pieczywo, paluszki rybne, zupki instant i popijasz to napojami gazowanymi? Naukowcy podejrzewają, że wysoko przetworzona żywność zwiększa ryzyko zachorowań na raka. Taki wniosek płynie z badania dla prestiżowego British Medical Journal.

Ten rodzaj produktów pojawia się coraz częściej w diecie Polaków.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Bolesław Breczko

Eksperci w latach latach 2009-2017 przebadali ponad 100 tys. produktów. Wzięli pod lupę przede wszystkim żywność wysokoprzetwarzaną. Czyli w dużej mierze produkty z długą datą ważności albo obiady typu instant, które wyjmujemy z lodówki w sklepie i odgrzewamy w mikrofali. Wg badaczy produkty, które zwiększają ryzyko to: przemysłowo produkowany chleb i bułki, słodycze, napoje słodzone i gazowane, paluszki rybne i drobiowe, zupy instant, gotowe posiłki z lodówki lub zamrażarki oraz produkty w których skład wchodzą głównie cukier i tłuszcze.

Dieta jest jednym z głównych, kontrolowalnych czynników które wpływają na prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Wg Światowej Organizacji Zdrowia otyłość jest drugą najważniejszą, za paleniem tytoniu, przyczyną raka, z którą można skutecznie walczyć. WHO już wcześniej ostrzegało o zagrożeniach jakie niesie za sobą przetworzone mięso. Najnowsze badanie skupia się natomiast na wysoko przetworzonych produktach (tzw. ultra-processed foods).

Więcej żywności wysoko przetwarzanej to większe ryzyko raka

W trakcie badania dieta 18 proc. osób była bogata w wysokoprzetworzone produkty. Średnio odnotowano 79 przypadków zachorowania na raka wśród 10 tys. osób rocznie. Badanie opublikowane w British Medical Journal wykazało, że zwiększenie przetworzonych produktów w diecie o 10 proc. przekładało się na zwiększenie wykrywanych nowotworów o 12 proc. Wg autorów badania świadczy ono o tym, że: "zwiększenie spożywania wysoko przetworzonych produktów może zwiększać ryzyko zachorowania na raka w następnych dekadach".

Badanie spotkało się z dość wyraźnymi głosami sprzeciwu. Krytycy zarzucają autorom, że ich badanie nie wykazuje jednoznacznie wpływu przetworzonej żywności na ryzyko zachorowania na raka. Tłumaczą, że osoby spożywające tego rodzaju produkty, są bardziej podatne na otyłość, która jest kancerogenna - i ciężko jest odseparować jedno od drugiego. Sami autorzy przyznają zresztą, że ich badanie nie jest jednoznaczne oraz że wymaga dodatkowych analiz.

Rozsądek najważniejszy

Krytyce poddany został tez użyty przez autorów termin "ultra-processed foods". Wg Dr Iana Johnsona z Instytutu Quadram w Norwich to sformułowanie jest zbyt ogólne i źle zdefiniowane. Uniemożliwia to wg niego wysnucie konkretnych wniosków.

Zobacz też: Produkcja żywności a zużycie wody

Żywności przetworzonej przypisuje się ostatnio całe zło świata. Jednak każda obróbka jak np. gotowanie, pieczenie, suszenie czy wekowanie, to właśnie przetwarzanie żywności. Sprawa wygląda inaczej z tzw. wysokoprzetworzaną żywnością lub żywnością przetwarzaną przemysłowo. W zakres tego terminu wchodzą takie czynności jak dodawanie środków konserwujących, smakowych, koloryzujących, liofilizacja, obróbka podczerwienią czy poddawanie żywności promieniowaniu.

Produkty wysokoprzetwarzane zajmują coraz więcej miejsca w codziennej diecie, zwłaszcza w krajach Zachodu. Są one jednym z głównych powodów plagi otyłości wśród mieszkańców tych krajów i mogą także powodować alergie oraz, zgodnie z najnowszym badaniem, także raka. Nie oznacza, to że produktów wysoko przetworzony należy unikać za wszelką cenę. Naukowcy i dietetycy przestrzegają natomiast przed karmieniem się jedynie tego typu żywnością. Najważniejsza jest zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.

Wybrane dla Ciebie

Rosja podwaja ceny eksportowanego uzbrojenia. Ujawniono dokumenty
Rosja podwaja ceny eksportowanego uzbrojenia. Ujawniono dokumenty
Wszechświat ma pamięć? Nowa teoria na to wskazuje
Wszechświat ma pamięć? Nowa teoria na to wskazuje
Dezinformacja na TikToku. Ekoinfluencerzy wprowadzają w błąd
Dezinformacja na TikToku. Ekoinfluencerzy wprowadzają w błąd
Nowe badania. Psy rozumieją słowa podobnie jak dzieci
Nowe badania. Psy rozumieją słowa podobnie jak dzieci
Nowy raport. Fale upałów i wzrost poziomu mórz
Nowy raport. Fale upałów i wzrost poziomu mórz
Postawili F-35 w stan gotowości. Będą pomagać w ochronie Polski
Postawili F-35 w stan gotowości. Będą pomagać w ochronie Polski
Rośnie w polskich lasach. Rekordzista to największy organizm świata
Rośnie w polskich lasach. Rekordzista to największy organizm świata
Szukali jej od dawna. Odkryli dopiero teraz
Szukali jej od dawna. Odkryli dopiero teraz
Dziesiątki czołgów T-72. Jednak oddadzą je Ukrainie?
Dziesiątki czołgów T-72. Jednak oddadzą je Ukrainie?
Uderzyła w Australię 11 milionów lat temu. A gdzie jest krater?
Uderzyła w Australię 11 milionów lat temu. A gdzie jest krater?
Nowoczesny system antydronowy. Zbudowali go sobie sami
Nowoczesny system antydronowy. Zbudowali go sobie sami
Czy można uciec z symulacji? Naukowcy analizują możliwości
Czy można uciec z symulacji? Naukowcy analizują możliwości