Jaki wybrać i kupić automatyczny ekspres do kawy?

Jaki wybrać i kupić automatyczny ekspres do kawy?

Jaki wybrać i kupić automatyczny ekspres do kawy?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
13.09.2012 16:18

Jeśli zastanawiasz się jaki wybrać i kupić automatyczny ekspres do kawy, powinieneś się wcześniej zastanowić nad dwiema zasadniczymi kwestiami: jakiego rodzaju kawę preferujesz oraz jakie środki możesz przeznaczyć na ekspres. W przypadku modeli automatycznych powinna obowiązywać żelazna zasada - im droższy ekspres, tym lepiej.

Dlaczego ekspres automatyczny?
Oczywiście w dobie „niskich cen”. to podejście może wywoływać konsternację, tym niemniej dbamy jedynie o państwa interes. W pełni elektroniczny ekspres, z profesjonalnym blokiem zaparzania i wbudowanym młynkiem, musi kosztować. Nie da się zbudować tego typu konstrukcji rzetelnie za przysłowiowe 500 czy 1000 zł. Na wstępie warto też zdać sobie sprawę z faktu, że główną zaletą ekspresów automatycznych, poza całkowicie zautomatyzowanym procesem przygotowania naparu, jest profesjonalny dobór ilości kawy, odpowiedni do temperatury zaparzania i czasu. Możliwe jest przy tym przygotowanie zarówno mocnego i aromatycznego espresso, mlecznego cappuccino, przedłużonego lungo, jak również delikatnego latte. Jeśli decydujesz się na zakup takiego urządzenia, jest to dopiero połowa sukcesu. Druga połowa tkwi w odpowiednim doborze modelu – przede wszystkim w odniesieniu do naszych potrzeb i upodobań. Ale bez względu na to, jaki model wybierzesz, kawa przygotowana w takim ekspresie zawsze zaskoczy cię pozytywnie smakiem i
intensywnym aromatem.

Pierwszy dylemat
Pierwsza kwestia którą powinniśmy rozważyć podczas decydowania jaki wybrać i kupić automatyczny ekspres do kawy dotyczy, nazwijmy to, sposobu montażu. Zazwyczaj ekspres do kawy kojarzy nam się z urządzeniem ustawianym na blacie, a warto pamiętać, że niezwykle efektywne i efektowne są modele do zabudowy. Ekspresy tego typu doskonale wpisują się w nowoczesny i minimalistyczny wystrój kuchni, w której dominują płyty, piekarniki czy lodówki wmontowane w szafki. Jeśli masz niewielką kuchnię, której chcesz nadać nowoczesny charakter, wybierz właśnie ekspres do zabudowy. Dzięki niemu wnętrze nabierze elegancji i będzie jednolite stylistycznie. Dodatkowo zyskujesz wolne miejsce na blacie, które możesz wykorzystać w inny sposób. Modele wolnostojące polecamy zaś tym wszystkim, którzy mają dużo miejsca na blacie roboczym (czy w kuchni w ogóle) i chcą, by ekspres był swego rodzaju ozdobą kuchni. Przy okazji ważna uwaga –. nie jest prawdą, jakoby któraś z grup była lepsza od drugiej. Choć to tajemnica poliszynela, to w
wielu ekspresach d zabudowy tkwią moduły znanych producentów ekspresów wolnostojących.

Kawa w różnej postaci
Jeśli chodzi o rodzaj używanej kawy i zakres jej parzenia, to ekspresy automatyczne mają ewidentnie największe możliwości. W zależności od potrzeb możesz wybrać urządzenie na kawę ziarnistą, ziarnistą i mieloną lub na kapsułki. Najważniejszym elementem ekspresu na kawę ziarnistą jest wbudowany młynek, który odpowiada za odpowiednie zmielenie ziaren (najlepiej, jeśli jest żarnowy). Dzięki temu każda filiżanka napoju zostaje przygotowana ze świeżej kawy, która nie traci smaku i aromatu. Wręcz przeciwnie. Jeśli decydujesz się na wybór klasycznego ekspresu automatycznego, warto poszukać modelu z funkcją wyboru grubości zmielenia ziaren. Niektóre urządzenia automatycznie dobierają grubość mielenia oraz ilość kawy do rodzaju wybranego napoju. Dzięki temu rozwiązaniu użytkownik ma pewność, że espresso, cappuccino czy latte będzie przygotowane we właściwy sposób. Tym, którzy nie chcą rezygnować z kawy mielonej, proponujemy urządzenia ze specjalnym pojemnikiem na tego rodzaju kawę.

Całkiem inne rozwiązanie zastosowano w ekspresach automatycznych na kapsułki, które wyposażono w specjalne podajniki. To właśnie w nich umieszcza się aluminiowe kapsułki z hermetycznie zamkniętą mieszanką kawy mielonej. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku gorąca woda przepływa przez naboje, jednocześnie wydobywając z nich cały smak i aromat kawy. W niektórych modelach zastosowano funkcję dowolnego dawkowania, dzięki której to użytkownik decyduje o tym, jak mocny będzie napój. Przycisk ten umożliwia przerwanie przelewania się wody przez kapsułkę, co skraca czas parzenia kawy –. im dłuższy czas parzenia, tym intensywniejsza będzie „mała czarna”. Kolejną praktyczną funkcją modeli kapsułkowych jest możliwość wyboru ilości napoju, którą można dostosować do rodzaju filiżanek.

Niezbędne elementy – blok zaparzacza, dysza, pojemnik na mleko
Dwoma najistotniejszymi elementami każdego ekspresu automatycznego są blok zaparzania oraz dysza. W przypadku bloku zaparzania, który jest tak naprawdę sercem ekspresu, liczy się jego szczelność, precyzyjność i konstrukcja. W tym segmencie najwyższy poziom udało się osiągnąć tylko kilku firmom. A różnice między rozwiązaniami są subtelne. W wypadku samego bloku najważniejsze jest, aby był wyposażony w system thermoblock –. chodzi o to, by woda była zaparzana w samym bloku, a nie w innych strefach ekspresu. Dziś już widomo, że jest to rozwiązanie najlepsze. Dysza tak naprawdę spełnia trzy funkcje. Po pierwsze: służy do spienia mleka, po drugie: jest dystrybutorem gorącej wody, po trzecie: dystrybuuje parę. Występuje nie tylko w ekspresach na kawę ziarnistą i mieloną, ale również w niektórych modelach na kapsułki. Warto wybrać model z regulowaną wysokością dyszy. Szukając dla siebie odpowiedniego urządzenia, możesz spotkać też ekspresy z pojemnikiem na mleko lub z automatycznym systemem spieniania. W pierwszym
przypadku zbiornik może być połączony z ekspresem za pomocą specjalnej rurki (dyspenser) lub po prostu wbudowany. Urządzenie samodzielnie pobiera mleko, podgrzewa je i spienia. Pojemnik można zdemontować, wstawić z mlekiem do lodówki (niebywale praktyczne rozwiązanie!) lub umyć. W drugim wypadku dzbanek z zimnym mlekiem umieszcza się w ekspresie, a po naciśnięciu specjalnego przycisku mleko i kawa są przygotowywane równolegle i wlewane do filiżanki.

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)

Co z czyszczeniem i konserwacją?
Odpowiednie czyszczenie i konserwacja ekspresu (odkamienianie) to jeden z podstawowych warunków jego bezawaryjnego użytkowania. Na szczęście dla użytkowników wiele elementów urządzenia można zdemontować i myć w zmywarce. Warte uwagi są ekspresy kapsułkowe, które są idealną propozycją dla tych, którzy nie lubią zbyt dużo czasu poświęcać na „porządki”. Kawa zamknięta w kapsułach nie wydobywa się z nich w trakcie parzenia, tak więc nie trzeba usuwać pozostałości kawy. Zużyte kapsułki trafiają do specjalnego pojemnika, który trzeba opróżnić dopiero wtedy, gdy będzie pełny. Podstawową funkcją jest system samooczyszczania, który oczyszcza obieg wody. Równie przydatny jest automatyczny program usuwania kamienia. Niektóre ekspresy samodzielnie dozują ilość potrzebnego środka odwapniającego. Na rynku dostępne są też modele z systemem automatycznego czyszczenia dyszy.

Coś więcej
W zależności od potrzeb możesz wybrać ekspres z zaprogramowanymi parametrami kawy lub taki, który zapisuje ustawienia. Tym, którzy za każdym razem chcą pić kawę o takich samych proporcjach, polecamy ekspres kapsułkowy na kod kreskowy. Dzięki specjalnemu czytnikowi urządzenie automatycznie odczytuje rodzaj kawy i na tej podstawie dobiera odpowiednią ilość wody, czas i temperaturę parzenia. Ci, którzy chcą samodzielnie decydować o intensywności i proporcjach napoju, powinni poszukać modelu z regulacją mocy kawy lub z funkcją zapamiętywania ustawień użytkownika.

Komfort użytkowania z pewnością zwiększa wyświetlacz LCD, który w informuje użytkownika o etapach przygotowywania kawy, wybranych parametrach, pustym pojemniku na kawę czy wodę lub konieczności odkamienienia. Niezwykle funkcjonalne są też: płyta podgrzewająca filiżanki, która jest niezbędna do przygotowania prawdziwego espresso, funkcja automatycznego wyłączenia po określonym czasie i system przejścia ekspresu w tryb „uśpienia”. (czuwania). Wybierając ekspres do kawy przez pryzmat ekologii, warto zwrócić uwagę na jego efektywność energetyczną. Na razie niewielu producentów podaje te parametry w pierwszym rzędzie. A szkoda. Ekspresy tego typu są nie tylko proekologiczne, ale ze względu na swoją konstrukcję po prostu najnowocześniejsze.
Zanim zdecydujesz jaki wybrać i kupić automatyczny ekspres do kawy - pamiętaj!
- Wybierając ekspres, sprawdź, kto jest jego dystrybutorem na polskim rynku, czy firma ma niezbędną w przypadku ekspresów tradycję produkcji, odpowiednio zbudowaną i doświadczoną sieć serwisową oraz kto jest gwarantem na karcie gwarancyjnej (bywa z tym różnie…).
- Systematyczne czyszczenie to podstawa prawidłowego użytkowania ekspresu. Dlatego pamiętaj o czyszczeniu systemu zaparzania i odkamienianiu urządzenia. Ważne jest też smarowanie i czyszczenie (specjalny program) bloku zaparzacza.
- Niezmiernie istotną kwestią jest wybór odpowiednich środków odkamieniających (najlepiej w płynie i tych, które zaleca producent). Domowe sposoby z porad „babci”, np. z użyciem octu i cytryny, absolutnie nie powinny być stosowane!
- Warto pamiętać, że smak i zapach kawy w dużej mierze (jeśli nie w ogóle!) zależą od jakości kawy i wody. Dobra kawa musi kosztować. Używanie kawy za 30 zł w wysokiej klasy ekspresie jest profanacją – podkreślają to sami bariści.
- Smak i aromat kawy przygotowywanej w ekspresach kapsułkowych zależą od rodzaju mieszanki w kapsułkach. Każdy z producentów modeli kapsułkowych zaleca stosowanie określonych kapsułek. Ekonomiczne pójście na skróty zdecydowanie nie jest tu zalecane.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)