Okap, który reaguje na zapach panujący w kuchni

Okap, który sam rozpoznaje warunki panujące w kuchni podczas gotowania i automatycznie dostosowuje do nich swoją pracę? Najnowszy okap Ciarko Design Magnus wyposażony jest w sensor zapachu, czyli automatyczny czujnik sterujący zmianą biegów.

Okap, który reaguje na zapach panujący w kuchni
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Automatyczna zmiana biegów

Działanie sensora zapachu opiera się na trzech czujnikach: czystości powietrza, wilgotności i temperatury. W zależności od zmiany wartości tych parametrów, następuje automatyczna zmiana poszczególnych biegów i dostosowanie pracy okapu do warunków panujących pod okapem.

Uruchomienie urządzenia jest bardzo proste. Wystarczy przez 2 sekundy przytrzymać przycisk „minus”. na panelu sterowania, co spowoduje załączenie trybu automatycznego. Do poprawnej pracy urządzenia wymagana jest stabilizacja pomiarów – informuje o tym migająca „kropka” przy symbolu „A”. Po ustaniu migania automat jest gotowy do pracy. Stabilizacja parametrów powinna odbywać się przy wyłączonej płycie grzejnej. Po zakończeniu gotowania okap oczekuje na całkowitą stabilizację pomiarów.

Istnieje również możliwość zmiany biegu na okres jednej minuty przez użytkownika, po upływie której, okap powróci do biegu wskazanego przez czujniki.

Zastosowane w okapie rozwiązania techniczne pozwalają na maksymalne wyciszenie silników bez ograniczania wydajności pracy urządzenia. W ciągu godziny potrafi oczyścić powietrze o objętości 76. m³, pracując z głośnością 49 dBA.

Dodatkowym atutem Magnusa jest jego energooszczędność. Nowoczesny silnik pozwala na zmniejszenie poboru energii aż o 30%. Silnik na pierwszym biegu zużywa 90. mniej energii niż standardowy silnik o podobnej wydajności.

Okap wyposażony jest w oświetlenie LED, TIMER i sterowanie sensor touch. Może pracować w dwóch trybach: jako wyciąg i pochłaniacz. Magnus wykonany został ze stali nierdzewnej i białego szkła. Dostępny w dwóch wersjach kolorystycznych: czarnej i białej.

Cena: 4 590 zł.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)