Najbardziej zaawansowany piekarnik na świecie?
Przyrządzanie potraw z wykorzystaniem pary to sposób profesjonalistów na wydobywanie z nich wyrazistego i głębokiego smaku oraz zachowanie pożądanej konsystencji składników. Nowy piekarnik Electrolux CombiSteam Pro został wyposażony w unikalny system FullTaste SteamSystem, który automatycznie dobiera odpowiednią ilość pary do danego dania, tak jak ma to miejsce w profesjonalnych urządzeniach.
27.04.2015 16:24
Specjalny czujnik wilgotności dostosowuje właściwą dla danej potrawy wilgotność, temperaturę i czas jej przyrządzania. Użytkownik ma do dyspozycji 22. gotowych przepisów, dzięki którym przygotowanie potraw staje się łatwe. Po zakończeniu danego programu, piekarnik dodatkowo to sygnalizuje. CombiSteam Pro posiada trzy poziomy zastosowania pary, które pozwalają gotować na parze, a także piec z udziałem pary w różnych proporcjach. W zestawieniu z szufladą do pakowania próżniowego, piekarnik daje możliwość korzystania z funkcji SousVide, która polega na delikatnym, powolnym gotowaniu w ściśle określonej temperaturze produktów zapakowanych próżniowo. Jest to kolejna sekretna metoda, którą stosują najlepsi zawodowi szefowie kuchni, by osiągać wyjątkowo intensywny i wyrazisty smak składników, która została przeniesiona do urządzenia domowego.
Funkcjonalność
Piekarnik został zaprojektowany z myślą o jego łatwym użytkowaniu. Kolorowy wyświetlacz TFT i podświetlane przyciski zapewniają szybki dostęp do najważniejszych programów i funkcji. System UltraFunPlus z dużym wentylatorem i nowym systemem obiegu powietrza, gwarantuje równomierne wypieczenie potraw, bez względu na ich położenie. Termosonda umożliwia osiągnięcie pożądanej temperatury wewnątrz potrawy, bez konieczności jej sprawdzania podczas pieczenia. Łatwy w napełnianiu, wyjmowany pojemnik na wodę, prowadnice teleskopowe czy czyszczenie parowe, dodatkowo zwiększają wygodę korzystania z urządzenia. Taka przyjemność nie jest jednak tania. Piekarnik wyceniono na niespełna 7000 zł.