L-teanina. Składnik herbaty może zmniejszyć lęk i poprawić koncentrację
L-teanina, aminokwas obecny w liściach herbaty, może wpływać na redukcję stresu i poprawę koncentracji. Badania nad jej działaniem są obiecujące, choć wciąż ograniczone.
L-teanina to aminokwas naturalnie występujący w liściach herbaty, który od lat 40. XX wieku jest kojarzony z uspokajającym działaniem herbaty. Obecnie sprzedawana jest jako suplement wspomagający redukcję stresu, poprawę koncentracji i jakość snu. Choć badania nad jej działaniem są wciąż w początkowej fazie, wyniki są obiecujące.
Działanie L-teaniny na organizm
Badania sugerują, że L-teanina może obniżać ciśnienie krwi podczas wykonywania zadań wymagających uwagi oraz redukować tętno i poziom kortyzolu w stresujących sytuacjach. Istnieją również dowody na to, że może wspierać relaksację i skupienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Sławosz, Sławosz!". Polski astronauta powitany po wylądowaniu w Polsce
Jak tłumaczy New Scientist, po wchłonięciu do krwiobiegu przez jelita, L-teanina jest w stanie przekroczyć barierę krew-mózg. Ma strukturę podobną do substancji chemicznych w mózgu, glutaminianu i GABA, które są neuroprzekaźnikami zaangażowanymi w regulację sygnału w mózgu.
Badania na gryzoniach sugerują również, że L-teanina może zwiększać poziom dopaminy i serotoniny, które wpływają na wiele aspektów funkcjonowania mózgu, w tym nastrój i nagrodę.
Potencjalne korzyści
L-teanina zwiększa aktywność fal alfa w mózgu, co jest związane z uczuciem spokoju i czujności. „Im wyższa aktywność alfa, tym bardziej wyciszamy świat zewnętrzny” – wyjaśnia Manuel Gomez-Ramirez z Uniwersytetu w Rochester. Efekt ten jest jeszcze silniejszy w połączeniu z kofeiną.
Efekt L-teaniny na fale alfa jest bardziej wyraźny u osób z lękiem. Badania na zestresowanych szczurach wykazały, że L-teanina wpływa na poziom dopaminy i serotoniny, co może zmniejszać objawy depresji. Wyniki badań na ludziach jednak są niejednoznaczne.
Herbata, w tym czarna i zielona, zawiera L-teaninę w ilościach od 5 do 40 mg na filiżankę. Większość badań używa jednak dawek około 200 mg, co odpowiada poziomowi w suplementach. Większość badań ma małe próby i krótkoterminowy charakter, co utrudnia wyciąganie jednoznacznych wniosków.