Jak wybrać i kupić płytę indukcyjną?
O nowoczesnych urządzeniach grzejnych można mówić jedynie w superlatywach. A do takich należą płyty indukcyjne. Charakteryzują się znaczną funkcjonalnością, bezpieczeństwem i komfortem obsługi oraz nieporównywalną sprawnością energetyczną. Dzięki temu ostatniemu przymiotowi są to w praktyce najbardziej proekologiczne rozwiązania w segmencie grzejnym.
Co to jest indukcja?
Indukcja magnetyczna to zjawisko, które opisuje natężenie pola magnetycznego. Opisywana jest przez siłę, która porusza elektronami magnetycznymi. Zjawisko to wykorzystywane jest powszechnie w kuchniach - w płytach grzewczych elektrycznych, czy też indukcyjnych. Pod powierzchnią płyty znajduje się zwój indukcyjny, którego działanie rozpoczyna się w momencie ustawienia na płycie garnka z dnem ferromagnetycznym i uruchomienia danego pola grzewczego.
Powstałe nad strefą grzewczą pole magnetyczne sprawia, że ogrzewane jest jedynie dno naczynia, a nie całe pole, dzięki czemu nie dochodzi do strat ciepła, co z kolei ma przełożenie na energooszczędność. Dlatego też gotowanie na płycie indukcyjnej wymaga mniej czasu niż w przypadku pozostałych rodzajów płyt grzewczych.
Zatem są to urządzenia ekonomiczne i ekologiczne, gdyż w krótkim czasie doprowadzą np. wodę do wrzenia. W długim okresie zapłacisz także mniej za energię elektryczną. O komforcie obsługi czy czyszczeniu nawet nie ma co wspominać. Płytę indukcyjną obsługuje się jak dobrej klasy samochód - delikatnie i płynnie. Samo czyszczenie to zaś prawdziwa przyjemność. Emitowane ciepło (pochodzące jedynie z dna garnka) jest na tyle niewielkie, że nie dochodzi do zapieczenia resztek pokarmu i nie ma potrzeby uciążliwego szorowania.
Funkcjonalność to jej drugie imię!
Od urządzeń kuchennych wymagamy coraz więcej. Płyty indukcyjne wyposażane są w rozwiązania tak funkcjonalne, że można nazwać je urządzeniami inteligentnymi. Liczba i rodzaje funkcji, jakie będzie miała twoja płyta, zależą tylko i wyłącznie od wybranego przez ciebie modelu. Opcje rozpoznawania obecności i wielkości naczynia to standard w tego typu urządzeniach. Wśród dostępnych rozwiązań znajduje się np. funkcja booster, która pozwala szybko zwiększyć moc pola grzewczego. Tak jak w przypadku płyt ceramicznych wyposażone są w nią wszystkie pola lub jedno z nich (zwykle to o największej średnicy). Dzięki niej przygotujesz wiele potraw znacznie szybciej. Zastosowanie funkcji booster (która może przyjąć w zależności od producenta także inną nazwę) na wszystkich polach wymaga zawsze zasilania trójfazowego.
Gotowanie pod kontrolą
Płyty indukcyjne wyposażone są w szereg rozwiązań, dzięki, którym gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze i prostsze. Jedną z nich jest timer, który pozwoli Ci zaprogramować czas pracy dla każdego z pól grzewczych, a po określonym czasie wyłączy je. Ponadto w bardziej zaawansowanych technicznie urządzeniach stosowane są specjalne sensory czuwające nad procesem gotowania. Jedne z nich mierzą temperaturę wewnątrz garnka i regulują ją automatycznie, by mleko, które właśnie gotujemy, nie wykipiało. Innym praktycznym czujnikiem jest sensor smażenia, który informuje sygnałem o odpowiedniej temperaturze do rozpoczęcia smażenia. Tobie pozostaje jedynie wybrać moc grzania i zaczekać na idealnie wysmażony stek.
Jeśli natomiast zdarzają ci się sytuacje, w których musisz przerwać gotowanie na chwilę i opuścić kuchnię, doskonałym wyborem będzie model płyty z funkcją Stop&Go. Jednym ruchem wyłączysz wszystkie pola grzewcze lub zminimalizujesz ich moc do poziomu 1., a urządzenie zapamięta wszystkie parametry i po chwili jednym ruchem je przywrócisz. Dokładne zapoznanie się ze wszystkimi możliwościami wybieranej płyty jest warunkiem koniecznym, niekiedy bowiem rozwiązania stosowane przez producentów są biegunowo odległe, a ceny oferowanych przez nich modeli –. często zbliżone.
Płynne sterowanie
Obsługa nowoczesnej płyty jest naprawdę przyjemna. W większości urządzeń stosowane jest sterowanie sensorowe, natomiast w najbardziej zaawansowanych modelach regulacja mocy grzania jest płynna. Wykorzystuje się wtedy elektroniczny suwak (tzw. slider), choć warto wiedzieć, że funkcjonują już na polskim rynku płyty wyposażone w wyświetlacze LCD (kolorowe!), które w sposób graficzny pomagają ustawić opcje i funkcje płyty oraz śledzić proces gotowania. Wszystkie te zaawansowane rozwiązania gwarantują prostotę obsługi i większą wygodę w kuchni.
Bezpieczeństwo przede wszystkim!
Nowoczesne urządzenia wyposażane są w funkcje gwarantujące bezpieczne użytkowanie. Wśród stosowanych przez producentów rozwiązań znajdują się czasowe wyłączniki, które po określonym czasie wyłączają płytę. Ponadto fakt, że nagrzewa się jedynie dno naczynia, a powierzchnia wokół niego pozostaje chłodna, eliminuje niebezpieczeństwo poparzenia, zatem jeśli twoje dziecko przypadkowo dotknie płyty, nie oparzy się.
Kolejną opcją zapewniającą bezpieczne korzystanie z płyty jest blokada ustawień. Dzięki niej nie tylko nie zmienisz przypadkowo wybranych parametrów podczas czyszczenia płyty, ale i nikt (np. dziecko) nie zmieni ustawień pod gotującym się w garnku daniem. Ponadto na rynku dostępny jest model płyty ze specjalnymi, okrągłymi dyskami magnetycznymi. Wyposażoną w nie płytę obsługuje się przez obrócenie palcem dysku, zaś wyjęcie dysków magnetycznych gwarantuje absolutne bezpieczeństwo, bowiem bez nich uruchomienie urządzenia jest niemożliwe. Poprawia to także znacznie komfort czyszczenia płyty.
Dobrze wybierz płytę indukcyjną
Przy wyborze płyty indukcyjnej warto zwrócić uwagę na pola grzewcze. Ich kształty i rozmiary różnią się w poszczególnych modelach. Mogą być idealnie okrągłe, owalne, prostokątne, a nawet przyjmować kształty odpowiednie do konkretnych naczyń, np. brytfanny czy woka. Same płyty też różnią się rozmiarami, przy czym większość z nich ma kształt kwadratu lub prostokąta. Dostępne są również modele typu domino, które po pierwsze: nie zajmują dużo miejsca i są świetnym wyborem dla singli lub do niewielkich kuchni, a po drugie: mają ciekawą cechę –. można zestawiać je ze sobą i z innymi modelami płyt.
Płyty indukcyjne zwykle dostępne są w kolorze czarnym lub białym, przy czym wszystkie świetnie prezentują się w nowoczesnych wnętrzach. Niektóre z nich można idealnie wkomponować w blat kuchenny, a inne modele mają ozdobną listwę. W wypadku płyt indukcyjnych (podobnie jak w płytach elektrycznych ceramicznych) stosuje się specjalne kręgi i strefy. Decydując jaką płytę indukcyjną wybrać i kupić, warto się z nimi zapoznać i dopasować do nich garnki. Warto także wiedzieć, że coraz częściej pojawiają się na rynku płyty bezstrefowe. W praktyce liczba induktorów jest tak duża, że nie ma znaczenia, gdzie i jakiej wielkości czy kształtu postawisz naczynie.
Zasilanie
To niezmiernie ważny i całkowicie niezrozumiany aspekt w przypadku domowych urządzeń AGD. Skala niewiedzy i niedoinformowania (i to często na tzw. „fachowych”. forach!) jest porażająca. Być może bardzo to państwa zaskoczy, ale powszechnie wyrażana opinia, iż płyty ceramiczne (czy elektryczne w ogóle) zasilane są tzw. siłą, jest absolutnie nieprawdziwa! Otóż wszystkie płyty i piekarniki zasilane są napięciem 230 V. Problem w tym, że moc, jakiej potrzebują tego typu urządzenia podłączone razem do jednej fazy, przewyższa fizyczne możliwości układów jednofazowych spotykanych w naszych blokach (licznik jednofazowy).
Dlatego płyty i piekarniki, których łączna moc przekracza ok. 6 kW, powinny wykorzystywać niezależne fazy. I choć mówi się o nich potocznie „siła”. i faktycznie „suma” woltażu wynosi 400 V (kiedyś 380), to w praktyce zawsze jest to zasilanie 230 V. W schemacie podłączeń wygląda to tak, że lewa strona płyty zasilana jest jedną fazą (L1), prawa strona płyty – drugą fazą (L2), a trzecią fazę (L3) pozostawia się zwykle dla piekarnika. W wielu wypadkach z powodzeniem można zainstalować w bloku płytę zasilaną tzw. siłą dzięki różnego typu technikom (np. mostkowaniu). Wcześniej jednak należy sprawdzić stan instalacji oraz przekrój i rodzaj przewodu (aluminium, niestety, wyklucza zazwyczaj taką możliwość). Co ciekawe, można – i to przy liczniku jednofazowym – wystąpić do elektrowni o większy przydział mocy. Jeśli to się nie uda, trzeba wybierać płyty i piekarniki o małej mocy (np. tylko z jednym polem booster).
Naczynia ze stali ferromagnetycznej
Płyty indukcyjne wymagają stosowania odpowiednich naczyń ze stali ferromagnetycznej (przyciągającej magnes). Jeśli takie naczynie znajdzie się na włączonej płycie, pole elektromagnetyczne zamknie się, a ciepło będzie generowane w dnie naczynia. Nie jest przy tym prawdą, że trzeba używać tylko garnków dwóch czy trzech znanych producentów. Ważne, aby garnek dał się namagnesować (można to sprawdzić, biorąc do sklepu magnes!). Inną kwestią jest fakt, iż im więcej garnek ma warstw i im lepszych użyto do jego produkcji komponentów, tym bardziej efektywne będzie gotowanie i większa trwałość naczynia.
Jak wybrać i kupić płytę indukcyjną - pamiętaj!
- Osoby z rozrusznikiem serca, aparatem słuchowym lub pompą insulinową powinny skonsultować z producentem tych urządzeń medycznych, czy mogą użytkować płytę indukcyjną, pole magnetyczne może bowiem powodować zakłócenie pracy tych urządzeń.
- W wypadku płyt indukcyjnych wskazane jest używanie naczyń ferromagnetycznych, które mają płaskie dno, idealnie pasują do strefy grzewczej i nie mają krawędzi lub ostrych zakończeń.
- Trzeba pamiętać, że na polach indukcyjnych nie należy pozostawiać mokrych garnków, a samą strefę należy utrzymywać stale w idealnej czystości. Będzie ona wtedy sprawnie i wydatnie działać i nie będzie pokazywać błędnych komunikatów (np. o braku garnka).
- Na płycie indukcyjnej lub w jej pobliżu nie należy kłaść przedmiotów metalowych, m.in. noży, widelców i pokrywek oraz kart magnetycznych (np. do telefonu czy bankomatu). Nie oznacza to, że nie można używać metalowych szpachelek czy łych wazowych – jak najbardziej. Indukcja nie będzie na nie oddziaływać np. podczas mieszania zupy.
- W przypadku płyt indukcyjnych warto zawsze stosować garnki z przykrywkami. Choć może to być błaha porada, to jednak w praktyce, stosowanie się do tej zasady wpłynie nawet na czterokrotne zwielokrotnienie oszczędności energii. A więc warto!