Jesz wołowinę? Masz kłopot. Naukowcy odkryli, że znacząco skraca nasze życie

Jesz wołowinę? Masz kłopot. Naukowcy odkryli, że znacząco skraca nasze życie02.07.2019 14:19
Źródło zdjęć: © Fotolia

Naukowcu znów mają kiepskie wiadomości dla mięsożerców. Niedawno głośno było o katastrofalnym wpływie hodowli bydła na nasz klimat. Teraz odkryli coś złego odnośnie samego spożycia wołowiny.

Badania przeprowadzone przez ekspertów z Oxford Martin School w Wielkiej Brytanii dowodzą, że zastąpienie mięsa innymi produktami może przyczynić się do spadku śmiertelności związanej z niewłaściwą dietą nawet o 5-7%, a zmniejszenie jego produkcji pozwoli chronić środowisko.

Jak wynika z raportu „Meat: The Future Series – Alternative Proteins” - nie chodzi jednak o całkowitą redukcję produkcji wołowiny czy produktów mlecznych. Przemysł mleczny i mięsny wciąż pozostają ważną częścią gospodarki – nie tylko ze względu na zainteresowanie wśród konsumentów. Chodzi także o przychody, które generują dla samych hodowców zwierząt.

Krowy i inne zwierzęta hodowlane pomagają również w zmniejszaniu ilości odpadów pochodzenia roślinnego. Wyzwanie stanowi więc nie sam przemysł mięsny czy mleczny, a rosnący popyt na wołowinę, który nie jest dobry ani dla ludzkiego zdrowia ani dla środowiska.

Jakie alternatywy dla wołowiny?

Czym w takim razie zastąpić wołowinę? Za alternatywne źródło białka można uznać wieprzowinę oraz drób, jednak ich spożycie w formie zamiennika pomoże obniżyć śmiertelność związaną z dietą tylko o 0,5-1% oraz w niewielkim stopniu emisję gazów cieplarnianych. Korzystniej wygląda alternatywa w postaci orzechów czy tofu, która pozwali zredukować śmiertelność o 1-2,5%.

Najkorzystniejszym rozwiązaniem wydaje się jednak zamienienie wołowiny fasolą, grochem oraz mikroproteinami, co pozwoli zredukować liczbę zgonów nawet o 5-7%. Produkty te są bogate w białko i błonnik, którego deficyt widoczny jest szczególnie w krajach rozwiniętych i rozwijających się.

Co jeszcze wynika z raportu?

Raport wskazuje na konieczność zmniejszenia zależności współczesnego społeczeństwa od wołowiny oraz nabiału, co wymaga wdrożenia reform strukturalnych i zmian w ogólnym podejściu do spożycia mięsa. Wiele kontrowersji wokół raportu wywołały informacje na temat mięsa wyhodowanego w laboratorium, które ma być potencjalnie zdrowszą i bardziej etyczną alternatywą dla tradycyjnych produktów mięsnych.

Minusem mięsa pochodzącego z laboratorium są natomiast marginalne wartości odżywcze, a tym samym i nikłe korzyści zdrowotne dla konsumentów. Należy pamiętać, że tego typu produkcja wciąż znajduje się w fazie testów. Istnieje jednak nadzieja, że dalszy jej rozwój pozwoli na optymalizację osiąganych efektów oraz poprawę jakości samego mięsa.

Nadchodzący upadek przemysłu mięsnego?

Czy można spodziewać się upadku przemysłu mięsnego i całkowitego ograniczenia spożycia wołowiny? Nie wydaje się to prawdopodobne, szczególnie jeśli pod uwagę weźmie się walory białka zwierzęcego, które jest wysoce energetyczne i istotne z punktu widzenia ludzkiego zdrowia.

Dyskusja na temat konieczności redukcji ilości produkowanego mięsa jest wynikiem rosnącego udziału organizacji ekologicznych i przedstawicieli przemysłu w Światowym Forum Ekonomiczny. W Davos coraz częściej zwraca się uwagę na potrzebę stworzenia alternatywy dla wykorzystania zwierząt hodowlanych w przemyśle spożywczym, co jest ważnym warunkiem osiągnięcia celów porozumienia paryskiego.

W obliczu dyskusji i ustaleń, które odbywają się na politycznym szczycie nie można jednak zapominać o samych rolnikach, których dochody uzależnione są od żywego inwentarza i związanych z nim możliwości produkcyjnych. Praca i nakłady stanowią bowiem aż 70% kosztów produkcji w przypadku drobnych wytwórców mięsa i produktów mlecznych.

Sytuacja wymaga więc podjęcia konkretnych działań, a przede wszystkim rozszerzenia wsparcia rządowego dla rozwoju innowacyjności w rolnictwie oraz zrównoważonych metod produkcji, które pozwolą na ograniczenie negatywnego wpływu przemysłu mięsnego i mlecznego na środowisko.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.