Solenie żywności zwiększa ryzyko raka żołądka

Solenie żywności zwiększa ryzyko raka żołądka11.05.2024 19:32
Dieta bogata w sól sprzyja rakowi żołądka
Źródło zdjęć: © Lic. CC0, Pixabay

Najbardziej popularna przyprawa świata odpowiada za znaczną część przypadków raka żołądka – stwierdzili badacze z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu. Po przeanalizowaniu danych niemal pół miliona osób naukowcy nie mają wątpliwości: wraz ze zużyciem soli rośnie ryzyko wystąpienia raka żołądka.

Związek pomiędzy spożyciem soli a rakiem żołądka nie jest niczym nowym – był znany już od lat, ale dotychczasowe badania koncentrowały się przede wszystkim na mieszkańcach Azji. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu postanowili przeanalizować dane dotyczące przypadków raka żołądka w kontekście mieszkańców Europy.

Wyniki są jednoznaczne: osoby, które często – według własnych deklaracji - dosalają potrawy, mają w porównaniu z niesolącymi, o blisko 40 procent większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka.

Wniosek ten potwierdza analiza danych ponad 470 tys. Brytyjczyków, zebranych podczas projektu badawczego UK-Biobank od 2006 roku. 11-letnia obserwacja pozwoliła na stwierdzenie, że u osób, które w ogóle nie soliły, ryzyko wystąpienia raka żołądka jest mniejsze o 39 proc.

Współautorka badania, Selma Kronsteiner-Gicevic, stwierdziła komentując dostrzeżoną zbieżność, że potwierdzono ją także po uwzględnieniu czynników demograficznych, społeczno-ekonomicznych i wpływu stylu życia.

Rak żołądka znajduje się na piątym miejscu listy najczęściej występujących nowotworów na świecie, a ryzyko jego wystąpienia wzrasta po przekroczeniu 50 roku życia. Uwagę naukowców zwróciła jednak rosnąca liczba przypadków diagnozy nowotworu także u osób młodszych.

Poza innymi czynnikami ryzyka, jak m.in. cukrzyca typu 2 czy zakażenie bakterią Helicobacter pylori, zdaniem badaczy odpowiada za to zbyt bogata w sól dieta. Wnioski podsumował kierownik badania, Tilman Kühn:


Naszym badaniem chcemy podnieść świadomość na temat negatywnych skutków wysokiego spożycia soli i zapewnić podstawę do podjęcia działań zapobiegających rakowi żołądka.

Tilman Kühn

Uniwersytet Medyczny w Wiedniu

Łukasz Michalik, dziennikarz Wirtualnej Polski

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.