Nowy regulamin Google. Szykują się spore ograniczenia i usuwanie zawartości

Nowy regulamin Google. Szykują się spore ograniczenia i usuwanie zawartości04.12.2020 12:35
Google zmienia regulamin
Google zmienia regulamin
Źródło zdjęć: © WP | Arkadiusz Stando

Google zapowiada nowy regulamin, który wejdzie w życie 1 czerwca 2021 roku. Zmian jest sporo, ale kluczowy zapis dotyczy nieaktywnych użytkowników. Google usunie twoją zawartość, jeśli nie dostosujesz się do zasad.

Część użytkowników Google mogła otrzymać już wiadomość e-mail z informacją o nadchodzących zmianach. Dokładny powód nie został podany, ale wnioskując z kontekstu możemy domyślać się, że chodzi o oszczędność, przy czym Google określa to jako "dostosowanie się do standardów branżowych". 

Zmiany będą dotyczyć usług dostępnych w chmurze, czyli Gmail, Google Drive (w tym pliki Dokumentów, Arkuszy, Prezentacji, Rysunków i Formularzy Google oraz pliki Jamboard) i Google Photos. Firma będzie mogła usunąć zawartość konta użytkowników, którzy nie zastosowali się do jednej z dwóch zasad:

  • Jeśli przez 2 lata (24 miesiące) nie wykażesz żadnej aktywności w usłudze Gmail, Drive lub Zdjęcia Google
  • Jeśli przez 2 lata będziesz przekraczać swój limit miejsca na dane

Nowe zasady wchodzą w życie od 1 czerwca 2021 roku. Google potwierdza, że w przypadku złamania chociaż jednej z dwóch zasad, wyegzekwowanie ich nastąpi najwcześniej 1 czerwca 2023 roku. Regulamin nie działa wstecz.

Co w praktyce oznaczają zmiany w Google?

Właściciele kont w serwisie Google korzystają z usług Gmail, Google Drive i Google Photos za darmo. Tym samym przechowują ogromne ilości danych bez potrzeby uiszczania za to opłaty. Aktualnie limit wynosi 15 GB, co pozwala na trzymanie wielu zdjęć, ale gorzej to wygląda w przypadku nagrań wideo.

Właściciele smartfonów z systemem Android prawdopodobnie korzystają z usługi Zdjęcia Google, chociaż mogą nawet nie zdawać sobie z tego sprawy. Aby sprawdzić, czy fotografie są przetrzymywane w chmurze, należy zalogować się do konta Google, a następnie przejść tutaj. Po lewej stronie ekranu można także sprawdzić, ile aktualnie wykorzystujemy miejsca w chmurze Google.

331437175550409573
Źródło zdjęć: © Google

Aby dalej korzystać z Google Drive, wystarczy nie przekraczać ustalonego limitu dla darmowej usługi. Drugą opcją jest zakup abonamentu, ale standardowemu internaucie nie jest to do niczego potrzebne. Jeśli intencjonalnie przetrzymujesz większą liczbę danych w Google Drive, lepiej zacząć płacić, bo wkrótce możesz stracić swoje pliki.

Google zaznacza, że będzie wysyłać wiadomości e-mail do osób, które są zagrożone utratą danych. Powiadomienie na zostać przysłane na trzy miesiące przed wyegzekwowaniem zasad. Więcej informacji na temat zmian można znaleźć pod tym adresem.

Źródło artykułu:WP Tech
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)