Trwa ładowanie...
d2mqcoa

Płyta indykcyjna lepsza niż gazowa? Gotowanie jest szybsze i bezpieczniejsze

Płyta indukcyjna lepsza niż gazowa? Pytanie, które zadaje sobie coraz więcej klientów sklepów z artykułami AGD, planujących urządzenie swojej kuchni. Poniżej wymieniamy podstawowe różnice i podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Płyta indukcyjna lepsza niż kuchenka gazowa? Nowoczesne urządzenie ma swoje plusy
Płyta indukcyjna lepsza niż kuchenka gazowa? Nowoczesne urządzenie ma swoje plusy (Flickr)
d2mqcoa

Płyta indukcyjna lepsza niż gazowa? Choć klasyczna kuchenka powoduje, że przygotowywane na niej potrawy mają niezwykle naturalny smak, to nowoczesna płyta indukcyjna sprawi, że nasze gotowanie stanie się szybsze i bezpieczniejsze. Ponadto sprawdzi się lepiej w otwartej kuchni połączonej z salonem. Jeżeli nadal zastanawiacie się, na które z urządzeń się zdecydować, poniższy artykuł powinien pomóc wam w dokonaniu właściwego wyboru.

Płyta indukcyjna lepsza niż gazowa? Sposób działania obydwu urządzeń

Kuchnia gazowa spala gaz ziemny doprowadzony przez dostawcę lub z butli. Dzięki oddzielnej instalacji można z niej korzystać podczas awarii sieci energetycznej. Zdaniem niektórych kucharzy, gotowanie na ogniu jest bardziej naturalne, co przekłada się na lepszy smak przyrządzonych potraw. Ponadto umożliwia też opalenie produktów nad wolnym ogniem, jak np. cebuli do zupy.

d2mqcoa

Gotowanie na kuchence gazowej jest jednak zdecydowanie wolniejsze. Spora dawka ciepła ucieka, a unoszące się drobinki powodują po pewnym czasie powstawanie tłustego osadu wokół całego urządzenia, który jest niezwykle ciężki do doczyszczenia.

Płyta indukcyjna zasilana jest prądem. Cewki umieszczone wewnątrz urządzenia wytwarzają pole elektromagnetyczne, które nagrzewa dno naczyń. Sama płyta pozostaje chłodna. Jest więc bezpieczniejsza, jednak wymaga użycia specjalnych garnków z metali ferromagnetycznych. Większość płyt potrzebuje też trójfazowej instalacji elektrycznej, a nie każda kuchnia jest w nie wyposażona. W tym wypadku trzeba zwrócić się do swojego dostawcy energii z prośbą o jej zainstalowanie. Niektórzy producenci, jak np. Amica, mają jednak w ofercie płyty, które można podłączyć do standardowego gniazdka.

d2mqcoa

Plusy i minusy

Płyty indukcyjne są zdecydowanie nowocześniejsze od kuchni gazowych. Nie oznacza to, że te drugie są gorsze. Nowoczesne płyty gazowe wyposażone są w zapalarki zintegrowane z pokrętłami, a także w przeciwpyłowe zabezpieczenie gazu, które odetnie jego dopływ, jeśli płomień zgaśnie. Kuchnie gazowe mają tę przewagę nad płytami indukcyjnymi, że można na nich gotować w dowolnych naczyniach. Także tych z niepłaskim dnem jak np. woki.

Z kolei proces gotowania na płytach indukcyjnych jest zdecydowanie szybszy (nawet o 30 proc.). Wpływa to na m.in. oszczędność energetyczną - podczas gotowania na gazie nawet 40 proc. ciepła jest rozpraszana w otoczeniu. Płyty indukcyjne wykorzystują natomiast 100 procent energii na ogrzanie potraw. Oferują też szereg funkcji i programów ułatwiających gotowanie. Są to m.in.:

  • Booster – większa moc grzania,
  • podtrzymanie temperatury potrawy,
  • pauza – umożliwia przerwanie gotowania na chwilę. To przydatne, gdy z jakiegoś powodu na chwilę trzeba wyjść z kuchni. Funkcja zapamiętuje ustawienia i po powrocie wystarczy jeden przycisk, by wrócić do poprzedniego stanu.,
  • Bridge - pozwala połączyć kilka pól grzewczych w jedno. To przydatne w przypadku dużych garnków np. do gotowania ryb albo w czasie szykowania obiadu na rodzinną uroczystość.
d2mqcoa

Z oczywistych względów płyta indukcyjna jest łatwiejsza w czyszczeniu. Płaską i gładką powierzchnię jest umyć dużo łatwiej, niż ruszt i palniki kuchni gazowej. Nie trzeba też martwić się o tłusty osad, jaki normalnie zostawia po sobie gaz na meblach czy ścianach wokół palników. A przez wzgląd na brak rusztu płyty indukcyjne są bardziej minimalistyczne i lepiej wtapiają się otoczenie.

Płyty indukcyjne są także droższe od swoich gazowych odpowiedników. Dodatkowo, decydując się na tego typu rozwiązanie trzeba zainwestować w specjalne garnki z ferromagnetycznym dnem. Aby uniknąć uszkodzenia płyty, należy korzystać z garnków wysokiej jakości (przez co droższych) i wyłącznie z płaskim dnem. Położenie pustych naczyń lub z mokrym dnem może spowodować zniszczenie płyty.

Co jest bardziej opłacalne?

Spróbujmy porównać zużycie energii elektrycznej oraz gazu. Nie jest to łatwe i nie w każdych warunkach będzie miało zastosowanie. Koszty eksploatacji będą różnić się w zależności od tego, jak często gotujemy, jaki jest wiek urządzeń, stan pomieszczenia czy choćby tego, czy gotujemy z przykrywką, czy bez. Singiel będzie pewnie gotował rzadziej i mniej niż czteroosobowa rodzina, w związku z czym zapłaci mniej. Postarajmy się jednak policzyć, ile 3-osobowa rodzina gotująca codziennie zapłaci rocznie za gotowanie na kuchni gazowej, a ile, jeśli wykorzysta płytę indukcyjną.

d2mqcoa

W przypadku kuchni gazowej przyjmuje się, że 3 lub 4-osobowa rodzina zużyje w ciągu roku ok. 150 metrów sześciennych gazu lub 1646 kW/h do przyrządzania posiłków. Ceny gazu różnią się w zależności od regionu, operatora oraz indywidualnej umowy. Uśredniając, można przyjąć, że koszt metra sześciennego to ok. 2 zł. Daje to roczny koszt eksploatacji kuchenki gazowej na poziomie ok. 320 zł.

Natomiast płyta indukcyjna przy takim samym wykorzystaniu rocznie zużyje ok 1100 kW/h. Przyjmując, że 1 kW/h kosztuje ok. 55 groszy (jak w przypadku gazu, tak i tutaj cena jest zależna od umowy z dostawcą), to w przeliczeniu daje nam to 605 złotych rocznie. Koszty eksploatacji są więc wyższe dla płyt indukcyjnych. Do tego dochodzą wydatki, które trzeba ponieść na początku, jak zainstalowanie trójfazowego przyłącza oraz odpowiednie naczynia.

d2mqcoa

Kuchenka gazowa sprawdzi się bardziej w mieszkaniach z osobną kuchnią. Będzie odpowiednia dla osób, które są przyzwyczajone do jej używania i cenią sobie tradycję. Płyty indukcyjne będą natomiast lepsze w domach z otwartymi kuchniami oraz dla osób, które stawiają na wygodę, nowoczesność i komfort użytkowania.

Zobacz także:

1. Będzie pachniało w całym domu! Najchętniej kupowane wypiekacze do chleba
2. Klimatyzator - jaki wybrać i czy warto zainwestować w przenośny model
3. Kupujemy piekarnik. Na co zwracać uwagę?
4. Szuflada do podgrzewania - czy warto kupić?

d2mqcoa

Podziel się opinią

Share
d2mqcoa
d2mqcoa
Więcej tematów