Światowa produkcja żywności może uniemożliwić osiągnięcie założeń porozumienia paryskiego

Światowa produkcja żywności może uniemożliwić osiągnięcie założeń porozumienia paryskiego10.11.2020 07:25
Pole zboza
Źródło zdjęć: © Anatol Chomicz / Forum | RM, Anatol Chomicz / Forum

Nowe badanie pokazuje, że emisje ze światowego systemu produkcji żywności mogą samodzielnie uniemożliwić zatrzymanie ocieplenia na 2 stopniach Celsjusza w stosunku do poziomu sprzed epoki industrialnej – donosi The Guardian.

Produkcja żywności odpowiada za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych na świecie. Tylko w latach 2012-2017 emitowała ona do atmosfery 16 mld ton CO2 rocznie. Jak pisze Guardian, "o ile emisje niektórych innych wysokoemisyjnych sektorów, jak np. energetyka, zaczęły spadać w miarę zwiększania się inwestycji w tzw. czyste technologie, to produkcja żywności jest przedmiotem mniejszej uwagi ustawodawców". 

Według badania opublikowanego w czasopiśmie "Science", jeśli emisje CO2 związane z tym sektorem nie zmniejszą się, ich skumulowana ilość wyniesie pod koniec stulecia 1,356 gigaton.

To wystarczająca ilość, żeby podwyższyć średnią globalną temperaturę o więcej niż 1,5 stopnia C w stosunku do epoki przedindustrialnej do 2060 r. i o 2 stopnie do końca stulecia. Porozumienie paryskie zobowiązuje kraje do działania, które zatrzyma ocieplenie na maksymalnie 2 stopniach, z aspiracjami na zatrzymaniu go na 1,5.

Potrzebne duże zmiany w rolnictwie

– Potrzebujemy większego skupienia i starań, żeby zredukować emisje systemu produkcji żywności, które zwiększyły się ze względu na zmiany w diecie (zwiększenie spożycia pokarmów odzwierzęcych), wzrost populacji i zmiany w sposobie produkcji – tłumaczył Guardianowi Michael Clark, główny autor badania. 

Apel 11 tys. naukowców. "Mamy moralny obowiązek"

Wylesianie i wysuszanie torfowisk, bagien i innych terenów podmokłych jest jedną z głównych przyczyn kryzysu klimatycznego. Inne główne źródła związane z produkcją żywności to nawozy sztuczne, metan wytwarzany przez zwierzęta gospodarskie, metan pochodzący z ryżowisk oraz obornik zwierzęcy.

Jak pisze Guardian, zaprzestanie marnowania żywności oraz bardziej wydajne rolnictwo – ukierunkowane stosowanie nawozów i rolnictwo agroekologiczne, które przynosi większe plony – przyczyniłyby się do zmniejszenia emisji.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.