Płyta indykcyjna lepsza niż gazowa? Gotowanie jest szybsze i bezpieczniejsze

Płyta indykcyjna lepsza niż gazowa? Gotowanie jest szybsze i bezpieczniejsze30.06.2020 14:58
Źródło zdjęć: © Flickr

Płyta indukcyjna lepsza niż gazowa? Pytanie, które zadaje sobie coraz więcej klientów sklepów z artykułami AGD, planujących urządzenie swojej kuchni. Poniżej wymieniamy podstawowe różnice i podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie.

Płyta indukcyjna lepsza niż gazowa? Choć klasyczna kuchenka powoduje, że przygotowywane na niej potrawy mają niezwykle naturalny smak, to nowoczesna płyta indukcyjna sprawi, że nasze gotowanie stanie się szybsze i bezpieczniejsze. Ponadto sprawdzi się lepiej w otwartej kuchni połączonej z salonem. Jeżeli nadal zastanawiacie się, na które z urządzeń się zdecydować, poniższy artykuł powinien pomóc wam w dokonaniu właściwego wyboru.

Płyta indukcyjna lepsza niż gazowa? Sposób działania obydwu urządzeń

Kuchnia gazowa spala gaz ziemny doprowadzony przez dostawcę lub z butli. Dzięki oddzielnej instalacji można z niej korzystać podczas awarii sieci energetycznej. Zdaniem niektórych kucharzy, gotowanie na ogniu jest bardziej naturalne, co przekłada się na lepszy smak przyrządzonych potraw. Ponadto umożliwia też opalenie produktów nad wolnym ogniem, jak np. cebuli do zupy.

Gotowanie na kuchence gazowej jest jednak zdecydowanie wolniejsze. Spora dawka ciepła ucieka, a unoszące się drobinki powodują po pewnym czasie powstawanie tłustego osadu wokół całego urządzenia, który jest niezwykle ciężki do doczyszczenia.

Płyta indukcyjna zasilana jest prądem. Cewki umieszczone wewnątrz urządzenia wytwarzają pole elektromagnetyczne, które nagrzewa dno naczyń. Sama płyta pozostaje chłodna. Jest więc bezpieczniejsza, jednak wymaga użycia specjalnych garnków z metali ferromagnetycznych. Większość płyt potrzebuje też trójfazowej instalacji elektrycznej, a nie każda kuchnia jest w nie wyposażona. W tym wypadku trzeba zwrócić się do swojego dostawcy energii z prośbą o jej zainstalowanie. Niektórzy producenci, jak np. Amica, mają jednak w ofercie płyty, które można podłączyć do standardowego gniazdka.

Plusy i minusy

Płyty indukcyjne są zdecydowanie nowocześniejsze od kuchni gazowych. Nie oznacza to, że te drugie są gorsze. Nowoczesne płyty gazowe wyposażone są w zapalarki zintegrowane z pokrętłami, a także w przeciwpyłowe zabezpieczenie gazu, które odetnie jego dopływ, jeśli płomień zgaśnie. Kuchnie gazowe mają tę przewagę nad płytami indukcyjnymi, że można na nich gotować w dowolnych naczyniach. Także tych z niepłaskim dnem jak np. woki.

Z kolei proces gotowania na płytach indukcyjnych jest zdecydowanie szybszy (nawet o 30 proc.). Wpływa to na m.in. oszczędność energetyczną - podczas gotowania na gazie nawet 40 proc. ciepła jest rozpraszana w otoczeniu. Płyty indukcyjne wykorzystują natomiast 100 procent energii na ogrzanie potraw. Oferują też szereg funkcji i programów ułatwiających gotowanie. Są to m.in.:

  • Booster – większa moc grzania,
  • podtrzymanie temperatury potrawy,
  • pauza – umożliwia przerwanie gotowania na chwilę. To przydatne, gdy z jakiegoś powodu na chwilę trzeba wyjść z kuchni. Funkcja zapamiętuje ustawienia i po powrocie wystarczy jeden przycisk, by wrócić do poprzedniego stanu.,
  • Bridge - pozwala połączyć kilka pól grzewczych w jedno. To przydatne w przypadku dużych garnków np. do gotowania ryb albo w czasie szykowania obiadu na rodzinną uroczystość.

Z oczywistych względów płyta indukcyjna jest łatwiejsza w czyszczeniu. Płaską i gładką powierzchnię jest umyć dużo łatwiej, niż ruszt i palniki kuchni gazowej. Nie trzeba też martwić się o tłusty osad, jaki normalnie zostawia po sobie gaz na meblach czy ścianach wokół palników. A przez wzgląd na brak rusztu płyty indukcyjne są bardziej minimalistyczne i lepiej wtapiają się otoczenie.

Płyty indukcyjne są także droższe od swoich gazowych odpowiedników. Dodatkowo, decydując się na tego typu rozwiązanie trzeba zainwestować w specjalne garnki z ferromagnetycznym dnem. Aby uniknąć uszkodzenia płyty, należy korzystać z garnków wysokiej jakości (przez co droższych) i wyłącznie z płaskim dnem. Położenie pustych naczyń lub z mokrym dnem może spowodować zniszczenie płyty.

Co jest bardziej opłacalne?

Spróbujmy porównać zużycie energii elektrycznej oraz gazu. Nie jest to łatwe i nie w każdych warunkach będzie miało zastosowanie. Koszty eksploatacji będą różnić się w zależności od tego, jak często gotujemy, jaki jest wiek urządzeń, stan pomieszczenia czy choćby tego, czy gotujemy z przykrywką, czy bez. Singiel będzie pewnie gotował rzadziej i mniej niż czteroosobowa rodzina, w związku z czym zapłaci mniej. Postarajmy się jednak policzyć, ile 3-osobowa rodzina gotująca codziennie zapłaci rocznie za gotowanie na kuchni gazowej, a ile, jeśli wykorzysta płytę indukcyjną.

W przypadku kuchni gazowej przyjmuje się, że 3 lub 4-osobowa rodzina zużyje w ciągu roku ok. 150 metrów sześciennych gazu lub 1646 kW/h do przyrządzania posiłków. Ceny gazu różnią się w zależności od regionu, operatora oraz indywidualnej umowy. Uśredniając, można przyjąć, że koszt metra sześciennego to ok. 2 zł. Daje to roczny koszt eksploatacji kuchenki gazowej na poziomie ok. 320 zł.

Natomiast płyta indukcyjna przy takim samym wykorzystaniu rocznie zużyje ok 1100 kW/h. Przyjmując, że 1 kW/h kosztuje ok. 55 groszy (jak w przypadku gazu, tak i tutaj cena jest zależna od umowy z dostawcą), to w przeliczeniu daje nam to 605 złotych rocznie. Koszty eksploatacji są więc wyższe dla płyt indukcyjnych. Do tego dochodzą wydatki, które trzeba ponieść na początku, jak zainstalowanie trójfazowego przyłącza oraz odpowiednie naczynia.

Kuchenka gazowa sprawdzi się bardziej w mieszkaniach z osobną kuchnią. Będzie odpowiednia dla osób, które są przyzwyczajone do jej używania i cenią sobie tradycję. Płyty indukcyjne będą natomiast lepsze w domach z otwartymi kuchniami oraz dla osób, które stawiają na wygodę, nowoczesność i komfort użytkowania.

Zobacz także:

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.