Kiełbasa z dinozaura, burger z zebry i tatar ze słonia. Czy już wkrótce zagoszczą na naszych stołach?

Kiełbasa z dinozaura, burger z zebry i tatar ze słonia. Czy już wkrótce zagoszczą na naszych stołach?28.10.2019 16:16
Źródło zdjęć: © East News | Tim Graham/Robert Harding/EAST NEWS

Naukowcy pracują nad kolejnymi metodami wytwarzania mięsa z komórek macierzystych w laboratoriach. Mają być humanitarne i nie narażać zwierząt na zbędne cierpienie. Startupy już prześcigają się w pomysłach, jakie mięso będą serwować swoim klientom – ze słonia, żyrafy, a może nawet dinozaurów.

Większość ze spożywanego mięsa to wołowina, drób i wieprzowina. Pochodzi od zwierząt, które są często hodowane w trudnych warunkach. Niewielkie klatki, brak możliwości ruchu, dostępu do świeżego powietrza, niehumanitarne metody zabijania, to tylko kilka wybranych przykładów.

Odpowiedzią na istniejące problemy i wyzwania ma być wytwarzanie mięsa z komórek macierzystych w laboratorium. Sposób, który nie wymaga zabijania zwierząt, a pozwala na stworzenie pełnowartościowego wyrobu.

Nadzieja dla startupów

Startupy nie mogą doczekać się dnia, w którym będą mogły prześcigać się w produkcji "egzotycznego mięsa". Już zadają sobie pytania: "Które zwierzęta są najsmaczniejsze i czyje mięso jest najbogatsze w składniki odżywcze?". Wśród nieoficjalnych propozycji padło: mięso ze słonia, żyrafy, dinozaurów, a nawet… człowieka.

Przykładem startupu, który planuje podbić rynek "egzotycznego mięsa" jest VOW Foods. Obecnie firma koncentruje się na hodowaniu mięsa z kangura, ale nie wyklucza, że w nadchodzącym czasie zajmie się i innymi możliwościami.

Mięsna "Arka Noego"

W przyszłości startupy zaangażowane w produkcję mięsa w laboratoriach mogą stworzyć nowoczesną wersję "Arki Noego". Z tą jednak różnicą, że zamiast prawdziwych zwierząt w "Arce" znajdowałaby się biblioteka komórek macierzystych poszczególnych gatunków.

- Nasza biblioteka komórek skataloguje nowe profile smaku, tekstury i składników odżywczych, które możemy połączyć, aby stworzyć niesamowite wrażenia kulinarne – powiedział George Peppou, współzałożyciel VOW Foods.

Zdaniem prof. James'a Serpell'a z University of Pennsylvania, ludzie chętniej spróbują laboratoryjnej wersji mięsa egzotycznych zwierząt, które są im znane. Serpell zaznacza również, że takie mięso może cieszyć się większą popularnością niż wołowina z laboratorium. Czemu? Wyjaśnienie jest proste. Smaku zebry, słonia czy dinozaura konsumenci nie będą w stanie porównać do niczego innego, co wcześniej jedli.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.