Frytki z kosmosu? Naukowcy poważnie podchodzą do tematu

Frytki z kosmosu? Naukowcy poważnie podchodzą do tematu09.06.2023 09:28
Naukowcy sprawdzili, czy smażenie frytek jest możliwe w stanie nieważkości
Źródło zdjęć: © Unsplash

Naukowcy Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) i Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach badają, jak ziemniaki smażą się w stanie nieważkości. Przygotowywanie frytek, które na Ziemi wydaje się bardzo proste, w kosmosie okazuje się niemałym wyzwaniem. Wszystko za sprawą złożonych procesów fizycznych i chemicznych, pozwalających nam cieszyć się chrupiącymi kawałkami ziemniaków.

Kolonizacja kosmosu na razie wydaje się dość odległym planem, ale już teraz naukowcy sprawdzają, jak wiele pozornie prostych czynności sprawdzi się w stanie nieważkości. Przykładem są badania naukowców z ESA i Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach, których wyniki ukazały się na łamach czasopisma naukowego "Food Research International".

Astronauci będą smażyć frytki w kosmosie?

Eksperci postanowili sprawdzić, czy smażenie frytek w kosmosie jest możliwe. ESA w komunikacie prasowym zwraca uwagę, że przygotowanie popularnego na całym świecie przysmaku wymaga złożonych procesów fizycznych i chemicznych, które w kosmosie stają się jeszcze bardziej skomplikowane. Naukowcy nie mieli pewności, czy smażenie będzie w ogóle możliwe bez działania grawitacji. Obawiali się, że powstające wówczas pęcherzyki mogą przyklejać się do ziemniaków i otaczać je warstwą pary, sprawiającą, że będą niedogotowane i po prostu niesmaczne.

Zapytaj dowolnego szefa kuchni, a potwierdzi, że fizyka i chemia stojąca za jedzeniem to złożony i fascynujący temat, który przenosi się do innych dyscyplin naukowych.

prof. Thodoris Karapantsios z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

ZOBACZ TAKŻE: Czy warto kupić notebook Asus Zenbook S 13?

W trakcie badań naukowcy wykorzystali nowe eksperymentalne urządzenie. Same badania zostały przeprowadzone podczas lotów parabolicznych, czyli lotów, podczas których można doświadczyć stanu podobnego do nieważkości. Cały proces smażenia został natomiast nagrany przy użyciu kamery o dużej rozdzielczości. Dzięki niej naukowcy mogli zaobserwować, co dzieje się z powstającymi pęcherzykami - m.in. jak szybko rosną, jaki jest ich rozmiar i w jaki sposób się rozkładają. Eksperci mierzyli też temperaturę wrzącego oleju oraz temperaturę wewnątrz ziemniaków.

Badania pokazały, że smażenie frytek w stanie nieważkości jest możliwe. Naukowcy zaznaczają jednak, że konieczne są dalsze analizy w celu dostrojenia wszystkich niezbędnych parametrów, które sprawią, że smażone w kosmosie ziemniaki będą smaczne i astronauci zyskają w swoim menu coś więcej niż liofilizowaną żywność. Dodatkowo "badanie procesu smażenia w kosmosie może również prowadzić do postępów w różnych dziedzinach, od tradycyjnego gotowania po wytwarzanie wodoru z energii słonecznej w warunkach mikrograwitacji", co podkreślił John Lioumbas zaangażowany w eksperymenty.

Karolina Modzelewska, dziennikarka Wirtualna Polska

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.