Zwalczają groźną bakterię. Jemy te warzywa na potęgę
Naukowcy z Cornell University wykazali, że sok pomidorowy potrafi zabijać Salmonellę w warunkach laboratoryjnych. Wskazali dwa peptydy o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Pomidor to warzywo pełne przeciwutleniaczy i witamin oraz innych związków. Dwa z nich zostały zidentyfikowane przez badaczy z Cornell University jako silnie bakteriobójcze. Wyniki zostały opublikowane w magazynie Microbiology Spectrum.
Zespół kierowany przez Jeongmina Songa skupił się na przebadaniu szczepów Salmonella enterica Typhi odpowiedzialnych za wywołanie duru brzusznego. Dur brzuszny pozostaje poważnym problemem w wielu częściach świata, m.in. w Azji Południowo-Wschodniej.
Sok pomidorowy a bakterie jelitowe
– Naszym głównym celem w tym badaniu było sprawdzenie, czy pomidory i sok pomidorowy mogą zabijać patogeny jelitowe, w tym Salmonellę Typhi, a jeśli tak, to jakie ich właściwości sprawiają, że mają taki efekt – wyjaśnia Song.
Naukowcy przebadali genom pomidorów (Solanum lycopersicum) szukając genów kodujących peptydy. Zespół zidentyfikował peptydy przeciwdrobnoustrojowe, które hamowały wzrost Salmonella Typhi. Peptydy z pomidorów zabijały też szczepy odporne na cyprofloksacynę - główny antybiotyk stosowany w leczeniu duru brzusznego.
Dwa peptydy przebijają błonę komórkową
Naukowcy wykonali również modelowanie struktur peptydów. Dokonali również symulacji ich interakcji z błonami komórkowymi bakterii. Zgodnie z przewidywaniami, oba peptydy zniszczyły błony komórkowe Salmonelli Typhi.
Badacze sprawdzili także działanie na Salmonella Typhimurium, odpowiedzialną za inne zatrucia pokarmowe. Związki z pomidorów skutecznie eliminowały również ten nietyfoidalny szczep.
Kontekst zdrowia publicznego
Dur brzuszny pozostaje poważnym problemem w regionach z ograniczonym dostępem do czystej wody i szczepień. Ponadto, eksperci obawiają się również rozprzestrzeniania szczepów opornych, o czym ostatnio pisaliśmy.
Autorzy badania podkreślają, że badanie nie jest zaleceniem, by pić litry soku. Wyniki wzmacniają przekaz o zróżnicowanej diecie bogatej w warzywa i owoce oraz higienie żywności, które mogą ograniczać ryzyko zatruć.