Sztućce zmieniają smak potraw

Sztućce zmieniają smak potraw25.04.2016 12:09
Źródło zdjęć: © flickr / Seika / CC BY 2.0

Rozmiar, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjadamy z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki.

- Jemy wieloma zmysłami - podkreśla jedna z badaczek, Vanessa Harrar. - Jedzenie to także uczta dla naszego wzroku, a wygląd posiłków bardzo często jako pierwszy determinuje rozpoznany smak. Nawet zanim posmakujemy potrawę, mózg wystawia jej opinię. Zmiana sztućców i naczyń może zmienić odbiór potrawy i wpływać na odczuwanie przyjemności z jedzenia. Przy przygotowywaniu stołu do posiłku należy więc pamiętać, że kolor serwowanej potrawy powinien zgrywać się z tłem. W zależności od barwy sztućców i naczyń może zmieniać się odbiór smaku.

Autorzy artykułu z pisma "Flavour" podkreślają, że wyniki badań wskazują, jakoby zmiana zastawy mogła wpłynąć na percepcję pokarmów. Brytyjczycy przeprowadzili serię trzech eksperymentów. Badano reakcję osób na różne właściwości plastikowych przyborów. Zmieniano ich wagę, rozmiary, kolor i kształt. Sprawdzano, jak to wpływa na odbiór słodyczy, rzeczy słonych i na ogólną ocenę jedzenia.

W pierwszym eksperymencie porównano zwykłą łyżkę/łyżeczkę z plastikową. Dodatkowo uwzględniono plastikową łyżkę stylizowaną na srebro. Dzięki zdobieniom miała sugerować większą wagę oraz wartość. W drugim manipulowano kolorem sztućców i jedzenia. Łyżki mogły być czerwone, niebieskie, białe lub czarne, a jogurt był naturalnie biały lub sztucznie zabarwiony na różowo. W trzecim oceniano wpływ kształtu sztućców na percepcję smaku. Porównywano ocenę smaku dwóch rodzajów sera (młodego i dojrzałego cheddara) podczas posługiwania się nożem, widelcem, łyżką i wykałaczką. Naukowcy zastanawiali się, czy ser z ostrego noża będzie się wydawał ostrzejszy niż ten podany na zaokrąglonych sztućcach. W eksperymencie uwzględniono ludzi, którzy wiedzieli, że ser można opisać jako ostry oraz tych, którzy nie byli zaznajomieni z tym określeniem. Okazuje się, że wszyscy ochotnicy próbując sera z noża, uważali, że był bardziej pikantny niż ten znajdujący się na zaokrąglonych przyborach.

Jako że jesteśmy przyzwyczajeni do lekkich, plastikowych łyżeczek, gdy zmienione zostały one na łyżki ze sztucznie obciążoną rączką, jogurt wydawał się gęstszy i droższy. Ponadto łyżka dopasowana do niego kolorem, gwarantowała nasilenie odczuwania słodkiego smaku. Kontrast szkodzi słodyczy, dlatego biały jogurt nie zgra się pod tym względem z czernią, a różowy z błękitem. Smak białego i różowego jogurtu porównywano podczas prób z zawiązanymi oczami. Nie natrafiono na istotną różnicę, dlatego wszystkie zaobserwowane efekty należy przypisać barwie, nie smakowi.

Jak widać odczucie smaku jest bardziej złożoną sprawą niż do tej pory sądzono. Wpływa na to wiele czynników, niekoniecznie popartych informacjami pochodzącymi z narządów zmysłów. Okazuje się, że sztućce, które pasują do naszych oczekiwań, sprawiają, że nie zwracamy większej uwagi na spożywane za ich pomocą produkty. By wydobyć z nich więcej smaku, powinniśmy się posłużyć przyborami np. o nietypowym kolorze.

Obecnie naukowcy współpracują z restauracją The Fat Duck, by stworzyć wzmacniające wrażenia smakowe nowe łyżki.

ag

Źródło: flavourjournal.biomedcentral / gizmodo / pap

Zobacz także: co się dzieje w zmywarce podczas mycia naczyń

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.