Zbadali 10 mln osób. Wyciągnęli jednoznaczne wnioski

Zbadali 10 mln osób. Wyciągnęli jednoznaczne wnioski12.03.2024 15:36
jedzenie, zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © RawPixel|CC0

Z przeglądu badań, w których łącznie wzięło udział blisko 10 mln osób wynika, że przetworzona żywność, taka jak płatki śniadaniowe czy napoje gazowane, może powodować 32 różne, szkodliwe dla zdrowia skutki, w tym choroby serca, cukrzycę typu 2 i nowotwory.

W przeglądzie badań dotyczących spożywania żywności ultraprzetworzonej naukowcy zidentyfikowali 32 różne szkodliwe dla zdrowia skutki. Tego typu żywność powiązano z większym ryzykiem rozwoju chorób serca, nowotworów i cukrzycy typu 2. Ustalono też, że ma niekorzystny wpływ na zdrowie psychiczne.

Opis i rezultaty analiz ukazały się na łamach pisma "British Medical Journal" (DOI: 10.1136/bmj-2023-077310).

UPF

Ustalenia z największego do tej pory przeglądu badań nad żywnością przetworzoną mogą niepokoić, zwłaszcza w kontekście szybko rosnącego światowego spożycia tego typu żywności. Uważa się, że na całym świecie jeden na pięć zgonów jest spowodowany nieprawidłową dietą, a w wielu badaniach prowadzonych w ostatnich latach dużo uwagi poświęcono roli ultraprzetworzonej żywności, czyli UPF (ultraprocessed foods).

W przeglądzie przeanalizowano badania, w których łącznie wzięło udział blisko 10 mln ludzi. Wyniki wskazują, że spożywanie dużych ilości UPF może wiązać się z poważnymi skutkami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, cukrzycą typu 2, otyłością i złym stanem zdrowia psychicznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stacja Galaxy w Smart Kids Planet

Pozostają jednak pytania dotyczące konkretnych mechanizmów, dzięki którym taki pokarm wywołuje choroby. Na przestrzeni lat badacze zaproponowali kilka możliwości. Wskazali m.in. na niską wartość odżywczą i skład takiej żywności, która przeważnie zawiera dużo tłuszczu, cukru i soli i ma mało błonnika oraz niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wiele uwagi poświęcono także dodatkom do żywności i zanieczyszczeniom pochodzącym z opakowań lub środowiska.

W analizowanych pracach niektóre korelacje były słabe, inne mocniejsze. Autorzy przeglądu uznali, że może to być częściowo spowodowane szeroką gamą żywności zawartej w kategorii UPF, bo taka żywność obejmuje różnorodne produkty, jak lody, przekąski, chleby, przetwory mięsne, wyroby cukiernicze, napoje gazowane, płatki zbożowe, fast foody czy dania gotowe do spożycia. Taka żywność poddawana jest wielu procesom przemysłowym i często zawiera barwniki, emulgatory, aromaty i inne dodatki.

Niekorzystne skutki zdrowotne

Autorzy publikacji stwierdzili bezpośrednie powiązania między UPF "a 32 parametrami zdrowotnymi, obejmującymi śmiertelność, nowotwory oraz skutki zdrowotne dotyczące zdrowia psychicznego, oddechowego, sercowo-naczyniowego, żołądkowo-jelitowego i metabolicznego".

"Większe narażenie na ultraprzetworzoną żywność wiązało się z większym ryzykiem wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza kardiometabolicznych, powszechnych zaburzeń psychicznych i śmiertelności" - napisali naukowcy w publikacji.

Ogólnie wyższe spożycie UPF było powiązane z ok. 50 proc. większym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia, od 48 do 53 proc. wyższym ryzykiem wystąpienia stanów lękowych i zaburzeń psychicznych oraz o 12 proc. większym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Badacze dostrzegli tez związek między spożywaniem UPF a problemami ze snem, depresją oraz, co oczywiste, otyłością. Istnieją również dowody na powiązania między UPF a astmą, zdrowiem przewodu pokarmowego i niektórymi nowotworami.

"Modyfikowane chemicznie tanie składniki"

Autorzy przeglądu zaznaczyli też, że UPF jest mocno reklamowana i to powoduje jej nadmierną konsumpcję. W badaniach z ubiegłego roku naukowcy uznali, że UPF może uzależniać tak samo jak palenie papierosów, picie alkoholu i hazard, a rezygnacja z niej może być równie trudna.

W komentarzu do publikacji naukowcy z Brazylii stwierdzili, że UPF to "często modyfikowane chemicznie tanie składniki", które "stają się atrakcyjne dzięki zastosowaniu kombinacji smaków, kolorów, emulgatorów, zagęszczaczy i innych dodatków". Dodali, że "nadszedł czas, aby agencje ONZ wraz z państwami członkowskimi opracowały i wdrożyły konwencję ramową w sprawie żywności ultraprzetworzonej, analogiczną do tej dotyczącej tytoniu".

Wyniki takich badań mogą wykazać jedynie związek między spożyciem UPF a stanem zdrowia. Nie dostarczą bezpośredniego wglądu w zaangażowane w ten proces mechanizmy. Autorzy przeglądu podkreślają, że pilnie potrzeba badań, które pomogłyby lepiej zrozumieć, w jaki sposób i dlaczego niektóre produkty spożywcze mogą powodować problemy zdrowotne.

Wiele osób w dużym stopniu polega na przetworzonych produktach spożywczych. Dla niektórych, szczególnie tych biedniejszych, typowa dieta może składać się aż w 80 proc. z UPF. Dlatego należy zadbać o to, aby żywność ta była bezpieczna i pożywna.

Źródło: The Conversation, The Guardian, fot. RawPixel/ CC0

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.