Niezłe odkrycie. Naukowcy ustalili jakie jedzenie sprawia, że czujemy się szczęśliwi

Niezłe odkrycie. Naukowcy ustalili jakie jedzenie sprawia, że czujemy się szczęśliwi22.03.2018 16:18
Źródło zdjęć: © Kitchen Theory

Stara ludowa mądrość głosi: przez żołądek - do serca. Jak w wielu porzekadłach tego typu, tak i w tym jest ziarno prawdy. Również tej naukowej. Firma Uber Eats, wspólnie z szefem kuchni Jozefem Youssefem z Kitchen Theory, mistrzem kuchni molekularnej, przygotowała ranking 10 potraw o naukowo udowodnionych właściwościach do poprawiania nastroju. Wśród składników, dzięki którym uśmiechamy się częściej, znalazły się między innymi: czekolada, czerwone mięso oraz kimchi.

Jedzenie lepsze niż seks? Firmie Uber Eats, we współpracy z szefem kuchni molekularnej i założycielem Kitchen Theory, Jozefem Youssefem, udało się dowieść, że węglowodany, razem z zielonym i żółtym jedzeniem, pomagają nam się rozchmurzyć, a także czerpać większą przyjemność z życia i uśmiechać się częściej. Dzięki takiej kombinacji składników jesteśmy po prostu bardziej szczęśliwi. Jest jednak coś jeszcze...

Pikanterii całemu badaniu dodaje fakt, że co czwarty Polak i co trzeci Włoch większą przyjemność czerpią z delektowania się jedzeniem na wynos niż z seksu!

Przepis na szczęśliwe życie

Z eksperymentu przeprowadzonego przez Jozefa Youssefa wynika również, że między niektórymi składnikami a poprawą naszego humoru zachodzą bezpośrednie związki.

Źródło zdjęć: © Domena publiczna
Źródło zdjęć: © Domena publiczna

Koreańska sałata kimchi

- Istnieje wyraźna, naukowa korelacja między tym, co jemy, a tym, jak się czujemy i jaki mamy nastrój. Mówi się, że różnorodność jest smakiem naszego życia. Bogata i zróżnicowana dieta pomagają nam zachować szczęśliwy umysł i ciało. Dlatego usługi takie jak Uber Eats, które oferują szeroką gamę potraw, pomagają nam nie tylko zaspokoić głód, lecz także poprawić nasz nastrój, zabierając nasze kubki smakowe w niekończącą się przygodę i pozwalając nam poczuć się szczęśliwymi - mówi Jozef Youssef z Kitchen Theory.

W tej podróży do szczęścia, która zaczyna się na naszym podniebieniu, a konkretnie - w naszych kubkach smakowych, ważne okazały się takie komponenty jedzenia jak tekstura oraz kolor spożywanych posiłków. Co sprawia, że po kilku kęsach na naszej twarzy gości uśmiech?

  • Chrupiące i ciągnące się jedzenie, razem z bogatymi w antyoksydanty składnikami, takimi jak: awokado, mango, borówki i figi, które obniżają stres;
  • Zieleń nas uspokaja, a żółty wprawia w pozytywny nastrój. Kombinacja zielonych warzyw z żółtymi składnikami sprzyja odczuwaniu szczęścia;
  • Bogate w składniki odżywcze składniki, takie jak np. ryby, pomagają nam sprostać trudom całodziennej pracy;
  • Potrawy takie, jak kurczak, czerwone mięso, czekolada i orzechy są bogate w tryptofan, czyli rodzaj aminokwasu, który zwiększa wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia.
Źródło zdjęć: © Domena publiczna
Źródło zdjęć: © Domena publiczna

Jarmuż

- Współpraca z szefem kuchni Jozefem Youssefem pomogła nam uświadomić sobie naukowe podstawy, pozwalające lepiej zrozumieć, jaki jest wpływ jedzenia na nasz nastrój. Dzięki wiedzy o trendach gastronomicznych oraz preferencjach smakowych użytkowników, możemy zapewnić im nie tylko różnorodne i zbilansowane posiłki, lecz także przyczynić się do tego, by dobre jedzenie było dostępne codziennie dla wszystkich, na wyciągnięcie ręki. Tylko jedno kliknięcie dzieli nas dzisiaj od tego, aby na stół użytkownika trafiła potrawa, która nie tylko zaspokoi jego głód, lecz również zapewni uśmiech na jego twarzy – dodaje Jeanette Mellinger z Ubera, główny strateg stojący za badaniem Uber Eats.

Wygłodniała Europa i szczęśliwe jedzenie made in Poland

Według statystyk zgromadzonych przez Uber Eats mieszkańcy Starego Kontynentu w celu poprawy humoru najczęściej sięgają po burgera, pizzę albo słodycze. Europejczycy najczęściej składają swoje zamówienia w weekendy, ale w różnych godzinach. Polaków głód dopada najszybciej, bo już o godzinie 14.00 w niedzielę. To wtedy najczęściej sięgają po smartfona i zamawiają jedzenie z dostawą do domu. Z kolei u Szwedów jedzeniowy zegar wybija zazwyczaj w sobotę o godzinie 18.00. Najpóźniej do stołu zasiadają Belgowie: zazwyczaj o godzinie 19:00 w piątki.

Prawie połowa mieszkańców Portugalii zamawia jedzenie z opcją dostawy do biura, żeby łatwiej przejść przez trudny dzień pracy, a Hiszpanie preferują take-out na rozpoczęcie imprezy.

Źródło zdjęć: © Domena publiczna
Źródło zdjęć: © Domena publiczna

Hummus

Z kolei nad Wisłą według statystyk Uber Eats, najpopularniejszymi daniami zamawianymi przez mieszkańców na poprawę humoru są:

1 - Pita falafel mango z Mango Vegan Koszyki
2 - Avocado Bacon z Soul Food
3 - Mango Chicken Korma z Mango House
4 - Pho ze smażonym tofu z Pho 206
5 - Smażony makaron z woka z tofu z To To Pho
6 - Mango bowl z Juice Press People
7 - Club Chicken Awokado Parmezan z Jeff’s - Galeria Mokotów
8 - Koktajl Jarmuż, Banan, Jabłko, Spirulina - z Krowarzywa
9 - Salmon set z Kago Sushi by Izumi
10 - Salmon z My Onigiri

Składniki uśmiechu

A to 10 składników, które według naukowców pozytywnie wpływają na nasz nastrój

1 - Słodki ziemniak - o wyrazistym kolorze i smaku, ma złożony delikatny miąższ, pozytywnie wpływa na produkcję serotoniny, znanej jako hormon szczęścia
2 - Łosoś - składnik o mocnym kolorze, kochany za maślaną teksturę i smak, bogaty w kwasy Omega-3, które dobrze działają na mózg
3 - Jarmuż - chrupiący i ziemny, korzystnie wpływa na produkcję serotoniny
4 - Banany - promieniujące wielkim żółtym uśmiechem, bogate w antyoksydanty, witaminy i probiotyki, które wspomagają układ trawienny, dobrze wpływają na samopoczucie
5 - Borówki amerykańskie - te kolorowe małe owoce jagodowe zawierają specjalne składniki antyoksydacyjne, a także witaminy A, C, E, selen, cynk i fosfor
6 - Czerwone mięso - dobre źródło tryptofanu, który jest niezbędny w produkcji serotoniny, zawiera także cenne białko, cynk i witaminę B12
7 - Mango - miąższ w kolorze słońca, delikatne w dotyku, uwodzi pięknym, słodkim zapachem, pełne antyoksydantów, witamin i minerałów
8 - Czekolada - probiotyk i antyoksydant, wywołuje uśmiech na twarzach większości ludzi
9 - Orzechy włoskie - nieprzypadkowo o kształcie mózgu, znane z korzystnego wpływu na mózg, bogate w antyoksydanty, zawierają witaminę E, kwas foliowy, melatoninę i tłuszcze Omega-3, które chronią nasze neurony
10 - Kimchi (lub kwaszona kapusta) - konkretne w smaku i kolorze, probiotyk, pozwala skutecznie pozbyć się toksyn z naszego ciała

Źródło zdjęć: © Domena publiczna
Źródło zdjęć: © Domena publiczna

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Uber Eats działa obecnie już w 3 miastach w Polsce: Warszawie, Poznaniu i Krakowie, pozwalając na zamawianie jedzenia z ponad 1000 restauracji dostępnych w ofercie. W tym roku z aplikacji do zamawiania posiłków z restauracji będą mogli skorzystać mieszkańcy kolejnych polskich miast. W skali globalnej aplikacja Uber Eats pozwala na zamówienie posiłku z ponad 80 tysięcy restauracji w ponad 200 miastach w 30 krajach na całym świecie. W ofercie są restauracje reprezentujące aż 40 różnych rodzajów kuchni.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.