Naukowcy rozwiązali zagadkę nieprzyjemnego zapachu ludzkiego ciała. Poznali winowajcę

Naukowcy rozwiązali zagadkę nieprzyjemnego zapachu ludzkiego ciała. Poznali winowajcę02.08.2020 09:50
Źródło zdjęć: © Unsplash.com

Badacze odkryli tajemniczy mechanizm, który odpowiada za wydzielanie nieprzyjemnego zapachu przez nasze pachy. Wiedzą już, dlaczego u niektórych jest on wyjątkowo uciążliwy.

Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców z University of York pozwoliło ustalić, czemu spocone pachy tak brzydko pachną. Wszystkiemu winien jest enzym, znajdujący się w jednym z drobnoustrojów żyjących w okolicach tej części ciała.

Źródło nieprzyjemnego zapachu

W celu weryfikacji swojej hipotezy naukowcy przenieśli wspomniany enzym na inne drobnoustroje, które żyją pod ludzką pachą. Okazało się, że i w tych przypadkach enzym powodował powstawanie brzydkiego zapachu.

Odkrycie może utorować drogę do tworzenia jeszcze bardziej skutecznych dezodorantów i antyperspirantów. Z badania wynika również, że ludzie mogli odziedziczyć brzydko pachnące mikroby po starożytnych przodkach. Dotyczy to jednak nie wszystkich, a jedynie wybranych jednostek.

- Odkryliśmy, jak powstaje zapach - powiedział prof. Gavin Thomas, starszy mikrobiolog zaangażowany w badanie. Ekspert dodał, że teraz naukowcy planują zrozumieć, dlaczego on powstaje.

Ludzie nie wytwarzają samodzielnie silnych, drażniących zapachów. Takie wonie, znane jako tioalkohole, są uwalniane w postaci produktu ubocznego, gdy drobnoustroje pochłaniają inne związki znajdujące się na ludzkiej skórze.

Enzym odpowiedzialny za brzydki zapach

Zespół badaczy już wcześniej odkrył, że większość drobnoustrojów na skórze nie może wytwarzać tioalkoholi. Jednak dalsze testy wykazały, że jeden z gatunków zamieszkujących pachy, Staphylococcus hominis przyczynia się do powstawania takiej reakcji. Bakterie wytwarzają nieprzyjemny zapach, gdy spożywają bezwonny związek o nazwie Cys-Gly-3M3SH, który jest uwalniany przez gruczoły potowe pod pachą.

W badaniu opublikowanym na łamach "Scientific Reports" naukowcy wyjaśnili, że odkryli enzym, który przekształca Cys-Gly-3M3SH uwalniany przez gruczoły apokrynowe w ostry tioalkohol 3M3SH.

- Bakterie pobierają cząsteczkę i zjadają jej część, ale resztę wypluwają i jest to jedna z kluczowych cząsteczek, które rozpoznajemy jako zapach ciała – podkreślił prof. Thomas.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.