Brązowa czy zielona butelka piwa? Ekspertka wskazuje różnice

Brązowa czy zielona butelka piwa? Ekspertka wskazuje różnice15.03.2024 09:40
Butelka piwa
Źródło zdjęć: © Pixabay | NickyPe

Brązowe i zielone – to najczęściej spotykane kolory butelek, do których rozlewane jest piwo. Jaki (i czy w ogóle) ma wpływ kolor szkła na znajdujące się w butelce piwo? O tym, a także zjawiskach zachodzących w trakcie przechowywania piwa opowiedziała w rozmowie z WP Tech dr hab. Barbara Stachowiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Ekspertka zwraca uwagę, że generalnie rzecz ujmując opakowanie jednostkowe, do którego nalewane jest piwo (np. szklana butelka, puszka, keg), nie ma wpływu na jego smak i aromat. Nie oznacza to jednak, że te atrybuty piwa nie zmieniają się czasie. Kluczowy wpływ na zmiany mają warunki przechowywania.

Dr hab. Stachowiak wylicza, że czynnikami intensyfikującymi zmiany smaku i aromatu piwa są temperatura (szczególnie jej duże amplitudy), wstrząsy (np. podczas transportu), tlen światło.

Piwo nie lubi światła

– Aby jak najdłużej utrzymać tę samą jakość sensoryczną piwa, w znaczeniu pierwotną - w założeniu najwyższą, powinno być ono prawidłowo przechowywane, a więc w warunkach chłodniczych bez dostępu światła i tlenu, w statycznym otoczeniu, czyli np. w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce – wyjaśnia naukowczyni z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dr hab. Stachowiak wymienia światło jako poważne zagrożenie dla piwa w butelce. Przyspiesza jego starzenie i w ciągu trzech tygodni jest w stanie całkowicie zmienić jego sensorykę – mówi w rozmowie z WP Tech.

Kiedy piwo jest eksponowane na promienie słoneczne, występują przemiany związków goryczkowych, tj. fotowrażliwych izo-α-kwasów chmielowych. Na skutek tych zmian powstaje merkaptan prenylowy, czyli związek siarkowy, którego aromat określany jest jako skunksa, czasem również jako ziołowy (marihuany), nikotyny, stary lub skoszonej trawy. Wada ta występuje głównie w piwach mocno chmielonych. W pszenicznych zwykle jej nie ma.

Zielona butelka przepuszcza więcej światła

Butelka wykonana ze szkła brązowego lepiej chroni piwo przed zmianami cech sensorycznych, a zapach skunksa zdecydowanie częściej spotykany jest w piwach rozlanych do butelek zielonych i białych niż brązowych – opowiada dr Stachowiak.

Wynika to z faktu, iż izo-α-kwasy chmielowe są wrażliwe na promieniowanie UV w zakresie 280-320 nm i widzialne w zakresie 350-500 nm (niebieskie). W związku z tym o ile przechowywanie piwa w prawidłowych warunkach nie ma istotnego wpływu na sensorykę, tak eksponowanie go na światło wywoła inny efekt w przypadku trunku w zielonej butelce i innego w brązowej. W tym miejscu najlepszym wyborem, aby ograniczyć przemiany izo-α-kwasów, jest brązowa butelka.

Szkło brązowe pochłania promieniowanie o długości poniżej 470 nm i tym samym mocno ogranicza przemiany izo-α-kwasów. Szkło zielone, podobnie jak białe, przepuszcza całe widmo i nie jest w stanie ochronić wrażliwych substancji w piwie.

dr hab. Barbara Stachowiak

Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Warto jednak zaznaczyć, że brązowe szkło nie jest panaceum chroniącym przed powstawaniem wad w piwie. W brązowej butelce po dłuższym czasie ekspozycji na światło i tak powstanie wada związana z aromatem skunksa. Nastąpi to jednak o wiele później niż w przypadku zielonego szkła. W jasnych butelkach wyczuwalna woń może pojawić się już po 20 minutach od wystawienia piwa na promienie słoneczne.

Którą butelkę wybrać? A może sięgnąć po puszkę?

Dr hab. Stachowiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zwróciła się też z radą dla konsumentów, którzy oczekują najwyższej jakości sensorycznej, kiedy sięgają w sklepie po piwo. Wyjaśnia, że aromat skunksa nie pojawia się w piwach rozlanych do aluminiowych puszek i kegów – to właśnie po te opakowania warto sięgać, aby do zera ograniczyć kontakt piwa ze światłem, a tym samym ryzyko związane z pojawieniem się wspomnianej wady w piwie.

Kupując zaś piwa butelkowane w sklepach, warto sięgać po te, które nie są narażone na działanie światła: z tyłu półki, przechowywane w nieprzepuszczalnych dla światła lodówkach – uważa dr Stachowiak. Choć jej zdaniem bezpieczniej jest wybierać piwo w brązowej butelce, podkreśla, że istnieje grupa konsumentów, dla której "zapach skunksa" w piwie jest pożądany, bo nabiera wtedy wyrazistej sensoryki.

Norbert Garbarek, dziennikarz Wirtualnej Polski

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.