Białko mleka krowiego to przeżytek. Teraz pełnowartościowe białko powstanie z drobnoustrojów

Białko mleka krowiego to przeżytek. Teraz pełnowartościowe białko powstanie z drobnoustrojów07.08.2019 08:32
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Pyszne lody, mleko czy sery. Już wkrótce na rynku pojawią się wyroby mleczne do których produkcji nie będzie potrzeba zwierząt mlecznych. Wszystko odbędzie się w obrębie laboratorium – będzie bardziej humanitarnie, ekologicznie, ale i taniej.

Powstaje coraz więcej firm na miarę Impossible Burger czy Beyond Meat, które dzięki biochemii są w stanie odtworzyć smak i teksturę mięsa. Jest ono praktycznie nie do odróżnienia. Z tym, że do jego produkcji wykorzystuje się wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego.

Nowy trend, który dominuje w przypadku start-up'ów, to wykorzystywanie drobnoustrojów do tworzenia jaj, nabiału czy innych białek zwierzęcych- bez wykorzystania w tym celu samych zwierząt.

Zainteresowanie pomysłem należy wiązać z kwestiami ekologicznymi oraz nastawieniem na zrównoważony rozwój. Jak powszechnie wiadomo, hodowla zwierząt gospodarskich m.in. zużywa dużo wody i przyczynia się do powstawania gazów cieplarnianych.

Jak uważa Bruce Friedrich z Good Food Institute, "Jeśli możesz wyprodukować tylko te białka, które chcesz, bez wykorzystywania do tego żywych zwierząt, będzie to o wiele bardziej wydajne i jednocześnie lepsze dla środowiska". Friedrich zauważa również, że dzięki rozwojowi technologii, produkcja białka w ten sposób będzie znacznie tańsza.

Lody z syntetycznego białka

Jedną z pierwszych firm, która zajęła się produkcją białka z drobnoustrojów jest Perfect Day. Firma sprzedaje produkty powstające bez użycia jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego.

Firma wykorzystała kod genetyczny głównych białek serwatki, czyli produktu ubocznego wytwarzania sera, a następnie sztucznie zsyntetyzowała do cząsteczek DNA. Kolejnym krokiem była genetyczna modyfikacja drobnoustrojów, co pozwoliło wytworzyć te same białka poprzez fermentację.

Zdaniem Ryan Pandya z Perfect Day, "Proces jest naprawdę prosty. Bierzesz zbiornik drobnoustrojów, karmisz je, a one zamieniają się w białko mleka. Potem oddzielasz to przez filtrację, suszysz i gotowe".

Źródło zdjęć: © Facebook.com | Perfect Day
Źródło zdjęć: © Facebook.com | Perfect Day

Firma skupiła się na serwatce, ponieważ w mrożonych deserach białko serwatkowe zapewnia aksamitną konsystencję. Póki co firma wyprodukowała 1000 opakowań 3-litrowych lodów i stara się przekonać swoich klientów do nowej technologii. Produkt spotkał się z ogromnym zainteresowaniem i został szybko wyprzedany.

Plany na przyszłość są ambitniejsze, ponieważ Perfect Day zamierza stać się dostawcą składników dla wszystkich firm spożywczych, które wykorzystują serwatkę w celu zwiększenia poziomu białka w różnych produktach spożywczych – od koktajli po batony energetyczne. Docelowa grupa odbiorców to nie tylko weganie, firma chce by takie białko spożywali wszyscy.

Białko z drobnoustrojów coraz popularniejsze

Podobne pomysły są realizowane przez liczne amerykańskie start-up'y. Clara Foods z San Francisco pracuje nad białkami jaj, które już w przyszłym roku trafią na rynek i będą składnikiem różnego rodzaju wypieków. New Culture wykorzystuje fermentację drobnoustrojową do produkcji kazeiny i białek mleka, które czynią ser rozciągliwym - czego, niestety, wielu dzisiejszym serom wegańskim brakuje - jak mówi współzałożycielka start-up'u Inja Radman.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.