Nuggetsy z kurczaka prosto z laboratorium. Sztuczne naczynia krwionośne usprawniły produkcję

Dzięki zastosowaniu cieniutkich włókien, które imitują naczynia krwionośne, badacze byli w stanie wyprodukować w specjalnym bioreaktorze kawałki mięsa z kurczaka wielkości nuggetsów. Nowa technologia może w niedalekiej przyszłości umożliwić masową, zautomatyzowaną produkcję mięsa.

Nuggetsy z kurczaka prosto z laboratorium. Sztuczne naczynia krwionośne usprawniły produkcjęNowa metoda produkcji mięsa
Źródło zdjęć: © The University of Tokyo | Shoji Takeuchi
SKOMENTUJ

Japońscy naukowcy usprawnili technologię hodowli mięsa w laboratorium. Ich nowe podejście pozwala produkować kawałki kurczaka wielkości nuggetsów. Wszystko dzięki specjalnemu bioreaktorowi, który imituje układ krążenia i może dostarczać składniki odżywcze i tlen do sztucznej tkanki.

Wyniki oraz opis badań ukazał się na łamach czasopisma "Trends in Biotechnology" (DOI: 10.1016/j.tibtech.2025.02.022).

Problemy z produkcją mięsa w laboratorium

Istotną przeszkodą w rekonstrukcji tkanek na dużą skalę jest tworzenie dobrze rozłożonych sieci naczyniowych. Grubość hodowanych tkanek bez zintegrowanego układu krążenia jest na ogół ograniczona do mniej niż 1 mm. Te kawałki są następnie składane w większy produkt. Stworzenie dużego kawałka mięsa, zamiast sklejania mniejszych kawałków, jest pożądane, bo pomaga lepiej naśladować naturalną strukturę i teksturę mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednak wyhodowanie grubszego, większego produktu do tej pory było niewykonalne. Wszystko przez trudność w dystrybucji składników odżywczych w rosnącej tkance. Bez sieci naczyń krwionośnych składniki odżywcze mogły dotrzeć tylko do pewnego punktu, ale japońscy uczeni opracowali nowy sposób, aby każdej komórce zapewnić dostęp do pożywki i tlenu.

– Nasze badanie przedstawia skalowalną strategię produkcji mięsa hodowanego przy użyciu perfuzyjnego bioreaktora z pustymi włóknami. Ten system umożliwia dystrybucję komórek, ich wyrównanie, kurczliwość i ulepszone właściwości mięsa. Oferuje praktyczną alternatywę dla innych metod i może mieć wpływ nie tylko na produkcję żywności, ale także na medycynę regeneracyjną, testowanie leków i robotykę biohybrydową – powiedział Shoji Takeuchi z University of Tokyo.

Nowy bioreaktor

System opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Tokijskiego wykorzystuje cieniutkie włókna, które działają jak sztuczne naczynia krwionośne i rozprowadzając składniki odżywcze i tlen po całej tkance. Te włókna nie tylko utrzymują komórki przy życiu, ale także pomagają kierować ich wzrost we właściwym kierunku.

– Używamy półprzepuszczalnych pustych włókien, które naśladują naczynia krwionośne pod względem zdolności do dostarczania składników odżywczych do tkanek. Włókna te są już powszechnie stosowane w domowych filtrach do wody i urządzeniach do dializy dla pacjentów z chorobami nerek. Ekscytujące jest odkrycie, że te maleńkie włókna mogą również skutecznie pomóc w tworzeniu sztucznych tkanek, a w przyszłości być może nawet całych organów – wyjaśnił Takeuchi.

– Mięso hodowane w laboratorium oferuje zrównoważoną, etyczną alternatywę dla mięsa konwencjonalnego. Jednak odtworzenie tekstury i smaku mięsa w całości pozostaje trudne. Nasza technologia umożliwia produkcję mięsa o lepszej teksturze i smaku, co potencjalnie przyspiesza jego komercyjną opłacalność. Oprócz żywności platforma ta może również wpłynąć na medycynę regeneracyjną i miękką robotykę – zaznaczył Takeuchi.

Największy kawałek mięsa z laboratorium

Przy użyciu swojego bioreaktora naukowcy wyhodowali pojedynczy kawałka kurczaka o długości 7 centymetrów, szerokości 4 centymetrów i grubości 2,25 centymetra. Kawałek ważył 11 gramów i był mniej więcej wielkości nuggetsa z kurczaka. Według japońskich badaczy, to największy kawałek mięsa wyhodowany w laboratorium.

Wytworzono go z komórek fibroblastów kurczaka, które tworzą tkankę łączną. Testy pokazały, że ten 11 gramowy kawałek miał więcej białka niż mięso hodowane przy wykorzystaniu dotychczasowych technologii, co sugeruje lepszy smak i konsystencję.

Wykorzystywane w bioreaktorze włókna nie nadają się do spożycia i muszą być wyciągane z mięsa pod koniec procesu produkcji. Naukowcy pracują obecnie nad zautomatyzowaniem usuwania włókien oraz nad wykonaniem ich z czegoś jadalnego, takiego jak celuloza z błonnika pokarmowego. Jednak inne przeszkody w produkcji pozostają, w tym skalowanie procesu, obniżenie kosztów i poprawa smaku oraz konsystencji hodowanego w laboratorium mięsa, aby sprostać oczekiwaniom konsumentów.

Źródło: Cell Press, Nature, Science Alert, fot. Shoji Takeuchi/ The University of Tokyo/ CC BY-SA

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Rosja miała odpalić rakietę Jars. "Do startu nie doszło"
Rosja miała odpalić rakietę Jars. "Do startu nie doszło"
Wycofali je ze służby. Teraz oddają Ukrainie setki wozów
Wycofali je ze służby. Teraz oddają Ukrainie setki wozów
Tajemnicza kula pojawiła się w kosmosie. Wcześniej mogła być potężną supernową
Tajemnicza kula pojawiła się w kosmosie. Wcześniej mogła być potężną supernową
Nosisz w kieszeni detektor anihilacji antymaterii. Niezwykłe odkrycie polskich naukowców
Nosisz w kieszeni detektor anihilacji antymaterii. Niezwykłe odkrycie polskich naukowców
Liczą 350 mln lat. Najstarszy gad pochodził z Australii
Liczą 350 mln lat. Najstarszy gad pochodził z Australii
To nie jest typowe zachowanie? Nie wszystkie społeczności tańczą i śpiewają
To nie jest typowe zachowanie? Nie wszystkie społeczności tańczą i śpiewają
Węgierskie czołgi przy granicy z Ukrainą. To rosyjska dezinformacja
Węgierskie czołgi przy granicy z Ukrainą. To rosyjska dezinformacja
Przyjrzeli się rosyjskiej bazie w Omsku. To jasny sygnał dla świata
Przyjrzeli się rosyjskiej bazie w Omsku. To jasny sygnał dla świata
Tajemnicze echo Ziemi. To pomoże zbadać struktury geologiczne
Tajemnicze echo Ziemi. To pomoże zbadać struktury geologiczne
Jest zagrożony wyginięciem. Rzadki ibis grzywiasty pojawił się w Portugalii
Jest zagrożony wyginięciem. Rzadki ibis grzywiasty pojawił się w Portugalii
Układają się w ten sam wzór. Dlaczego nasze palce marszczą się w wodzie?
Układają się w ten sam wzór. Dlaczego nasze palce marszczą się w wodzie?
Wydali na nie 3 mld dolarów. Połowa floty już w kraju
Wydali na nie 3 mld dolarów. Połowa floty już w kraju