Wady i zalety płyt indukcyjnych

Wady i zalety płyt indukcyjnych20.04.2012 15:54
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Źródło zdjęć: © (fot. Materiały prasowe)
Źródło zdjęć: © (fot. Materiały prasowe)

Gotowanie indukcyjne w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Duży wpływ na to ma systematyczna obniżka cen, dzięki której na sprzęt wykonany w tej technologii może pozwolić sobie coraz więcej gospodarstw domowych. Równie ważnym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że w porównaniu do kuchenek gazowych czy elektrycznych, energooszczędne płyty indukcyjne zdają się mieć zdecydowanie więcej zalet niż wad.

Różnice
W trakcie gotowania indukcyjnego nagrzewa się tylko naczynie i przygotowywana w nim potrawa, natomiast sama powierzchnia płyty pozostaje chłodna. Znajdujące się pod powierzchnią płyty cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, które z kolei wytwarza ciepło bezpośrednio w naczyniu – dzięki czemu energia cieplna wykorzystywana jest tylko tam gdzie jest potrzebna. Płyta automatycznie rozpoznaje wielkość naczynia, dzięki dostosowuje pole powierzchni grzejnej do jego rozmiaru. Takie rozwiązanie zapewnia zdecydowanie większą energooszczędność niż w przypadku klasycznych kuchenek elektrycznych.

Bezpieczeństwo
Oprócz oszczędności prądu niwelujemy także ryzyko poparzenia, które istnieje w przypadku nieostrożnego obchodzenia się z kuchenką gazową lub elektryczną. Nie chodzi tylko o bezpieczeństwo gotującego – rodzicom ciekawskich dzieci nie trzeba tłumaczyć zalet nienagrzewającej się w trakcie gotowania płyty kuchennej. Przypadkowe włączenie płyty nie spowoduje nagrzewania jeśli na powierzchni płyty nie jest postawiony odpowiedni garnek. Trzeba jednak pamiętać że już w trakcie gotowania garnek jak i jego zawartość nabiera temperatury, którą częściowo przekazuje na płytę.

Gotowanie przy użyciu płyt indukcyjnych zapewnia także sporą oszczędność czasu, potrawy w ten sposób przygotowuje się o 30 procent szybciej niż w przypadku kuchenek gazowych. Znacznie krócej czekamy też na efekty zmian przeprowadzanych w trakcie gotowania – zmiana temperatury grzania odbywa się praktycznie natychmiastowo, temperatura ustawiana jest także z dużo większą precyzją.

Elegancja
Płyty elektryczne i indukcyjne cechuje nowoczesny design, a przy tym ich idealnie gładką powierzchnię bardzo łatwo utrzymać w czystość. Jednak w przypadku tych drugich sama płyta się nie nagrzewa, więc nie będziemy musieli walczyć z przypalonymi na powierzchni pozostałościami po gotowaniu. Z tego samego powodu w trakcie samego gotowania temperatura kuchni będzie znacznie bardziej komfortowa – co prawda gotująca się potrawa będzie w pewnym stopniu nagrzewać pomieszczenie, jednak wydzielane w trakcie gotowanie ciepło i tak będzie nieporównywalnie mniejsze niż w przypadku płomienia kuchenki gazowej. Nie musimy też martwić się powstającym przy długotrwałym używaniu kuchenki gazowej osadem.

Wady
Główne wady gotowania indukcyjnego związane są z kosztami. Chociaż podstawowe modele płyt można kupić już w granicach 1000 złotych, to trzeba być także przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych. Trzeba również pamiętać o wytwarzanym w trakcie gotowania polu elektromagnetycznym – położone przy kuchence indukcyjnej karty kredytowe mogą ulec rozmagnesowaniu, nie zaleca się także aby korzystały z niej osoby z rozrusznikiem serca bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Producenci zapewniają jednak, że wytwarzane pole nie ma wpływu na zdrowie człowieka.

Trudno się dziwić, że z każdym rokiem coraz więcej gospodarstw domowych przestawia się na płyty indukcyjne. Wszystko wskazuje na to, że w kolejnych latach właśnie ta metoda gotowania stanie obowiązującym standardem, usuwając w cień kuchenki gazowe i elektryczne.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.