Sztuka picia kawy, czyli jak prawidłowo degustować kawę

Sztuka picia kawy, czyli jak prawidłowo degustować kawę20.11.2015 14:06
Źródło zdjęć: © Fotolia | arthurhidden

Kawa, podobnie jak wino, posiada pewne reguły degustacji. Znając przynajmniej kilka z nich, można lepiej dostrzec właściwości smaku i aromatu tego czarnego naparu. Jej bogactwo jest przeogromne - kawa posiada około 1000 różnych posmaków, z czego same espresso ma ich ponad 600. Korzystając z kilku wskazówek, będziesz mógł na nowo odkryć urok tego napoju, który większość z nas pije każdego dnia.

Kawa dobrej jakości
Spośród wszystkich posmaków kawy, zazwyczaj czujemy tylko ten palonych ziaren. Jeśli chcemy w pełni delektować się tym napojem, z szerokiego asortymentu musimy wybrać odpowiedni produkt. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, skąd pochodzą ziarna i na skład mieszanki, a następnie na poziom palenia oraz jego datę. Zawsze powinniśmy wybierać kawę ziarnistą, a nie mieloną.

- _ Każdy rejon, w którym rosną kawowce, posiada charakterystyczne cechy, które odzwierciedlają się w smaku naparu, a w mieszankach ziaren z różnych regionów można odnaleźć jeszcze więcej interesujących posmaków. Kawa może być palona na różnym poziomie, od jasnego po bardzo ciemny. W przypadku tego ostatniego istnieje duże prawdopodobieństwo, że producent spalił ziarna głównie w celu ukrycia niepożądanych właściwości kawy złej jakości, czyli tej tańszej. Szczególną uwagę należy zwracać na datę palenia ziaren. A to dlatego, że kawa świeżo palona jest najbardziej aromatyczna. Aromat ten zostaje zachowany nie dłużej, niż przez okres pół roku. Należy z dużą dozą nieufności podchodzić do takich napisów na opakowaniach, jak "100 proc. Arabica najwyższej jakości", czy podobne frazy reklamowe, które w większości są tylko pustymi sloganami _- przestrzega Daniel Komorowski ekspert z firmy "Przyjaciele Kawy".

Źródło zdjęć: © (fot. mat. prasowy / projekt komunikacja)
Źródło zdjęć: © (fot. mat. prasowy / projekt komunikacja)

Sposoby przygotowywania
Optymalne właściwości aromatyczne kawowy napar uzyskuje dopiero wtedy, gdy jest przyrządzony jednym z trzech sposobów: _ espresso _, _ americano _ lub z Chemexu. Proces przyrządzania _ espresso _ pomaga wydobyć z kawy pełną gamę aromatów. Wynika to z tego, że kofeina nie przesłania właściwości nabytych przez ziarna w procesie obróbki. Kofeina wyodrębnia się z kawy w trakcie jej kontaktu z wodą. Im dłuższy jest ten kontakt, tym więcej kofeiny przechodzi do naparu. W procesie przygotowywania espresso woda przechodzi przez zmieloną kawę pod ciśnieniem w krótkim czasie, dzięki czemu zostaje zachowany prawdziwy smak i aromat kawy.

Kawa _ americano _ to z kolei _ espresso _ z dodatkiem gorącej wody. W tym wypadku aromat staje się delikatniejszy, przez co można łatwiej zidentyfikować subtelne posmaki kawy. Niektórzy smakosze najbardziej cenią właśnie tę metodę przygotowywania kawowego naparu. Trzecia z metod polega na przygotowaniu jej w Chemexie. Tym sposobem kawa (wyłącznie drobno mielona) jest zaparzana w filtrze przez zalanie gorącą wodą. Woda, powoli przeciekając przez kawę i filtr do szklanego naczynia, absorbuje aromat. Napar przygotowany tą metodą jest aromatyczny i delikatny. Jednak chcąc uzyskać maksimum smaku i zapachu, powinniśmy uważnie dobrać filtr, aby do naparu nie przedostał się posmak papieru.

Kluczowym elementem przyrządzania kawy jest odpowiednia temperatura wody. - _ Przygotowując napar, nieważne którą metodą, woda powinna mieć temperaturę między 92 a 94 stopnie Celsjusza. Jeśli jest ona wyższa, cały smak i aromat zostaną "spalone", a napar nabierze goryczki. Ponadto nie powinno się używać wody z kranu, a delikatniejszą - butelkowaną pitną (niemineralną) lub filtrowaną. Na koniec, na aromat ma wpływ stopień zmielenia kawowych ziaren. Nawet ta sama kawa, ale zmielona na różną grubość, za każdym razem będzie mieć inny smak _ - tłumaczy ekspert z "Przyjaciele Kawy".

Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia / awarts)
Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia / awarts)

Degustacja
Kawę powinniśmy pić w porcelanowych filiżankach o grubych ściankach, dzięki czemu na dłużej zatrzyma ciepło. Natomiast absolutnie nie jest wskazana degustacja kawy z papierowych, jednorazowych kubków, bowiem papier zmienia smak napoju. W trakcie picia dobrze jest przepłukiwać usta wodą, aby za każdym razem lepiej odczuwać intensywność. Dzięki temu "orzeźwiamy" receptory smaku.

- _ Nawet, jeśli z uwagą dobrało się kawę ziarnistą, prawidłowo ją zmieliło i zaparzyło, to cały ten proces, mający na celu wydobycie z kawy jak najwięcej z jej smaku i aromatu, może zostać zniweczony jednym małym detalem - cukrem. Cukier "zaniża" smak i aromat, czyniąc z kawy po prostu słodki napój _ - mówi Daniel Komorowski.

Nauka przyrządzanie i degustacji kawy to żmudny i czasochłonny proces, wymagający przyswojenia pewnej wiedzy. Warto jednak zainwestować swój czas i opanować tę sztukę, gdyż wówczas smak pitej przez nas kawy będzie nieporównywalnie bogatszy. Dopiero wtedy będziemy w stanie odkryć jej prawdziwy, skrywany dotychczas urok.

_ Źródło: projektkomunikacja / WP _

AG

Źródło artykułu:WP Tech
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.