Sezon grillowy przez cały rok. Wybieramy grill elektryczny

Sezon grillowy przez cały rok. Wybieramy grill elektryczny23.05.2016 13:49
Źródło zdjęć: © Fotolia | Yulia Mladich

Pozwalają przenieść urok letniego grillowania do domu i cieszyć się nim cały rok. Na rynku są dostępne różne rodzaje grillów elektrycznych. Na co zwracać uwagę podczas zakupu i jak przygotować swoje pierwsze smakołyki z rusztu?

Niewątpliwą zaletą elektrycznego grilla jest jego uniwersalność. Można go używać w kuchennym zaciszu, na balkonie, w chłodniejsze dni. Nie potrzebujemy węgla drzewnego ani brykietu, unikniemy uciążliwego dymienia.

Jaki wybrać: stojący czy przenośny? Zamknięty czy otwarty?

Jeśli chcemy grillować na świeżym powietrzu, warto rozważyć zakup grilla stojącego, składającego się z rusztu, półki na akcesoria grillowe i nóżek podtrzymujących konstrukcję. Grille przenośne zajmują mniej miejsca i sprawdzą się przy grillowaniu w pomieszczeniach. Za to zamknięte są w zasadzie połączeniem tradycyjnego grilla z opiekaczem i pozwalają również przyrządzać np. tosty.

- _ Otwarte grille pozwalają cieszyć się aromatem potraw, możemy na nich przyrządzić nie tylko mięso, ale również prażyć orzechy czy piec pizzę bez użycia tłuszczu. Odporna na przywieranie powierzchnia wymaga małego użycia tłuszczu do przygotowywania potraw, co sprawia, że są zdrowszą alternatywą dla dań z tradycyjnego rusztu. Otwarte grille mają różne rodzaje płyt - tradycyjny ruszt, karbowaną płytę lub gładką powierzchnię, która dobrze sprawdza się przy grillowaniu warzyw _ - mówi Bartosz Kordala, dyrektor handlowy marki Botti Electronic.

Na zakupach. Rzut oka na parametry

Po podjęciu decyzji, jaki rodzaj grilla chcemy kupić, podczas wizyty w sklepie warto zwrócić uwagę na niektóre z parametrów

Moc grilla. Podobnie jak w przypadku innych urządzeń elektrycznych, dużą rolę odgrywa moc grilla. Im jest ona większa, tym szybciej nagrzewa się grzałka, a tym samym przygotowanie potraw zajmie mniej czasu. Średnia moc grilla elektrycznego wynosi 150. W. Warto tutaj zaznaczyć, że dodatkowe wyposażenie urządzenia w pokrywkę zwiększy szybkość grillowania.

Rodzaje rusztu. Do wyboru mamy trzy typy. Pierwszy to karbowany z otworami, drugi to płaski oraz trzeci, będący połączeniem pierwszego i drugiego. Na płaskiej powierzchni grillujemy warzywa, ryby, a na karbowanej mięso, które ma dużo tłuszczu. Przy ruszcie należy także zwrócić uwagę na wysokość rantu wokół, dzięki czemu łatwiej będzie się zdejmować grillowane produkty.

Czyszczenie. Grille elektryczne dzięki odpornej na przywieranie powierzchni wymagają użycia niewielkiej ilości tłuszczu, nie musimy się martwić, że resztki spalonego mięsa zepsują smak potraw i będą trudne do wyczyszczenia. Zwracajmy uwagę, czy powłoka jest łatwa do czyszczenia, czy części są ruchome i nadają się do mycia w zmywarce.

Regulacja temperatury. Regulowany termostat pomoże w grillowaniu różnych produktów i idealnym ich wysmażeniu, dostosowując temperaturę do typu grillowanego dania. Dzięki temu idealnie wysmażymy stek i unikniemy przypalania potraw.

Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia)
Źródło zdjęć: © (fot. Fotolia)

Powierzchnia grzewcza i rozmiar. Zależą od naszych preferencji - ile możemy wygospodarować przestrzeni w domu na ten sprzęt, jak często planujemy grillować i w jak dużym gronie.

Jak grillować? Kilka wskazówek dla początkujących

Przed grillowaniem najlepiej posmarować ruszt lub same potrawy niewielką ilością oleju. Oczywiście grillujemy tylko świeże warzywa, ryby i mięso. Żadnych mrożonek i produktów konserwowanych! Na koniec prezentujemy mały trik. Wielbiciele tradycyjnego grillowania narzekają, że w przypadku grilli elektrycznych brakuje dymu. Aby go wytworzyć podczas smażenia, warto dodać szczyptę ulubionych ziół, które delikatnie paląc się, wytworzą aromatyczną woń i nadadzą potrawom specyficznego smaku.

Po grillowaniu ruszt należy oczyścić płytę za pomocą ręcznika kuchennego, a następnie umyć w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Warto również zaznaczyć, że do czyszczenia grilla nie należy stosować żadnych środków z dodatkiem alkoholu.

Źródło: Botti Electronic

Zobacz także: Wybieramy grilla ogrodowego

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.