Jaki wybrać i kupić grill elektryczny?
Grill elektryczny to "udomowiona" wersja bardziej znanych grilli węglowych. W przeciwieństwie do pierwowzoru charakteryzuje się komfortem użytkowania, łatwością czyszczenia i rozwiązaniami, które często wyręczają samego użytkownika. Efekt? Bezpieczne i szybkie grillowanie przez cały rok.
25.01.2013 09:59
Od czego zacząć?
Przede wszystkim od zapoznania się z ofertą producentów. Stołowe grille elektryczne można kupić już za kilkadziesiąt złotych, choć trzeba powiedzieć jasno, że różnica w cenie przekłada się m.in. na trwałość i funkcjonalność. Warto też zastanowić się, czego tak naprawdę szukamy i jaki rodzaj grilla będzie dla nas najodpowiedniejszy. A wybór jest naprawdę duży.
Jeśli szukasz kompaktowych urządzeń, przeznaczonych do użytku głównie w pomieszczeniach, koniecznie zwróć uwagę na grille stołowe, których oferta jest naprawdę bogata. Różnią się one między sobą nie tylko budową, ale również rodzajem płyt grzewczych bądź rusztów. Doskonałą propozycją dla tych, którzy nie chcą rezygnować z grillowania na świeżym powietrzu i których interesują wielofunkcyjne urządzenia, są grille stojące. Ich zaletą jest budowa. Składają się z rusztu, w którym umieszczony jest element grzejny, specjalnej półeczki, m.in. na talerze czy inne akcesoria, oraz demontowanej konstrukcji podtrzymującej ruszt. W zależności od potrzeb i pogody można rozmontować nóżki, dzięki czemu otrzymamy tradycyjny grill stołowy. Wybierając model stojący, warto poszukać takiego, który ma osłonę przed wiatrem. Można na niej podwiesić kolejny ruszt, zyskując tym samym większą powierzchnię grillowania. Doskonale nadaje się również do przygotowywania potraw, które wymagają dłuższej obróbki, i to niebezpośrednio
nad ogniem.
Ciekawą propozycją są również płyty modułowe z grillem, które można zestawić z innymi płytami grzejnymi. Zwolennikom tradycyjnych grilli proponujemy modele z klasycznym rusztem, z kolei wielbiciele kuchni japońskiej powinni wybrać płyty z płaską powierzchnią (grille plancha) lub tzw. płyty teppan yaki.
Grill niejedno ma imię
A dokładniej cztery. Grille stołowe różnią się przede wszystkim budową, która wpływa na ich możliwości. Zdecydowanie najpopularniejsze, m.in. ze względu na swą uniwersalność, są modele otwarte i zamknięte. Oprócz nich dostępne są również grille plancha i raclette. Wybór konkretnego rodzaju urządzenia powinien zależeć też od tego, jakie potrawy chcesz przygotowywać i na jakich rozwiązaniach ci najbardziej zależy.
Zacznijmy od grilli otwartych, które mają kilka rodzajów powierzchni. W zależności od modelu możesz wybrać grill elektryczny z tradycyjnym rusztem, z płaską, karbowaną, mieszaną lub wymienną płytą, a nawet z płytą dwustronną. Pierwszy rodzaj jest dla tych, którzy nie wyobrażają sobie grillowania bez tradycyjnego rusztu. Jeśli decydujesz się na zakup takiego modelu, zwróć uwagę, czy ruszt można zdemontować i czy jest podzielony na części - to z pewnością ułatwi czyszczenie urządzenia. Pamiętaj też o tym, że zarówno powierzchnia grillująca, jak i pojemnik na wodę powinny być pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu i im więcej części urządzenia można rozmontować, tym łatwiejsze będzie czyszczenie całego grilla.
Innym rozwiązaniem są modele z płytą karbowaną, która przypomina patelnię do grillowania. Możesz wybrać płytę jednolitą lub taką, na której znajdują się szczeliny, przez które odprowadzany jest tłuszcz. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na sposób odprowadzania tłuszczu i soków. W wypadku grilli z płytą masz do wyboru kilka rozwiązań. Najczęściej mają one specjalne otwory ociekające, nachyloną konstrukcję i rowki umieszczone na krawędziach płyty. Dzięki takiej budowie soki i tłuszcz spływają do tacki umieszczonej pod powierzchnią grillującą. Jeśli jeden rodzaj rusztu to dla ciebie za mało, możesz poszukać urządzeń z płytą mieszaną, wymienną lub dwustronną.
W płytach mieszanych ich powierzchnia podzielona jest na część karbowaną i płaską, co pozwala na jednoczesne opiekanie różnych rodzajów produktów. Płyty wymienne również dają dużą swobodę i sprawdzają się wtedy, gdy chcesz przygotowywać różne produkty, ale będziesz potrzebować do tego większej powierzchni grillującej. Ostatnim rozwiązaniem są modele dwustronne, które stosowane są w bardziej zaawansowanych grillach. Płyta z każdej strony ma inny rodzaj powierzchni i można ją obracać. Płaska doskonale nadaje się do opiekania warzyw i krewetek, karbowana –. do grillowania mięsa. Tego typu grill jest doskonałą propozycją dla tych, dla których płyty mieszane są za małe, a wymienne wydają się wymagać zbyt dużo zachodu.
Zamknięty w grillu
Kolejnym typem urządzeń są grille zamknięte, które wyglądem przypominają zwykłe opiekacze do kanapek. I prawdę mówiąc, są często z nimi mylone…. Decydując się na model zamknięty, warto sprawdzić, czy płyty grillujące można wyjąć i umyć w zmywarce – to zaoszczędzi kłopotów z czyszczeniem urządzenia. Równie ważne są nienagrzewający się uchwyt i szczelne zamknięcie grilla. Tego typu modele można rozkładać, przez co zyskuje się większą powierzchnię grillowania, a to jest niezbędne na wypadek większej liczby gości.
Ciekawą propozycja dla tych, którzy lubią urządzenia praktyczne i funkcjonalne, są modele z regulacją poziomu górnej pokrywy. Dzięki temu można opiekać produkty w pozycji otwartej, zamkniętej i półotwartej. Pierwsza pozwala na przygotowanie większej ilości potraw, druga sprawdza się podczas grillowania m.in. ryb, trzecia służy do opiekania np. kanapek. Jeśli masz niewielką kuchnię i chcesz zaoszczędzić trochę miejsca, wybierz grill z możliwością przechowywania w pionie i specjalnym uchwytem na przewód. Dzięki temu urządzenie zmieści się w każdej szafce, a praktyczny schowek rozwiąże problem plączącego się kabla. Pamiętaj też, że obowiązkowymi elementami grilla zamkniętego są regulator temperatury oraz lampki kontrolne, informujące użytkownika o gotowości urządzenia do pracy i podłączeniu do prądu.
Co poza tym?
Na sklepowych półkach można znaleźć jeszcze grille plancha i raclette –. oba różnią się budową i przeznaczeniem. Pierwsze mają płaską powierzchnię, umożliwiającą równomierne opiekanie, drugie składają się z dwóch poziomów. Grille raclette polecamy tym, dla których gotowanie jest czymś więcej niż obowiązkiem. Dzięki dwóm płytom w tym samym czasie można przygotować różne potrawy – na górnej mięso, ryby, warzywa, na dolnej np. roztopiony ser z różnymi dodatkami. Umożliwiają to specjalne patelenki, w których podgrzewa się różne potrawy.
Zanim zdecydujesz jaki wybrać i kupić grill elektryczny - pamiętaj!
- Wybierając grill otwarty, zwróć uwagę, czy ma dołączoną pokrywkę, która przyspieszy proces grillowania i zapobiegnie rozpryskiwaniu się gorącego tłuszczu.
- Jeśli planujesz grillować potrawy wymagające różnej temperatury i czasu opiekania, koniecznie wybierz model z regulacją temperatury. Niektóre grille mają np. dodatkowo wyodrębnioną funkcję opiekania lub przyrumieniania.
- Warto zainwestować w model z funkcją automatycznego wyłączenia i zabezpieczeniem przed przegrzaniem, które zwiększają bezpieczeństwo użytkowania.
- Kupując urządzenie, sprawdź, jakie jego elementy można myć w zmywarce. Nie we wszystkich modelach te same części grilla nadają się do mycia w zmywarce. Informacje na temat znajdziesz w instrukcji obsługi.
- Jeśli chcesz często i dużo grillować, wybierz model z regulacją wysokości rusztu. Rozwiązanie to ułatwia przygotowywanie większych porcji oraz opiekanie potraw wymagających dłuższego grillowania w niższej temperaturze.