Piwo może być jeszcze smaczniejsze. Naukowcy przedstawili najnowsze badania

Piwo może być jeszcze smaczniejsze. Naukowcy przedstawili najnowsze badania08.10.2022 15:49
Piwo może być jeszcze smaczniejsze dzięki najnowszemu odkryciu naukowców.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Piwo jest jednym z najbardziej lubianych napojów świata. Niemal w każdej kulturze pije się go dosłownie hektolitry, a w przyszłości może ono mieć jeszcze więcej wielbicieli. Wszystko dzięki nowym badaniom.

Na smak piwa wpływa wszystko podczas jego powstawania – nie tylko wybór odpowiednich słodów czy odmian chmielu, ale również sposób fermentacji. Dawne płytkie tanki zostały przez wiele browarów zastąpione wysokimi, ponieważ te są łatwiejsze w napełnianiu, opróżnianiu i czyszczeniu, a na dodatek generują mniejsze koszty. Nie to jednak jest najnowszym przełomem.

Rzecz tkwi w bąbelkach, a konkretnie w szczepach drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które odpowiadają za charakterystyczny bananowy smak w niektórych stylach tego trunku. Najmocniej wyczuwalny on jest w piwach pszenicznych. Co ciekawe, te drożdże są też odporne na działanie ciśnienia powodowanego przez dwutlenek węgla, który jest produktem ubocznym fermentacji piwa, jak też bardzo pożądanym jego aspektem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stacja Galaxy w Smart Kids Planet

Naukowcy odnaleźli konkretny szczep drożdży odpornych na ciśnienie spowodowane przez CO2 w tanku i odszukali gen odpowiedzialny za owocowy posmak. Jest to pojedyncza mutacja genu oznaczonego jako MDS3, która wytwarza octan izoamylu powodujący bananowy posmak, jak mówi biolog molekularny Johan Thevelein z Katolickiego Uniwersytetu Leuven w Belgii. Wyodrębnienie genu pozwoliło na spowodowanie mutacji tworzącej octan izoamylu w innych szczepach drożdży, dzięki czemu te odmiany również będą mogły lepiej znosić działanie ciśnienia i produkować indywidualny owocowy posmak.

Wspomniane działanie laboratoryjne pozwoli na to, by różne style piwa, do których wykorzystuje się inne drożdże niż Saccharomyces cerevisiae, zyskały pełnię smaku. Mówimy tu o zmianach na poziomie cząsteczkowym, ponieważ różne związki pozwolą na osiągnięcie w procesie fermentacji innych nut smakowych, jednakże będą to zawsze skojarzenia owocowe.

Nie jest to pierwszy eksperyment z genem MDS3. Ten sam czynnik odpowiada za powstawanie glicerolu, który również dodaje słodkiego smaku piwu. W przyszłości naukowcy chcą jeszcze bardziej skupić się na stężeniu CO2 w tankach, by sprawdzić, czy różne odmiany drożdży potrafią wyciągnąć ze słodu jeszcze więcej ciekawych smaków.

Warto podkreślić, że opisane wyżej badania zostały przeprowadzone przez biologów i chemików jedynie w jednym browarze. Firma ma zamiar opatentować wyniki po to, by nikt inny nie ukradł nowej technologii wytwarzania piwa. Wyniesienie produkcji tego napoju na poziom zaawansowanej genetyki to kompletnie nowe podejście do trunku znanego ludzkości od setek lat. Być może dzięki temu pojawią się nowi miłośnicy piw rzemieślniczych.

Marcin Watemborski, dziennikarz Wirtualnej Polski

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.