Nigdy nie gotuj rosołu podczas burzy!

Nigdy nie gotuj rosołu podczas burzy!13.06.2016 10:19
Źródło zdjęć: © commons.wikimedia.org / Postdlf / CC BY-SA 3.0

Jedna z mądrości ludowych głosi, żeby podczas burzy nie gotować zupy, ponieważ ta w czasie wyładowań elektrycznych skwaśnieje. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta.

Zasada o niegotowaniu niektórych potraw w czasie burzy nie jest jedynie wymysłem naszych babć i dziadków - stosuje ją nawet wielu wybitnych kucharzy z całego świata. Niektórzy twierdzą, że nie wierzą, iż to warunki atmosferyczne wpływają na jakość ich potraw, jednak przyznają, że podczas załamania pogody takie potrawy jak np. rosół prawie nigdy im nie wychodzą im tak smaczne jak powinny.

Nauka nie daje jednoznacznej odpowiedzi, która wyjaśniałaby to zjawisko. Jedna z teorii mówi o tym, że powietrze naelektryzowane po uderzeniu pioruna sprawia, że z warzyw, takich jak np. pomidory, wydziela się więcej kwasów, czyli zupa kwaśnieje. Hipoteza ta jednak ma bardzo niewielu zwolenników i bardzo trudno ją udowodnić.

Inne wyjaśnienie zakłada, że kluczowe jest obniżenie się ciśnienia atmosferycznego podczas burzy. W takich warunkach woda zaczyna wrzeć w nieco niższej temperaturze, co może prowadzić do niedogotowania się potraw. Dlatego też nie można w pełni zaparzyć herbaty na szczycie bardzo wysokiej góry - im wyżej jesteśmy, tym bardziej spada ciśnienie powietrza.

Aby wydobyć pełen aromat liści, te powinny przebywać w wodzie rozgrzanej do 10. st. Celsjusza, a w górskich warunkach płyn zaczyna parować całą objętością zanim osiągnie tę temperaturę. Ostatecznie herbata ma mdły smak. W przypadku zupy odpowiednie jej podgrzanie jest niezbędne do zabicia bakterii. Jeśli podczas gotowania przeżyje zbyt dużo mikrobów, spowodują one, że potrawa się zepsuje.

Zjawisko obniżenia ciśnienia rzeczywiście zachodzi podczas burzy, jednak wielu fizyków twierdzi, że zmiana jest tak niewielka, że nie powinna mieć wpływu na gotowanie. Woda i tak osiąga bardzo wysoką temperaturę i obniżenie punktu wrzenia nie powinno mieć tutaj znaczenia.

Trzecie wyjaśnienie zaproponowali biochemicy z Instytutu Maksa Plancka w Monachium (Niemcy). Założyli oni, że podczas burzy tworzą się swego rodzaju naelektryzowane sfery. Zdaniem badaczy takie obszary pojawiają się chwilowo w różnych miejscach w odległości 50. km od centrum burzy. Takie impulsy elektromagnetyczne mogłyby być odpowiedzialne nie tylko za kwaśnienie niepasteryzowanego mleka i zup, ale również za bóle stawów u osób szczególnie wrażliwych na zmiany pogody.

Nie ma pewności co do tego, która z powyższych teorii jest prawdziwa, jednak o dziwnym wpływie burz na jedzenie mówią ludzie z całego świata. Być może znajdzie się jakiś zespół naukowców, który znajdzie rozwiązanie tej zagadki.

Zobacz także: jak ułatwić sobie życie w kuchni?

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.