Koniec mitu. Gluten nie jest szkodliwy dla zdrowego człowieka

Koniec mitu. Gluten nie jest szkodliwy dla zdrowego człowieka30.08.2019 10:31
Źródło zdjęć: © 123RF

Zmierzch dietetycznego przekłamania. Nowe, najbardziej rygorystyczne badanie pokazało, że jeśli nie cierpi się celiakię lub wrażliwość na gluten, spożywanie go nie jest w żaden sposób szkodliwe. Wykluczanie go z diety nie daje żadnych korzyści.

W Stanach Zjednoczonych ponad trzy miliony ludzi stosuje dietę bezglutenową, mimo że u około 82 procent z nich nie zdiagnozowano problemów zdrowotnych, które wymagałyby zmiany stylu życia.

Ludzie mówią o wielu powodach ze względu, na które przeszli na dietę bezglutenowe, ale "dobre samopoczucie" jest zwykle decydującym argumentem.
Prawda jest taka, że jedzenie glutenu zupełnie na to nie wpływa.

Rygorystyczne badanie

Nowe badanie ma małą skalę, ale jego metoda jest ściśle kontrolowana i starannie regulowana pod kątem stronniczości. Dodatkowo po raz pierwszy taki test opiera się na zdrowych ochotnikach bez historii problemów z jelitami (takich jak zespół jelita drażliwego)
i pomaga wyjaśnić niektóre sprzeczne wyniki , które pojawiły się w ostatnich latach.

28 ochotników podzielono na dwie grupy. Przez ponad dwa tygodnie przestrzegali oni diety bezglutenowej, jednocześnie dwa razy dziennie spożywając dawkę mąki o nieznanym składzie. Jedna grupa dostawała porcję mąki zawierającą 14 gram glutenu, druga całkowicie bezglutenową. Nawet badacze nie byli świadomi, kto otrzymuje jaki rodzaj mąki.

Aby zmierzyć wszelkie zmiany związane z bólem brzucha, refluksem, niestrawnością, biegunką i zaparciami, każdy uczestnik ocenił stopień tego rodzaju dolegliwości przed i po dwutygodniowym teście. Ich uczucie zmęczenia mierzono za pomocą wizualnej skali analogowej.

Obalamy mit

Ostateczne analizy nie wykazały istotnych różnic pomiędzy grupami pod względem jakichkolwiek objawów. Tylko jedna zdrowa osoba, która zjadła gluten, zgłosiła biegunkę, a autorzy twierdzą, że jest to prawdopodobnie anomalia.

Oznacza to, że unikanie glutenu nie przynosi żadnych korzyści zdrowemu człowiekowi. Oczywiście musimy pamiętać, że zupełnie inaczej jest u osób ze zdiagnozowaną celiakią lub wrażliwością na gluten.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.