Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce?

Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce?21.08.2013 15:37
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Można znaleźć wiele opracowań dotyczących sposobu układania żywności w lodówce, aby zachowała swoje wartości odżywcze i świeżość. Panowały przekonania, że górna półka oraz przegródki na drzwiach są najcieplejsze, a dolna półka jest najchłodniejsza; doradzano więc układanie produktów preferujących takie warunki. Dodawano również zalecenia, że ustawienie produktów powinno być raczej luźne, aby zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza…

Czy obecnie, przy nowoczesnych rozwiązaniach stosowanych w chłodziarkach, podobne wytyczne będą aktualne?

Na pewno nie zmieniły się rekomendacje związane z temperaturą chłodzenia lodówki - powinna wynosić 4-5˚C i warto zwrócić uwagę, czy jest ustawiona właśnie na tym poziomie. W zamrażarkach powinna panować temperatura -18-22˚C.

Czy temperatura na poszczególnych półkach chłodziarki znacznie się różni? To mit. W klasycznych chłodziarkach (tzn. statycznych), jaką posiada większość Polaków, parownik, który chłodzi, znajduje się z tyłu, pod plastikiem na "plecach" lodówki i zazwyczaj nie sięga spodu chłodziarki, tj. nie obejmuje dolnych szuflad przeznaczonych najczęściej na warzywa i owoce. Ponieważ w tego typu chłodziarkach nie istnieje wymuszony (np. przez wentylator) obieg powietrza, ciepłe powietrze ma tendencję do zbierania się nad najwyższą półką, ale paradoksalnie, ze względu na odcięty dostęp powietrza w dolnych szufladach i brak chłodzącego parownika z tyłu –. może się okazać, że to właśnie wewnątrz tych szuflad panuje najwyższa temperatura. Nieprawdą jest, że temperatura półeczek na drzwiach jest wysoka. Jest na nich tak samo chłodno jak w środkowej części lodówki.

Powyżej zastosowano określenia "cieplej", "chłodniej". Jak duże rozbieżności temperaturowe można zaobserwować? Otóż okazuje się, że to kwestia 1-2˚C, a nie jak kiedyś opisywano 10˚C! Jeśli na najwyższej półce panuje 6˚C, w środkowej części będzie zapewne 5˚C, półeczki na drzwiach: 5-6˚C, pojemniki na warzywa i owoce: ok. 7˚C. Wniosek? Tak naprawdę nie ma większego znaczenia, na której półce przechowujemy produkty spożywcze.

Praktyczne porady przy użytkowaniu lodówki statycznej:
- Parownik zbiera wilgoć z powietrza na ściankach zamrażalnika. Warto unikać częstego i długotrwałego otwierania drzwiczek, by nie tworzyły się duże ilości lodu. Osadzający się lód powoduje, że drzwi zamrażalnika nie przylegają szczelnie i nie gwarantują pełnych możliwości mrożenia.
- Zamrażalnik warto rozmrażać przynajmniej raz w roku. Nie ma potwierdzonych laboratoryjnie przeciwskazań, aby w tym celu pomagać sobie np. poprzez wkładanie do zamrażalnika naczynia z gorącą wodą, byle nie bezpośrednio w sąsiedztwie plastikowych elementów. Nigdy nie należy za to używać ostrych narzędzi lub zeskrobywać lód.
- Na czas rozmrażania, zamrożoną żywność można przechować w zamkniętej części chłodzącej. Zamrożone produkty same w sobie są akumulatorami zimna i czas rozmrażania nie powinien wpłynąć na ich jakość.

Źródło zdjęć: © (fot. Thinkstockphotos)
Źródło zdjęć: © (fot. Thinkstockphotos)

Aby w ogóle nie martwić się sposobem ułożenia żywości wewnątrz chłodziarki, a dodatkowo cieszyć z rozwiązań naturalnie przedłużających świeżość żywności, warto zwracać uwagę na poniższe funkcji. Lodówki typu No Frost w których nie gromadzi się szron - mają dwa parowniki i dwa wentylatory, które gwarantują cyrkulację powietrza i utrzymanie bardzo wyrównanej temperatury wewnątrz całej chłodziarki. Nie ma więc znaczenia umiejscowienie produktów żywnościowych jak i sposób ułożenia (niegdyś radzono, aby produkty przechowywać luźno). Dodatkowo, w chłodziarkach tych można znaleźć następujące pomocne rozwiązania:

- Komora Zero - to jedna lub dwie półki tuż nad szufladami na warzywa i owoce, do których nawiewane jest chłodne powietrze w taki sposób, by wewnątrz panowała temperatura około 0˚C. Tutaj warto przechowywać produkty, które szczególnie lubią niską temperaturę: świeże mięso, świeże ryby, nabiał lub wędliny. W klasycznej chłodziarce taka strefa 0˚C jest nie do osiągnięcia.
- System Active Fresh Blue Light *-* lampka LED umiejscowiona za szufladami na warzywa i owoce, emituje światło o lekko niebieskim zabarwieniu. Ten rodzaj fali świetlnej rośliny rozpoznają jako rodzaj fali światła słonecznego i przedłużeniu podlegają naturalne procesy fotosyntezy. Dzięki temu żywność nie tylko zachowuje świeżość, ale nawet zwiększa swoje walory odżywcze.

Ciekawostki, porady i podpowiedzi związane z użytkowaniem lodówek:

  1. Kupując nową lodówkę zadbajmy o przestrzeganie prawidłowych zasad. Najpierw pozostawmy ją bez podłączania do prądu przez czas sugerowany w instrukcji, aby po transporcie, nawet przebiegającym w pozycji pionowej, olej w kompresorze miał szansę wrócić do głównego zbiornika i nie doprowadził do zapchania cienkich rurek układu chłodniczego i nie został zassany wyżej, blokując układ chłodniczy.
  2. Ta sama zasada dotyczy sytuacji, w których kładziemy lodówkę na bok (co wbrew panującym przekonaniom, można zrobić).
  3. Podłączając lodówkę do prądu, nie ustawiajmy jej od razu na najniższe rekomendowane wartości temperaturowe. Pozwólmy jej stopniowo osiągać docelowy poziom. Zadbamy tym samym o spokojną pracę układu chłodniczego.
  4. Przy przekładaniu drzwiczek lodówki na drugą stronę, pamiętajmy o uszczelkach. Częstym błędem jest przekładanie jedynie zawiasów i uchwytów. Uszczelka ulega naturalnym odkształceniom i na stronie przy uchwytach znacznie silniej przylega do brzegów lodówki, przez co jest bardziej ściśnięta.
  5. Aby zapewnić lepsze przyleganie uszczelek, dolna część uszczelki drzwiczek chłodziarki jest podgrzewana. Odczucie ciepła przy dotyku w tym miejscu będzie normalne.
  6. Stosuj pojemniki do przechowywania żywności. Ze względu na stosunkowo suche powietrze wewnątrz chłodziarek, zarówno w lodówkach klasycznych (tzn. statycznych) jak i w nowoczesnych No Frost z systemem – Active Dual Cooling System, jedzenie warto przechowywać w pojemnikach, jednak nie za długo, ponieważ ulegnie zepsuciu. Żywność bez pojemnika natomiast wyschnie, ale raczej się nie zepsuje.
  7. Nie ustawiaj lodówki w pomieszczeniu, którym panuje temperatura poniżej 16˚C. To częsty błąd, szczególnie w przypadku ustawiania lodówki w garażach lub piwnicach czy innych chłodnych miejscach, który zimą jest przyczyną problemów. Temperatura poniżej 16˚C zaburza kontrolę termostatyczną lodówki, która po prostu nie otrzymuje sygnału do pracy. Chłodziarka przestaje chłodzić, a zamrażalnik mrozić. W niskiej temperaturze gęstnieniu ulega także olej w kompresorze, co może prowadzić do zatarcia.
  8. Dbaj również o niską wilgotność pomieszczenia. Zbyt wysoka wilgotność sprzyja korozjom metalowych elementów.

Źródło: Beko

PS, WP.PL

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.