Dlaczego czekolada bieleje? Naukowcy rozwikłali sekret

Dlaczego czekolada bieleje? Naukowcy rozwikłali sekret08.05.2015 13:51
Źródło zdjęć: © Everjean / CC

Chociaż pojawianie się białego osadu na powierzchni czekolady nie wpływa ani na jej smak, ani nie jest w żaden sposób szkodliwe, to potrafi zniechęcić nawet jej największego miłośnika. Co jest przyczyną jego powstawania? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć grupa naukowców z Niemiec.

Celem badań, ufundowanych przez firmę Nestlé, było ustalenie raz na zawsze przyczyn bielenia czekolady. Bo chociaż wiadomo było, że proces ten nie jest w żaden sposób szkodliwy, to zaskakująco mało jasna była jego natura. W jej określeniu pomogło promieniowanie rentgenowskie. Na skalę doprawdy monumentalną – nie użyto tu bowiem zwyczajnego RTG. Jak już odkrywać tajemnice czekolady, to bez kompromisów.

Wykorzystano więc należący do niemieckiego Narodowego Centrum Naukowego akcelerator cząsteczek DESY. Liczące 2,3 kilometra długości urządzenie to najpotężniejsze źródło promieniowania X na świecie. Dzięki niemu możliwe było bombardowanie bardzo niewielkich próbek czekolady i obserwowanie ich zachowania na poziomie molekularnym. Naukowcy byli więc w stanie obserwować interesujący ich proces w miarę jak zachodził, w czasie rzeczywistym.

Przed rozpoczęciem eksperymentu czekoladę sproszkowano – po pierwsze przyspiesza to cały proces, a po drugi mogło pomóc w ustaleniu, jak zachodzi on w różnych mieszankach jej składników. Później pokropiono ją jeszcze olejem słonecznikowym, który wnikając nawet w jej najmniejsze pory, zmiękczając i ułatwiając przepływ cząsteczek w jej wnętrzu.

Po zbadaniu tak spreparowanej mieszanki pod mikroskopem udało się zaobserwować proces wędrowania cząsteczek płynnego tłuszczu na powierzchnię czekolady, gdzie po skrystalizowaniu się tworzył on właśnie znany nam biały osad.

Badania raz jeszcze potwierdziły więc, że biała powierzchnia czekolady nie oznacza niczego szkodliwego. Ale mają dać jeszcze więcej – naukowcy i, rzecz jasna, finansująca je firma liczą na to, że pozwolą w opracowaniu rozwiązania, które wyeliminuje to zjawisko. Jednym z pomysłów jest ograniczenie porowości czekolady w procesie jej produkcji, tak by utrudnić tłuszczowi przemieszczanie się na jej powierzchnię.

_ DG _

Zobacz także: Czekolada sposobem na zatrzymanie starzenia

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.