Czekolada będzie zdrowsza. Naukowcy znaleźli na to sposób

Czekolada będzie zdrowsza. Naukowcy znaleźli na to sposób03.06.2024 13:30
Tabliczka czekolady
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Zespół naukowców ze Szwajcarii zaprezentował innowacyjną recepturę czekolady, która wykorzystuje odpady z owoców kakaowca, będące źródłem naturalnego cukru. Badacze podkreślają, że ta nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona niż tradycyjne podejście.

Naukowcy opracowali unikalny przepis, który polega na użyciu miąższu i łusek strąków kakao. Te składniki są rozgniatane, tworząc słodki, włóknisty żel. Ten żel ma potencjał, aby zastąpić cukier, który jest zwykle dodawany podczas produkcji czekolady. Zdaniem naukowców, dzięki wykorzystaniu całego owocu kakaowca, powstaje czekolada, która jest zdrowsza niż ta produkowana tradycyjnymi metodami.

Naukowcy stworzyli zdrowszą czekoladę

Badacze informują, że nowa metoda produkcji czekolady jest bardziej zrównoważona, ponieważ zużywa o 6 procent mniej wody i zasobów ziemi. Jednakże, emisja gazów cieplarnianych wzrosła o 12 procent, ponieważ proces wymaga dodatkowego etapu suszenia, który zużywa dużo energii. Naukowcy zaznaczają, że jeśli produkcja będzie prowadzona na dużą skalę, a do suszenia miazgi wykorzystane zostaną energię słoneczną lub panele słoneczne, wówczas emisja gazów cieplarnianych może zostać zredukowana.

Jednym z wyzwań, z którymi borykają się szwajcarscy naukowcy, jest znalezienie odpowiedniego dawkowania słodzącego żelu, aby czekolada nie była ani zbyt słodka, ani zbyt gorzka. Badacze przyznają, że znalezienie tej równowagi jest skomplikowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzam smartphone POCO

Czekolada wyprodukowana według nowej receptury w laboratorium ma konsystencję podobną do gorzkiej czekolady, a jej smak przypomina słodycze produkowane w Ameryce Południowej. Słodycz uwalnia się w ustach wolniej niż w przypadku tradycyjnej ciemnej czekolady, ale jest w niej więcej nut owocowych i kwaśnych. Informacje na temat tej innowacyjnej metody produkcji czekolady zostały opublikowane na łamach prestiżowego czasopisma Nature Food.

Źródło artykułu:PAP
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.