Chleba jemy coraz mniej. Pozornie szalony pomysł może przywrócić pieczywo do łask

Chleba jemy coraz mniej. Pozornie szalony pomysł może przywrócić pieczywo do łask12.07.2017 16:49
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY | FotoDawg

Chleba jemy coraz mniej – co do tego nie ma wątpliwości. Powód jest prosty – spadająca jakość chleba oraz moda na zdrową żywność. Jednak powrót do glorii jego mącznej chwały jest możliwe. Sojusznikiem okazują się świerszcze.

Owady w swojej diecie włącza współcześnie około 2 mld ludzi na Ziemi. W naszym kręgu kulturowym to dopiero rozwijający się trend – w Meksyku, Oceanii czy na Dalekim Wschodzie są one stałym elementem potraw lokalnych kuchni.

Tych owadów jednak nikt nie lubi

Walory smakowe jednak nie wystarczyły, by przekonać ludzi z Europy Zachodniej. Dlatego w raporcie Future of Food, przygotowanym przez Infuture. Hatalska Foresight Institute postawiono na twarde dane. Które pokazują, jak bardzo przemysłowa produkcja wieprzowiny wpływa na ilość tworzonych gazów cieplarnianych. Nie mówiąc o zużyciu wody. Do wyprodukowania 300 g steku potrzebne jest około 5 tys. litrów wody - dla człowieka to zapas na pięć lat.

Źródło zdjęć: © Hatalska.com
Źródło zdjęć: © Hatalska.com

W tym kontekście szczególnie jest interesujące, co by się stało, gdyby ludzkość zrezygnowała z jedzenia mięsa. Według autorów raportu, taki krok spowodowałby, że do roku 2050 możliwe byłoby zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych nawet o dwie trzecie.

Dlatego coraz częściej spogląda się m.in. na świerszcze. Nie tylko ich produkcja 1 kg białka z nich produkuje ułamek gazów cieplarnianych w porównaniu do produkcji tej samej ilości białka z wołowiny. Świerszcze posiadają również lepszy stosunek masy jadalnej do masy ogólnej. Noemi Malska z HiProMine, firmy produkującej białko owadzie przeznaczone na paszę, podkreśla, że ze 100 g świerszczy zawiera tyle samo białka, co 100 g wołowiny.

Źródło zdjęć: © Hatalska.com
Źródło zdjęć: © Hatalska.com

Trend żywieniowy jest już coraz bardziej widoczny również w Polsce. Na rynku dostępne są między innymi odżywki białkowe lub batony zrobione z owadów. To jednak produkty wyspecjalizowane i przygotowywane na konkretną, specyficzną niszę.

Odważniejszy projekt zaproponowała Agata Janiszewska z Pracowni designu eksperymentalnego Wydziału architektury i Wzornictwa akademii sztuk pięknych w Gdańsku. Jej zdaniem, odpowiedzią na niechęć do chleba jest przygotowywanie go na bazie mąki ze świerszczy.

Źródło zdjęć: © Hatalska.com
Źródło zdjęć: © Hatalska.com

"Owady te czynią chleb sam w sobie bogatym źródłem zdrowia i niewymagającym niczego więcej. Hodowla owadów jest prosta i efektywna, a naturalna produkcja pozwoli nam wyeliminować problem nadprodukcji, przetwarzania i wyrzucania, dzięki czemu zaoszczędzimy nasze zdrowie, pieniądze, a także powierzchnie na uprawy" – argumentuje w raporcie.

Statystyki GUS-u w kwestii spożycia chleba są nieubłagane. Między 1981 a 2015 rokiem jego konsumpcja przez przeciętnego Polaka spadła z poziomu 100 kg rocznie do 45,3. Nawyki żywieniowe się zmieniają i będą się zmieniać. Wykorzystanie owadów w codziennej diecie nie wydaje się już kaprysem. W perspektywie dekad to sensowna i opłacalna alternatywa dla produkcji klasycznego mięsa, które zużywa znacznie więcej zasobów i powoduje większe szkody dla środowiska naturalnego. Chleb – najbardziej podstawowy z pokarmów w historii ludzkości – również będzie musiał ulec zmianie. Skoro już teraz spada jego spożycie w Polsce, musimy powoli rozglądać się za czymś, co go uatrakcyjni. Owady wydają się w sam raz.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.