Bakteriofagi w sprayu do odkażania żywności

Bakteriofagi w sprayu do odkażania żywności19.01.2023 19:15
Bakteriofagi
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Z pewnością wszyscy chcielibyśmy, aby żywność, którą spożywamy, była wolna od wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Ten cel przyświecał także kanadyjskim naukowcom, którzy opracowali środek do odkażania żywności zawierający bakteriofagi, czyli wirusy atakujące bakterie. Środek dezynfekujący w postaci sprayu jest wysoce skuteczny i co ważne, bezpieczny dla ludzi.

Wykorzystanie bakteriofagów - czyli wirusów, które atakują wyłącznie bakterie, ale nie ruszają komórek eukariotycznych, czyli m.in. komórek człowieka, to podstawa nowatorskiej metody ochrony żywności przed różnego rodzaju drobnoustrojami mogącymi zagrażać zdrowiu człowieka. Naukowcy z McMaster University posłużyli się bakteriofagami do stworzenia sprayu, dzięki któremu można w prosty sposób zdezynfekować naszą żywność.

Opis i rezultaty badań ukazały się na łamach pisma "Nature Communications" (DOI: 10.1038/s41467-022-34803-7).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kamienie milowe w technologii - rozmowa z dr. Tomaszem Rożkiem

Bakteriofagi skutecznym narzędziem w walce z bakteriami

Próby wykorzystania bakteriofagów w charakterze środków dezynfekcyjnych, jak i nawet w leczeniu, nie są niczym nowym. Terapia fagami, bo tak też nazywane są bakteriofagi, po raz pierwszy została zastosowana… 100 lat temu do leczenia osób chorych na czerwonkę bakteryjną. Badania nad fagami wydawały się niezwykle obiecujące, jednakże w międzyczasie wynaleziona została penicylina. Później świat medycyny zwrócił się w kierunku antybiotyków, a środowisko naukowe o bakteriofagach zapomniało.

Badania nad fagami porzucono na rzecz badań nad antybiotykami. Jedyne ośrodki, w których kontynuowano prace, ostały się w Związku Radzieckim (potem w Rosji) i Europie Wschodniej, z powodzeniem lecząc całą gamę zakażeń bakteryjnych. W Polsce od 1952 roku badania nad terapiami fagowymi prowadzi Ośrodek Terapii Fagowej przy Instytucie Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. Ludwika Hirszfelda we Wrocławiu. W obecnych czasach, w których drobnoustroje stają się w coraz większym stopniu oporne na działanie antybiotyków, badania nad bakteriofagami wracają do łask.

Bakteriofagi występują w środowisku naturalnym, w tym nawet w naszych organizmach. Są one z jednej strony zupełnie nieszkodliwe dla ludzi, a jednocześnie stanowią śmiertelne zagrożenie dla bakterii, które po prostu zjadają. W sytuacji, w której napotkają na swojej drodze bakterie, w niezwykle szybkim tempie zaczynają się namnażać. Można to porównać do reakcji łańcuchowej. Jednocześnie reakcja ta jest nawet potężniejsza niż ta, którą oferują nam antybiotyki. Nic więc dziwnego, że ich użycie w celu ochrony żywności zostało zatwierdzone przez US Food and Drug Administration.

Spray do odkażania żywności

Naukowcom z McMaster University udało się znaleźć sposób, aby połączyć bakteriofagi ze sobą w grupy. Zresztą fagi potrafią współpracować ze sobą, co dostrzeżono kilka lat temu (więcej na ten temat w tekście: Sekretne życie społeczne wirusów). Dzięki temu uczeni stworzyli coś w rodzaju koralików czy kuleczek składających się z fagów. Są one niezwykle małe, ich średnica to zaledwie 20 mikronów, co stanowi 1/50 milimetra. W każdej kuleczce znajdują się miliony bakteriofagów.

Co jeszcze istotniejsze, zespołowi naukowców udało się również opracować niezwykle prosty sposób nanoszenia tego typu bariery ochronnej - będzie to można robić za pomocą specjalnego sprayu. - Kiedy rozpylimy go na żywność, w zasadzie zgromadzimy miliardy mini-żołnierzy, aby chronić nasze pożywienie przed skażeniem bakteryjnym – mówi doktorantka Lei Tian, członkini zespołu badawczego. Sam spray jest przy tym bezpieczny dla człowieka.

Badania nad wspomnianym sprayem wykazały, że z powodzeniem radził on sobie z usuwaniem bakterii E. coli tak z sałaty, jak i np. z mięsa. Co więcej, jest możliwe, że będzie go można również wykorzystać przeciwko bakteriom wywołującym salmonellozę i listeriozę. Zresztą potencjalne możliwości opracowanego sprayu są znacznie większe. Oprócz przetwarzania i pakowania żywności zapewne znajdzie także zastosowanie przy oczyszczaniu używanej do nawadniania wody, jak i wykorzystywanego przy uprawie roślin sprzętu. W ten sposób będzie można zapobiegać skażeniu żywności już u źródła. Natomiast w dalekosiężnych planach naukowców są jego zastosowania medyczne, np. przy dezynfekcji ran.

Źródło: McMaster University, fot. CC BY 4.0/ Wikimedia Commons

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.