Alternatywy mięsa i nabiału mogą niejako cofnąć efekt cieplarniany

Alternatywy mięsa i nabiału mogą niejako cofnąć efekt cieplarniany17.09.2023 10:43
Ograniczenie spożycia wołowiny miałoby ogromny wpływ na poprawę kondycji klimatu na Ziemi.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Naukowcy od lat informują, że ograniczenie chowu zwierząt na potrzeby przemysłu spożywczego będzie miało znaczący wpływ na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery, a w efekcie może poprawić kondycję klimatu na Ziemi. Najnowsze badania mówią wprost – nieinwazyjne zmniejszenie produkcji mięsa może ograniczyć wyrzut wspomnianych substancji nawet o ponad jedną trzecią.

Materiał powstał w ramach ekologicznej akcji WP Naturalnie.

Badanie przeprowadzone przez zespół pod przewodnictwem dr Marty Kozickiej z International Institute for Applies System Analysis w Austrii pokazuje jasny wniosek. Z niedawno opublikowanego raportu wynika, że zastąpienie połowy wieprzowiny, kurczaków, wołowiny i produktów mlecznych, które spożywają w swojej diecie ludzie, i zastąpienie ich alternatywami roślinnymi może ograniczyć emisję gazów cieplarnianych o ponad 30 proc. Oprócz tego znacznie spowolni to wycinkę lasów, co miałoby doskonały wpływ na globalne ocieplenie.

Niedawno pisaliśmy o tym, że Antarktyda zanika, a w związku z tym rośnie temperatura na Ziemi. Krótko mówiąc, hodowla zwierząt znacząco wpływa na zwiększenie emisji gazów cieplarnianych, to natomiast sprawia, że topnieją lodowce. Mniejsza pokrywa lodowa to mniejsza powierzchnia odbijająca światło słoneczne (lód jest biały) i większa przyciągająca światło (czarne głębie oceanów). Efektem tego jest podniesienie temperatur na całym świecie oraz podniesienie poziomu wód, czego następstwem są nie tylko ekstremalnie wysokie temperatury, ale również znaczne ryzyko wystąpienia globalnego kataklizmu i fal mogących zmieść z powierzchni Ziemi nadmorskie miejscowości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy warto kupić statyw Ulanzi Fotopro F38 Quick Relase Video Travel Tripod 3318?

Wzrost światowej populacji oraz coraz większe przychody są czynnikami, które wpływają na zwiększenie zapotrzebowania na mięso, co ma negatywne skutki dla naszej planety. Wycinka lasów pod hodowlę zwierząt oraz produkcja pasz ma swoje konsekwencje. Dodajmy do tego metan wydalany przez krowy oraz zużycie wody po to, by zwierzęta miały co pić, jak też wykorzystanie jej w zakładach przetwórczych. Wspomniany metan jest jeszcze groźniejszy niż dwutlenek węgla w kontekście efektu cieplarnianego.

Światowy poziom zużycia azotu na potrzeby agrokultury., Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Światowy poziom zużycia azotu na potrzeby agrokultury.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Badania przeprowadzone przez zespół dr Kozickiej sięgnął po technikę modelowania, by przeprowadzić skuteczną analizę wpływu zmiany diety na częściowo roślinną względem efektu cieplarnianego i globalnego ocieplenia. Wyniki wskazują na to, że w 2050 r. poziom gazów cieplarnianych spadłby o 31 proc. w porównaniu do roku 2020. Gdyby ten trend się utrzymał, powierzchnia ziem uprawnych i pod hodowlę zwierząt zmniejszyłaby się o 12 proc., zamiast stale rosnąć. Poziom zużywanego azotu spadłby o połowę, zaś zużycie wody o 10 proc.

Dodatkowym plusem całej sytuacji byłoby zwiększenie bioróżnorodności. Tereny, które zostałyby oddane matce naturze, mogłyby ponownie zakwitnąć. Naukowcy szacują, że odnowa ziem sięgnęłaby od 13 do 25 proc. w skali światowej. Badania wskazują, że jeśli nie zmienimy naszych nawyków żywieniowych, do 2050 r. ze naszej planety zniknie ponad połowa obecnie istniejących ekosystemów.

Marcin Watemborski, dziennikarz Wirtualnej Polski

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.