1 mm sześcienny tej substancji może uratować aż pół miliona ludzi!

1 mm sześcienny tej substancji może uratować aż pół miliona ludzi!24.08.2016 11:12
Źródło zdjęć: © Discovery Science

Prawie co dziesiąty mieszkaniec Ziemi cierpi na cukrzycę a życie wielu z nich zależy od regularnych zastrzyków z insuliny. Tę przez niemal pół wieku pozyskiwano w całości z krów i świń. Działo się tak, dopóki duńska firma nie zaczęła wytwarzać syntetycznej insuliny, korzystając z drożdży piekarskich. Jak się to robi?

Prawie co dziesiąty mieszkaniec Ziemi cierpi na cukrzycę a życie wielu z nich zależy od regularnych zastrzyków z insuliny. Tę przez niemal pół wieku pozyskiwano w całości z krów i świń. Działo się tak, dopóki duńska firma nie zaczęła wytwarzać syntetycznej insuliny, korzystając z drożdży piekarskich. Jak się to robi?

Insulina była pierwszym lekiem wytworzonym metodami inżynierii genetycznej (została zatwierdzona do stosowania u ludzi w 1982 roku). Obecnie do produkcji insuliny wykorzystuje się pałeczki okrężnicy, którym wszczepia się gen ludzkiej insuliny. Hodowle bakteryjne syntetyzują ludzką insulinę, którą następnie oczyszcza się i wykorzystuje do produkcji leków. Warto wspomnieć, że insulina jest środkiem dopingującym, który znajduje się na liście substancji i metod zabronionych w sporcie, opracowanej przez Światową Agencję Antydopingową. Najczęściej bywa stosowana w kulturystyce.

W materiale wideo pokazujemy, jak z naprawdę niewielkiej ilości drożdży powstaje insulina dla tysięcy diabetyków. Zaledwie 1 milimetr sześcienny tej substancji może uratować aż pół miliona ludzkich istnień! Nie są to jednak zwykłe drożdże - dodano do nich bowiem gen produkcji insuliny, który zamienił je w "superdrożdże". Problem w tym, że drożdże są żywymi mikroorganizmami. Zanim zaczną wytwarzać insulinę, trzeba je "nakarmić". W tym celu podaje się im odżywczy roztwór wodny cukrów, soli mineralnych, aminokwasów i witamin. Po dostarczeniu pokarmu i ogrzaniu do 30 stopni Celsjusza drożdże inicjują fermentację, której produktem jest dwutlenek węgla. Dzięki uprzedniemu zmodyfikowaniu DNA wydzielają cząsteczki insuliny.

W fabryce proces ten odbywa się na skalę przemysłową. Zmodyfikowane drożdże wprowadza się do stalowych zbiorników, zawierających mieszaninę składników odżywczych. Po ogrzaniu całość odstawia się na trzy doby. W jednym zbiorniku powstaje kilkaset gramów insuliny, ale ta jest jeszcze zmieszana z tysiącami litrów bulionu fermentacyjnego. Po dwóch rundach oczyszczania insulinę należy osuszyć. Wysoka temperatura panująca w większości suszarni powodowałaby jej rozkład. Dlatego też proces ten przebiega cała dobę w temperaturze nieco ponad 0 stopni Celsjusza w specjalnych komorach.

Tak przygotowana insulina jest opakowywana. Linia do butelkowania tej substancji robi niezwykłe wrażenie - wystarczy spojrzeć na sprzęty, które odpowiadają za cały proces. Zaczyna się od sproszkowanej insuliny. Jej typowa dawka to tysięczne grama. Zbiorniki z kolei są tak pojemne, ze ich zawartość wystarczyłaby jednemu pacjentowi na... kilka tysięcy lat! Zanim jednak ktokolwiek ją użyje, należy insulinę rozcieńczyć w wodzie destylowanej. Fiolki, do których trafi roztwór są dezynfekowane w temperaturze 3. stopni Celsjusza.

Insulina musi być odmierzana do milionowych części grama, a czynność tę nadzoruje komputer. Następnie fiolki zamyka się aluminiowymi nakrętkami i poddaje dokładnej kontroli. Jeśli ta przebiegnie pomyślnie, insulina jest gotowa do drogi.

Odkrycie insuliny nagrodzone Noblem

Insulina została odkryta w 192. roku przez Fredericka Bantinga i jego asystenta Charlesa Besta. W 1923 za odkrycie insuliny Banting otrzymał Nagrodę Nobla. Za współpracę w tym odkryciu razem z nim wyróżniono nagrodą jego zwierzchnika, Johna Macleoda, natomiast pominięto Besta, chociaż sam Banting uważał, że należała się ona Bestowi bardziej niż Macleodowi. W akcie solidarności Banting podzielił się premią finansową z Bestem.

Kolejną Nagrodę Nobla związaną z insuliną odebrał w 1958 roku Frederick Sanger, który trzy lata wcześniej ustalił sekwencję aminokwasową insuliny. W 1963 roku zsyntetyzowano ją chemicznie – w obu przypadkach było to pierwsze białko, dla którego się to udało. W 1969 Dorothy Crowfoot Hodgkin za pomocą krystalografii rentgenowskiej ustaliła budowę przestrzenną insuliny. Odkrycie insuliny było jednym z ważniejszych odkryć medycznych w tamtym czasie i stanowiło przełom w leczeniu cukrzycy.

słk-WP / Discovery Science / Wikimedia Commons

Źródło artykułu:Discovery Science
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.