Truskawki świeże na dłużej!

Truskawki świeże na dłużej!10.06.2016 15:08
Źródło zdjęć: © Fotolia | Evgenia Tiplyashina

Owoce mają to do siebie, że nawet jeśli są trzymane w lodówce, to szybko się psują. Dlatego często stosuje się chemiczne środki, które mają spowolnić ten proces. Tymczasem amerykańscy naukowcy opracowali metodę na zachowanie świeżości owoców bez konieczności stosowania sztucznych dodatków.

Grupa badaczy z Food Components and Health Laboratory należącego do Departamentu Rolnictwa USA oraz z laboratoriów spółki Sensor Electronic Technology znalazła prosty sposób na wydłużenie "żywotności" owoców przechowywanych w lodówce. Pod lupę wzięli truskawki, które w efekcie eksperymentu pozostały świeże aż przez dziewięć dni.

Naukowcy posłużyli się w badaniach popularnym oświetleniem LED, które jednak zmodyfikowali w ten sposób, by diody emitowały promieniowanie ultrafioletowe. Następnie zamontowali je w małych chłodziarkach. Kupione w lokalnym sklepie truskawki podzielili na dwie grupy. Jedną włożyli do lodówek z zamontowanym oświetleniem, a drugą do chłodziarek, w których nie było żadnego sztucznego źródła światła.

Stan truskawek był regularnie sprawdzany. Te owoce, które znajdowały się w lodówkach z lampami LED, nie spleśniały przez aż dziewięć dni, czyli przez czas dwa razy dłuższy niż w przypadku nieoświetlonych owoców.

- Te badania najprawdopodobniej będą miały bardzo duży wpływ na technologie mające przedłużyć termin przydatności do spożycia produktów przy zachowaniu ich wartości odżywczych, co przyczyni się do zmniejszenia strat żywności oraz do obniżenia wydatków ponoszonych przez gospodarstwa domowe - powiedział Remis Gaska, prezes spółki Sensor Electronic Technology.

Zespół badaczy zamierza rozpocząć projekt tworzenia nowych lodówek, wykorzystujących stworzoną przez nich technologię oświetlenia nazwanego UV-LED. Takie lampy mają bardzo długą żywotność i są tanie w produkcji, przez co chłodziarki nowej generacji nie musiałyby być droższe od tych, które obecnie znajdują się w sprzedaży.

- UV-LED to okazja do stworzenia niewielkiego urządzenia, które pobierałoby mało prądu i mogłoby pracować w niskich temperaturach - skomentował Steven Britz, jeden z naukowców biorących udział w badaniach.

W przyszłości domowe lodówki można wyposażyć w szufladę, po której zamknięciu włączałyby się diody. Sklepowe lady chłodnicze także byłyby wyposażone w źródła ultrafioletu. Wyłączałyby się, gdy klient sięgnie po towar.

Zobacz także: jak ułatwić sobie życie w kuchni?

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.