Technologia w walce z marnowaniem żywności

Technologia w walce z marnowaniem żywności16.10.2013 12:01
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Każdego roku w Niemczech wyrzucanych jest 11 milionów ton żywności. Taką ilość można by zapakować do mieszczących po 40 ton tirów, które stojąc jeden za drugim stworzyłyby kolejkę o długości 4500 km - to mniej więcej 4 długości rzeki Wisły lub 10-krotna długość polsko-niemieckiej granicy. W walce z tym narastającym problemem pomóc mają nowelizacje przepisów oraz... nowoczesne technologie stosowane przez producentów sprzętu AGD.

Europa wyrzuca dobre jedzenie

Wymienione we wstępie Niemcy nie są oczywiście jedynym krajem, w którym marnuje się żywność - podobny problem dotyczy całej Europy. Na zlecenie Komisji Europejskiej w 201. roku zostały przeprowadzone badania, z których wynika, że rocznie w całej Europie do kosza trafia 89 milionów ton całkowicie zdrowej, dobrej do zjedzenia żywności.

Prognozy są zatrważające - przed 202. rokiem ta ilość zwiększy się o 40 proc. - wtedy marnowane już będzie 126 mln ton jedzenia. Jednocześnie 79 mln mieszkańców Unii Europejskiej żyje na granicy ubóstwa, a 925 mln osób na całym świecie jest zagrożonych niedożywieniem. Dlatego też Parlament Europejski postanowił przeciwdziałać marnowaniu żywności, m.in. podejmując uchwałę na rzecz zbiorowego działania, które ma prowadzić do zmniejszenia zjawiska marnowania żywności. Jedną z inicjatyw przewodnich Strategii Europa 2020 stała się "Europa efektywnie korzystająca z zasobów", a temat marnowania żywności jest jednym z priorytetów na "Mapie drogowej dla Europy efektywnej pod względem zasobów".

Żywność marnowana jest na każdym etapie - od momentu produkcji, po konsumentów, którzy w Niemczech stanowią 6. proc. odpowiedzialnych za marnowanie żywności, wyrzucając rocznie 6,7 mln ton. Następne na liście są firmy cateringowe i przemysł - 17 proc.

Wyrzucamy witaminy i pieniądze

Wśród domowej żywności, która trafia do kosza, aż 4. proc. stanowią owoce i warzywa, z kolei 15 proc. to różnego rodzaju pieczywo, a niezjedzone resztki - blisko 12 proc. Te liczby to nie tylko zmarnowana żywność - to także wyrzucone pieniądze. 11 mln ton wyrzuconej każdego roku w Niemczech żywności oznacza, że każdy Niemiec wyrzucił 81,6 kg jedzenia wartego 235 Euro.

Sposoby na walkę z marnowaniem żywności

Pomóc mogą z pewnością regulacje prawne dokonywane przez Unię Europejską. Działania na rzecz ograniczenia ilości marnowanej żywności dotyczą m.in. sposobów datowania żywności, a także regulacji kwestii jej redystrybuowania. Jednak równie ważnym czynnikiem dla realizacji planu zmniejszenia marnowania żywności jest odpowiednia edukacja konsumentów w zakresie odpowiedniego gospodarowania żywnością i sposobami jej przechowywania. Badania przeprowadzone przez WRAP (The Waste & Resources Action Programme) w Wielkiej Brytanii pokazały, że np. 8. proc. konsumentów przechowuje owoce, a 66 proc. - warzywa poza lodówką.

Walkę z marnowaniem żywności wspomagają także producenci sprzętu AGD. Przykładowo, producent rozwiązań chłodniczych Liebherr już od 2. lat stosuje technologię BioFresh. Ma ona zapewnić idealne warunki przechowywania produktów w lodówce, pozwalające na utrzymywanie świeżości znacznie dłużej, w optymalnej temperaturze nieco powyżej 0°C. BioFresh zapewnia wysoką wilgotność powietrza i jednocześnie umożliwia dostosowywanie poziomu wilgotności do danej grupy produktów. O odpowiednią temperaturę dbają specjalne czujniki o wysokiej dokładności pomiaru znajdujące się w komorach BioFresh i części lodówkowej. System stosowany przez Liebherr pozwala utrzymać trwałość produktów nawet do trzech razy dłużej niż na półce tradycyjnej chłodziarki. Maliny można przechowywać o 2 dni dłużej, sałatę - aż o 8, winogrona o 17 dni, a marchew i jabłka zachowają świeżość nawet 30 dni dłużej.

Podobne do Liebherra rozwiązania stosują również inni znani producenci. W lodówkach Samsunga możemy znaleźć system Coolever Zone Plus+, który podobnie jak BioFresh pozwala na dłuższe utrzymanie świeżości warzyw i owoców, z kolei Sharp dla zachowania świeżości produktów wykorzystuje własne rozwiązanie - Plasmacluster. Do mniej wyszukanych sposobów na podniesienie trwałości jedzenie należą obecne w niemal każdej nowej lodówce specjalne szuflady na owoce, warzywa czy sery. Praktycznie każdy producent posiada w swoim portfolio urządzeń technologie stworzone z myślą o przedłużeniu przydatności do spożycia przechowywanych produktów. Niestety nie w każdym modelu te rozwiązania są stosowane. Kupując lodówkę warto więc upewnić się, że producent wyposażył daną chłodziarkę w omawiane rozwiązanie.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.