Przyznano Ig Noble, czyli bardzo humorystyczne nagrody naukowe

Przyznano Ig Noble, czyli bardzo humorystyczne nagrody naukowe22.09.2014 14:40
Źródło zdjęć: © Africa Studio - Fotolia.com

Przyznano tegoroczne nagrody Ig Nobla, czyli humorystyczny odpowiednik Nagrody Nobla. Uroczystość wręczenia nagród w dziesięciu dziedzinach odbyła się na Uniwersytecie Harvarda.

Nagrody Ig Nobla przyznawane są od 199. roku przez czasopismo Annals of Improbable Research. Wręczane są za prace naukowe, które „najpierw śmieszą, a potem skłaniają do myślenia” oraz „za odkrycia, które nie mogą lub nie powinny być powtarzane”. Ideą, jaka przyświeca organizatorom akcji, jest popularyzacja nauki poprzez pokazanie tego, że praca naukowca nie zawsze musi być śmiertelnie poważna.

Wbrew powszechnej opinii, nagradzane prace często mają prawdziwą wartość naukową, a to, że są zabawne jest tylko ich dodatkowym walorem. Potwierdzeniem tej tezy jest to, że nagradzani naukowcy wcale nie wstydzą się przybyć na ceremonię wręczenia nagród. Stawili się przedstawicie praktycznie wszystkich nagrodzonych zespołów badawczych.

W tym roku nagrodę otrzymali:

W dziedzinie fizyki

Zwycięzcą w dziedzinie fizyki został zespół japońskich naukowców, który w 201. roku zmierzył współczynnik tarcia o podłogę nadepniętej skórki banana. Udowodnili oni w ten sposób, że człowiek musi poślizgnąć się na skórce od banana, ponieważ w tym przypadku współczynnik tarcia wynosi 0,07, czyli niewiele więcej, niż współczynnik tarcia nart o dobrze zmrożony śnieg. Dodatkowo Japończycy obliczyli, że na płaskiej powierzchni człowiek nie może uniknąć poślizgnięcia się, jeśli na skórkę nadepnie pod kątem większym niż 3,8 stopnia od pionu. A to jest nieuniknione, ponieważ podczas normalnego chodu kąt ten wynosi około 15 stopni.

W dziedzinie neurobiologii

Zespół naukowców z Chińskiej Akademii Nauk oraz z Uniwersytetu w Toronto, za pracę „Seeing Jesus in Toast: Neural and Behavioral Correlates of Face Pareidolia”, czyli za badania na temat tego, co dzieje się w mózgach osób doświadczających zjawiska pareidolii. Naukowcy skupili się na przykładzie twarzy Jezusa dostrzeganej na spieczonym toście.

Pareidolia to powszechne zjawisko, które wynika z tego, że nasze mózgi starają się odnaleźć znane wzory w często całkowicie losowych szczegółach. To właśnie to zjawisko tłumaczy twarz na Marsie, Hana Solo na Merkurym, czy właśnie Jezusa na toście.

W dziedzinie psychologii

Nagrodę z psychologii otrzymało troje badaczy z Australii, Wielkiej Brytanii i USA, za badania, z których wynika, że ludzie chodzący spać bardzo późno (i którzy do późna też śpią), są statystycznie bardziej skłonni do zachowań antyspołecznych niż ci, którzy budzą się wczesnym rankiem. W testach osobowości częściej wybierali oni odpowiedzi, które zdradzają cechy charakteru określane czasem jako „ciemna triada”. czyli narcyzm, makiawelizm i osobowość psychopatyczną.

W zakresie badań nad zdrowiem publicznym

Nagroda z tej dziedziny powędrowała do naukowców z Czech, USA oraz Indii, którzy alarmują, że posiadanie kota może być groźne dla ludzkiej psychiki. Z dwóch ważnych powodów. Po pierwsze udowodnili oni, że ludzie pogryzieni przez kota częściej zapadają na depresję (ewentualnie to koty lubią gryźć ludzi ze skłonnościami do depresji). Po drugie, koty zarażają ludzi jednokomórkowym pierwotniakiem Toxoplasma gondii. Badacze udowodnili, że pasożyt ten, którego nosicielem jest ponad połowa ludzkości, po utorowaniu sobie drogi do mózgu, zmienia nasze zachowania na bardziej ryzykanckie.

W dziedzinie biologii

Tegoroczna nagroda w dziedzinie biologii powędrowała do naukowców z Czech, Niemiec i Zambii, którzy zauważyli, że jeśli zostawić psa w spokoju, to podczas defekacji ustawi się zgodnie z kierunkiem pola magnetycznego Ziemi. Niestety na razie nie udało się wyjaśnić dlaczego tak się dzieje, ale odkrycie sugeruje, że zwierzęta dużo częściej posiadają biologiczny odpowiednik kompasu, niż wcześniej zakładano. Zwłaszcza, że ci sami badacze odkryli też, że krowy, sarny czy jelenie, podczas popasu, również ustawiają się na linii północ-południe.

Sztuka

Nagroda Ig Nobla przyznana została też w dziedzinie sztuki. Otrzymał ją zespół włoskich naukowców za odkrycie, że wrażenia estetyczne mogą działać jako środek przeciwbólowy. Podczas swoich eksperymentów pokazywali oni uczestnikom na zmianę reprodukcje znanych dzieł sztuki, między innymi dzieła Vincenta van Gogha czy Leonarda da Vinci, a chwilę później szkaradne bohomazy. Jednocześnie dłoń ochotnika była lekko przypiekana promieniem lasera. Okazało się, że odczuwany przez ochotników ból był mniejszy kiedy patrzyli oni na obrazy, które im się podobały.

W dziedzinie ekonomii

Nagrodę z ekonomii odbierze włoski krajowy urząd statystyczny (ISTAT), choć równie dobrze mógłby odebrać ją GUS. Dlaczego? Ponieważ nagrodę przyznano za wliczenie przychodów z prostytucji, handlu narkotykami i wszystkich innych przestępstw do PKB, czyli to, co zgodnie z nowymi wytycznymi Brukseli muszą zrobić wszystkie kraje Unii Europejskiej. Włosi po prostu zrealizowali to w pełni jako pierwsi. Jednocześnie była to jedyna przyznana w tym roku nagroda Ig Nobla, której nikt nie odebrał.

Z medycyny

W dziedzinie medycyny tegoroczną nagrodę otrzymali lekarze z Centrum Medycznego w Detroit, którzy zatrzymali długotrwałe krwawienie z nosa u dziewczynki cierpiącej na Trombastenię Glanzmanna przy pomocy peklowanej wieprzowiny. Podobno jest to metoda, którą dawno temu stosowali amerykańscy lekarze. Wygląda na to, że jednak pomaga w opanowaniu objawów niektórych chorób genetycznych.

W zakresie badań Arktyki

Nagrodę w tej dziedzinie otrzymał zespół naukowców z Norwegii i Niemiec, którzy badali w jaki sposób renifery reagują na pojawienie się człowieka. Kapituła doceniła zwłaszcza nowatorskie podejście do badań –. jeden z naukowców przebrał się za niedźwiedzia i w takim stroju straszył renifery. Wszystko to po to, by dowiedzieć się czy reakcje reniferów różnią się w przypadku pojawienia się ludzi i ludzi przebranych za niedźwiedzie.

W dziedzinie odżywiania

Nagrodę w dziedzinie odżywiania zgarnęli hiszpańscy naukowcy, którzy ze stolców niemowląt wyodrębnili szczepy bakterii mlekowych, które świetnie nadają się do inicjowania procesów fermentacji, jakie stosowane są w przemysłowej produkcji wędlin, a przede wszystkim salami. Choć nie brzmi to zbyt smakowicie, nie powinno dziwić aż tak bardzo –. właśnie dzięki bakteriom mlekowym, które stanowią jeden z pierwszych i najważniejszych rodzajów bakterii w przewodzie pokarmowym niemowląt (około 95 procent), mogą one przyswajać składniki mleka matki.

Źródło artykułu:Giznet.pl
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.