Niezwykłe wynalazki: Jak powstała i jak działa mikrofalówka?

Niezwykłe wynalazki: Jak powstała i jak działa mikrofalówka?17.06.2015 11:08
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Kuchenka mikrofalowa, popularnie zwana "mikrofalą" jest obecna w wielu domach. Podgrzewamy w niej pizzę, robimy popcorn, odgrzewamy obiady, a niektórzy potrafią z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Podobnie jak wiele innych wynalazków, tak i ten powstał przez zupełny przypadek. Jej historia jest ściśle związana z radarem i techniką wojskową. Jak zatem powstało to przydatne urządzenie? Jak to się dzieje, że w ciągu kilku chwil jest w stanie odgrzać nam obiad? Dlaczego włożone do niej jajko wybucha?

Historia kuchenki mikrofalowej sięga lat 40-tych ubiegłego wieku, a za jej wynalazcę uważa się Percy'ego Spencera. Spencer był zatrudniony w firmie Raytheon, która zajmowała się między innymi pracami nad wyprodukowaniem radaru przeznaczonego dla wojska. Jednym z jego zadań było ulepszenie magnetronu, jednego z elementów radaru, którzy przekształca energię elektryczną w fale radiowe o długości od kilku, do kilkunastu centymetrów. W 194. roku, podczas prac z magnetronem, Spencer zauważył, że umieszczony w jego kieszeni batonik zaczyna się ogrzewać i roztapiać. Zaciekawiony tym faktem i wiedziony własną intuicją postanowił sprawdzić, jak magnetron oddziaływuje na inne przedmioty, a przede wszystkim na żywność. Percy Spencer eksperymentował z tym, co miał pod ręką. Zauważył, że ziarna kukurydzy wystawione na działanie magnetronu strzelają i zamieniają się w dobrze znany wszystkim popcorn. Eksperymentował również z jajkiem i zauważył, że jajko poddane działaniu mikrofal początkowo zaczyna drgać, a w konsekwencji
eksploduje. Od obserwacji do złożenia patentu nie upłynęło wiele czasu i tak w roku 1947 firma Raytheon wypuściła na rynek pierwszą kuchenkę mikrofalową.

Pierwszy egzemplarz był daleki od tego, co znamy dziś. Kosztował jak na ówczesne czasy fortunę (500. USD) ważył ponad 300 kg i miał wysokość niespełna dwóch metrów. Z racji tego, że zastosowany w urządzeniu magnetron mocno się nagrzewał, musiano użyć skomplikowanego i dość głośnego systemu chłodzenia wodą. Wysoka cena i pokaźne gabaryty sprawiły, że początkowo odbiorcami nowego na rynku urządzenia były w większości restauracje i stołówki.

Jak działa mikrofalówka i dlaczego jajko wybucha?

Sekret działania kuchenki mikrofalowej kryje się w wodzie. Mikrofale o częstotliwości 245. MHz przenikają przez szkło, plastik a także potrawy, jednak przy spotkaniu z wodą dzieje się nieco inaczej. Woda dość silnie pochłania drgania wywołane przez fale radiowe doprowadzając tym samym do rozgrzania potrawy od środka. Innymi słowy, mikrofale wprawiają w silne drgania cząsteczki wody, a drgania te przyczyniają się do silnego wzrostu temperatury. To właśnie dlatego, w tego rodzaju urządzeniu nie uda się nam podgrzać tych rzeczy, które nie zawierają w sobie wody – czy to w formie płynnej, czy też związanej. Nie uda się nam podgrzać plastiku, szkła i wielu innych przedmiotów, natomiast bez najmniejszego problemu podgrzejemy znakomitą większość pożywienia, ponieważ zawiera ono w swoim składzie właśnie wodę.

Źródło zdjęć: © (fot. heb / Wikimedia / CC)
Źródło zdjęć: © (fot. heb / Wikimedia / CC)

Dlaczego jajko podgrzane w mikrofalówce wybucha? Kluczem do odpowiedzi znów jest woda. Jeżeli wstawicie na gaz zwykły czajnik z wodą, to w wyniku ogrzewania woda zaczyna wrzeć i powstaje para wodna. Zarówno wrzenie, jak i parowanie powoduje wzrost ciśnienia w naczyniu, dzięki czemu czajnik wyposażony w gwizdek powie nam, kiedy woda została przegotowana. Podobnie, wzrost ciśnienia wewnątrz skorupki jajka prowadzi do wzrostu ciśnienia, a finalnie do jej rozerwania. Możecie taki eksperyment przeprowadzić samodzielnie w domu, jednak po jego wykonaniu musicie się liczyć z długim i żmudnym czyszczeniem waszego urządzenia. Z tego też powodu w kuchenkach mikrofalowych nie wolno podgrzewać żywności w zamkniętych pojemnikach ani butelkach.

Dlaczego talerz w mikrofalówce się obraca?

Jak łatwo się domyślić, talerz w kuchence nie obraca się dlatego, abyśmy mogli nacieszyć oczy widokiem przygotowywanej potrawy. Magnetron emituje fale, które nie rozchodzą się równomiernie wewnątrz urządzenia. Gdyby talerz się nie obracał, doszłoby do sytuacji, w której część przygotowywanej przez nas potrawy byłaby gorąca, a inna część całkowicie zamrożona. Co prawda, nowoczesne konstrukcje znacznie lepiej i szerzej rozprowadzają mikrofale wewnątrz komory grzewczej, jednak obrót talerza nadal skraca czas potrzebny do podgrzania jedzenia.

Czy patrzenie przez szybkę kuchenki jest bezpieczne?

Jak najbardziej tak! Jeśli przyjrzycie się drzwiczkom kuchenki, to zauważycie że zamontowano w nich metalową siatkę z bardzo drobnymi oczkami. Mikrofale nie są w stanie przenikać przez metal, a średnia oczek jest znacznie mniejsza od długości stosowanej w kuchenkach fali –. przypomnijmy, że to około 12 cm. Dzięki temu wnętrze kuchenki to swoistego rodzaju klatka Faradaya, która nie przepuszcza żadnego promieniowania na zewnątrz. Kuchenka nie uruchomi się także przy otwartych drzwiach.

Czy tak przygotowane jedzenie może szkodzić?

Nie istnieją żadne naukowe dowody, które potwierdzałby fakt, iż mikrofale zmieniają budowę chemiczną przyrządzanych w nich potraw. Fale nie są też kumulowane przez potrawy. Szkodliwość jedzenia przygotowywanego w kuchence mikrofalowej wynika raczej z tego, co w nich przygotowujemy, niż jak to przygotowujemy. Mikrofalówki służą najczęściej do przygotowywania żywności wysokoprzetworznej w postaci gotowych do podgrzania dań. Zawierają one bardzo często mnóstwo konserwantów, sodu (soli kuchennej) czy też dużej ilości niezdrowych tłuszczy. Te same potrawy odgrzane w tradycyjny sposób będą tak samo niezdrowe, jak podgrzane przy pomocy mikrofal.

To jest ciekawe - Innowacyjne płyty grzewcze z Polski: gaz bez płomienia

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.