Nie umiemy zapobiec suszy, więc poprawiajmy nasiona

Nie umiemy zapobiec suszy, więc poprawiajmy nasiona15.07.2021 14:56
Rolnictwo wymaga zmian.
Źródło zdjęć: © Getty Images | VCG

Ziemia ogrzewa się w zastraszającym tempie. Coraz więcej regionów świata zmaga się z nieprzyjaznymi warunkami dla rozwoju rolnictwa, co finalnie doprowadzi do kryzysu żywnościowego. Jednak pracownicy MIT mają rozwiązanie.

Materiał powstał w ramach ekologicznej akcji WP Naturalnie.

Nie wiadomo, czy powstrzymanie zmian klimatu, nie mówiąc już o cofnięciu skutków ocieplenia w ogóle będzie możliwe. A nawet jeśli, zajmie to na pewno długie lata, które będzie trzeba jakoś przetrwać. Dlatego już teraz naukowcy z Massachusetts Institute of Technology we współpracy z marokańską Politechniką Króla Mohammeda VI, pracują nad sposobami ochrony rolnictwa, poprzez odpowiednią modyfikację nasion.

Inżynierowie twierdzą, że ich metoda jest stosunkowo prosta i tania, dzięki czemu może być rozpowszechniona również w biedniejszych krajach. Proces polega na oblekaniu nasion specjalną dwuwarstwową powłoką, chroniącą je przed wysuszeniem oraz nadmiernym zasoleniem.

Powłoka jest wzorowana na naturalnych odpowiednikach, szczególnie na osłonkach nasion bazylii i chia. Pierwsza warstwa konsystencją przypomina żel, przede wszystkim zatrzymujący wilgoć. Druga warstwa natomiast, zawiera składniki odżywcze oraz mikroorganizmy (ryzobakterie) wspomagające wzrost. Drobnoustroje po kontakcie z glebą zaczynają się namnażać i zapewniają zasadzonej roślinie obfite źródło koniecznego azotu.

Nakładanie powłok od strony technicznej, wydaje się dość proste. Najpierw nasiona będą zanurzane w odpowiednim "żelu", a następnie spryskiwane drugą substancją. Jak zapewniają pomysłodawcy projektu, koszt takich nasion wzrośnie, ale lepsza ochrona upraw przed temperaturami, finalnie będzie opłacalna. Na dodatek, osłona ma charakter uniwersalny i można ją zastosować na większości gatunków roślin uprawnych.

Jednak do produkcji przemysłowej jeszcze daleka droga. Na razie prowadzono eksperymenty laboratoryjne, na pojedynczych nasionach fasoli. Wyniki były niezłe, ale prawdziwym testem będzie dopiero użycie nowej metody na otwartym polu, przy pełnych zbiorach.

Więcej informacji znajdziesz w oficjalnym komunikacie: A. Zvinavashe, J. Laurent, M. Mhada, Programmable design of seed coating function induces water-stress tolerance in semi-arid regions, "Nature Food", www.nature.com/articles/s43016-021-00315-8

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.