Lodówki z Neo Frost. Innowacja Beko w technologii chłodzenia

Lodówki z Neo Frost. Innowacja Beko w technologii chłodzenia06.09.2019 12:29
Źródło zdjęć: © BEKO
Artykuł sponsorowany

Technologia No Frost stała się standardem w nowoczesnych lodówkach. Firma Beko poszła o krok dalej i zaprezentowała nową technologię - Neo Frost. Łączy ona w sobie plusy poprzedniej, takie jak brak konieczności rozmrażania, a jednocześnie nie wysusza produktów.

Gruba warstwa lodu na ścianach lodówki i przede wszystkim zamrażarki była jeszcze niedawno czymś normalnym. Powstawały one naturalnie w trakcie pracy zamrażarki lub ekspresowo jeśli przez przypadek jej drzwi pozostały lekko uchylone. To efekt połączenia niskiej temperatury i wilgoci w powietrzu, która zamieniała się w lód. Z tego względu starsze lodówki należy co jakiś czas rozmrażać i całkowicie usuwać lód.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiązało się to z koniecznością wyjęcia wszystkich produktów z lodówki na kilka godzin. Niektóre produkty trzeba było albo zjeść, albo po prostu wyrzucić, bo nie przetrzymały by poza zamrażarką. Miało to znaczenie zwłaszcza w przypadku produktów głęboko mrożonych, bo ich rozmrożenie i ponowne zamrożenie stwarza ryzyko wystąpienia bakterii salmonelli. Rozmrażanie lodówki przysparzało dużo pracy i problemów także ze zbieraniem ściekającej wody, powstającej z topniejącego lodu.

Źródło zdjęć: © BEKO
Źródło zdjęć: © BEKO

Walka z lodem w lodówce (nie tym, który specjalnie robimy do drinków), była czymś niepożądanym. Dlatego producenci sprzętu AGD opracowali technologię No Frost. Zapobiega ona tworzeniu się lodowej powłoki dzięki temu, że ciepłe i wilgotne powietrze jest szybko usuwane z wnętrza komory lodówki i zamrażarki. Bez wilgoci, która może zamienić się w szron i lód na ścianach urządzenia proces rozmrażania stał się zbędny. Ograniczenie wilgoci w lodówce powoduje też, że produkty spożywcze takie jak, wędliny i sery dłużej pozostają świeże. Dzięki swojej użyteczności technologia No Frost stała się szybko absolutnym standardem i pod różnymi nazwami występuje u każdego głównego producenta AGD.

Źródło zdjęć: © BEKO
Źródło zdjęć: © BEKO

Pomimo swoich licznych zalet technologia No Frost ma też swoje wady. Wymuszona cyrkulacja powietrza i ograniczenie wilgotności sprawia, że produkty spożywcze, zwłaszcza warzywa i owoce mogą szybciej wysychać. Krążące powietrze wewnątrz komory lodówki może też sprawiać, że produkty przenikają się z zapachami innych produktów. Dlatego popularnym rozwiązaniem w lodówkach z No Frost jest przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach. To jednak sztucznie ogranicza miejsce i jest też mniej wygodne w codziennym użytkowaniu.

Źródło zdjęć: © BEKO
Źródło zdjęć: © BEKO

W celu rozwiązania problemów, jakie tworzy No Frost firma Beko poszła o krok dalej i stworzyła autorską technologię Neo Frost. Podobnie jak przy No Frost nowa technologia Beko zapewnia chłodzenie bez osadzania się szronu na ściankach lodówk. Neo Frost eliminuje też konieczność rozmrażania oraz zapewnia utrzymanie równomiernej temperatury w komorze lodówki. To nie wszystko. Tam gdzie lodówki z No Frost wykorzystywały pojedynczy obieg powietrza w całej lodówce, Neo Frost wykorzystuje dwa: osobny dla zamrażarki i osobny dla głównej komory chłodzącej.

Źródło zdjęć: © BEKO
Źródło zdjęć: © BEKO

Dzięki wykorzystaniu podwójnego obiegu powietrza w Neo Frost cieplejsze powietrze z lodówki nie miesza się z zimniejszym powietrzem z zamrażarki. Powoduje to, że żywność nie wysycha i dłużej pozostaje świeża, a zapachy nie przenikają się. Neo Frost zapewnia też zdecydowanie szybsze, nawet dwukrotnie, chłodzenie. Według Beko schłodzenie napojów z temperatury pokojowej zajmuje ich chłodziarce zaledwie kilka minut.

Neo Frost, to nie jedyna nowa technologia stworzona przez Beko w najnowszych modelach lodówek. Producent postanowił rozwiązać też inne problemy spotykane na co dzień. Jednym z nich są psujące się warzywa, które długo leżą w lodówce. W tym celu w najnowszych urządzeniach zastosowano technologię Everfresh+. Jest to specjalny pojemnik na warzywa, w którym dzięki specjalnej pokrywie utrzymywana jest idealna wilgotność i cyrkulacja powietrza, aby zapewnić jak najdłuższą świeżość warzyw. Według Beko produkty przechowywane w pojemniku Everfresh+ pozostaną świeże przez 30 dni.

Źródło zdjęć: © BEKO
Źródło zdjęć: © BEKO

Kolejną technologiczną nowinką w lodówkach Beko jest Active Fresh Blue Light. To specjalne żarówki, emitujące niebieskie światło o konkretnej długości fali. W oświetlonych w ten sposób roślinach nadal następuje proces fotosyntezy. Fotosynteza, to proces, w którego wyniku wszystkie rośliny na ziemi rosną i rozwijają się, według naukowców to jeden z najważniejszych procesów zachodzących naturalnie na Ziemi. Wyspecjalizowane komórki – chloroplasty, znajdujące się głównie w liściach, przekształcają dwutlenek węgla w związki zapewniające roślinom energię (węglowodany) przy pomocy światła. Dzięki wykorzystaniu światła o konkretnej długości fali w lodówkach Beko proces fotosyntezy może trwać dalej. Najlepiej wychodzą na tym warzywa liściaste, bo to właśnie w liściach zachodzi przede wszystkim proces fotosyntezy.

Źródło zdjęć: © BEKO
Źródło zdjęć: © BEKO

Właśnie dzięki połączeniu tych trzech technologii, czyli ściśle kontrolowanej cyrkulacji powietrza Neo Frost, oświetleniu Active Fresh Blue Light podtrzymującemu proces fotosyntezy i pojemnikowi kontrolującemu wilgotność Everfresh+ warzywa i owoce w lodówkach Beko mogą pozostać świeże nawet do 30 dni.

Artykuł sponsorowany
Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.