Jak odpowiednio przechowywać wino? Poradnik

Jak odpowiednio przechowywać wino? Poradnik11.02.2013 15:30
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Jego historia liczy sobie tyle lat, ile historia ludzkości. Według legendy zostało podarowane śmiertelnikom przez Dionizosa jako środek uśmierzający codzienne troski. Jest nieodłącznym towarzyszem spotkań przy stole, łagodzi obyczaje i zbawiennie wpływa na zdrowie. Mowa o winie – wybornym trunku tysiąca odmian. Mistrz Polski Sommelierów Tomasz Kolecki-Majewicz pomoże zgłębić tajniki jego przechowywania, które pozwolą w pełni rozkoszować się jego szlachetnym smakiem i aromatem.

Każde wino ma swoją historię. Nim trafi do kieliszków przeważnie leżakuje w sprzyjających dojrzewaniu warunkach od kilku do kilkunastu miesięcy. Dopiero później jest przelewane do butelek z odpowiednią etykietą i wyrusza w świat. Rozwój i proces dojrzewania wina nie kończą się jednak w momencie zamknięcia butelki –. wino nadal “żyje” i rozwija się w jej wnętrzu, nabierając wraz z upływem czasu typowego dla gatunku charakteru. Miłośnicy wina dobrze wiedzą, jak zadbać o ów trunek, aby przed podaniem zyskał wyrafinowaną głębię i nieskazitelną harmonię, zaś po otwarciu butelki nie stracił najsubtelniejszych aromatów, intrygująco pobrzmiewających w każdym napełnionym nim kieliszku. Pora poznać sprzymierzeńców wina!

Po pierwsze: temperatura i wilgotność
Wino to wrażliwiec. W całym procesie jego powstawania to właśnie temperatura gra pierwsze skrzypce: począwszy od temperatury powietrza, zapewniającej idealny wzrost winorośli, przez tę, która rzeźbi charakter trunku na etapie produkcji, na dokładnie określonej temperaturze przechowywanie gotowego wyrobu skończywszy. Winu na ogółu sprzyja temperatura przechowywania nie niższa niż 10ºC i nie wyższa niż 16ºC. Wyjątkiem są wina musujące, dla których odpowiednia jest temperatura nieco poniżej 7ºC, również niektóre słodkie odmiany podajemy mocno schłodzone, a taniczne czerwone powinno być serwowane w nieco wyższej temperaturze ok. 18ºC. Chłód spowalnia proces szlachetnienia trunku, nadmierne ciepło sprawia, że wino dojrzewa nader gwałtownie. Ponadto niespodziewane wahania temperatury niosą ze sobą niebezpieczeństwo utraty typowych dla wina, cenionych przez smakoszy, niuansów smaku oraz bukietu. Wino ma również swoje wymagania, jeśli chodzi o wilgotność powietrza. Idealna wilgotność w granicach 70. sprawia, że
korek szczelnie chroni wnętrze butelki i jego doskonałą zawartość przed dostępem powietrza. Przy zbyt małej wilgotności korki wysychają, kurczą się i tracą rolę strażnika jakości wina, pozwalając powietrzu przedostawać się do środka.

Po drugie: natężenie światła
Promienie słoneczne służą winu jedynie przed zbiorem delikatnych owoców z pieczołowicie pielęgnowanych upraw. Wino butelkowane, pozostawione w nasłonecznionym miejscu, zachowuje się niewdzięcznie: zaczyna się przedwcześnie starzeć i traci garbniki nadające mu niepowtarzalną barwę. Wytwarzające się pod wpływem promieni UV związki siarki czynią smak wina płaskim, pozbawiając trunek finezji i swoistego nerwu, co w języku degustatorów nazywa się efektem „smaku światła”. lub „le gôut de lumière”. Aby temu zapobiec warto zadbać o odpowiednie przechowywanie wina w możliwie zaciemnionym miejscu. W tradycyjnych, starych piwnicach z winami rezygnuje się nawet z oświetlenia elektrycznego, a w pomieszczeniach stosuje się zdecydowanie delikatniejsze światło świec.

Po trzecie: wentylacja
Choć zamknięte w butelce, wino jest niezwykle podatne na wpływy zewnętrzne. Mówi się, że wino „oddycha”. przez korek, chłonąc zarówno wilgoć, jak i zdecydowane zapachy. Sąsiedztwo intensywnych aromatów może zagłuszyć ekspresję subtelnych nut smakowo-zapachowych ewoluujących w winie podczas jego leżakowania. Odpowiednia, łagodna wentylacja pomieszczenia w którym przechowujemy wino jest więc niezbędna, aby po otwarciu butelki móc delektować się cieszącym zmysły trunkiem najwyższej jakości.

Po czwarte: spokój
Warto postarać się, by wino czekało na swój najlepszy czas w spokojnym, zacisznym i odosobnionym miejscu. Dojrzewający trunek nie lubi bowiem nie tylko gwałtownych ruchów, lecz także drgań i wibracji. Dojrzałym już winem czerwonym nie należy manewrować gwałtownie ze względu na możliwość poruszenia powstałym w procesie dojrzewania osadem.

Po piąte: chłodziarka na miarę
Idealne warunki do spokojnego dojrzewania wina oraz jego przechowywania oferują szafy do schładzania i leżakowania wina, popularnie zwane winiarkami. Różnorodna stylistyka oraz możliwość wyboru modelu wolnostojącego lub do zabudowy pozwala dopasować odpowiednie urządzenie do każdego wnętrza sprawiając, że ten sposób przechowywania win jest coraz bardziej powszechny. Winiarki są tak skonstruowane, że nawet podczas wysokich wahań temperatury otoczenia ustawiona wewnątrz chłodziarki temperatura zachowywana jest precyzyjnie i stale, zaś podział wnętrza na strefy temperatur umożliwia równoczesne przechowywanie wina białego i czerwonego oraz szampana. Dzięki tym rozwiązaniom wino jest zawsze gotowe do podania w odpowiedniej dla poszczególnych gatunków temperaturze.

Specjalne szkło zatrzymujące promieniowanie słoneczne zastosowane w drzwiach chłodziarek oraz oświetlenie LED we wnętrzu chroni wino przed zaburzającym dojrzewanie promieniowaniem UV. Filtr z węgla aktywnego gwarantuje utrzymanie świeżości i bezwonności powietrza dopływającego z zewnątrz, natomiast cały system chłodzenia jest instalowany w taki sposób, by minimalizować drgania, które powodują niepożądane przemieszczanie się osadu, mające wpływ na smak leżakującego wina. Przechowywanie wina w tradycyjnej chłodziarko-zamrażarce również jest możliwe –. należy zapewnić mu miejsce na dole, gdzie przechowujemy produkty o najmniej intensywnych zapachach, a po otwarciu warto zaopatrzyć się w system Vacu Vin lub podobny, czyli specjalną pompkę do odsysania powietrza z wnętrz butelki oraz korek syntetyczny z wentylem do zamknięcia otwartej butelki. Czerwone wina należy wyjąć z chłodziarki kilka chwil przed planowanym podaniem, zależnie od pożądanej temperatury i temperatury otoczenia, aby uzyskało pełnię swojego smaku
i aromatu.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.